Løser Feldballes nye skolebyggeri selveste livets gåde?
Business Djursland vil være bannerfører for grøn omstilling, bæredygtighed, bedre ressourceudnyttelse og nye forretningsmodeller. Det er også fikspunkterne på et kommende møde i Change Djursland, som er henlagt til Feldballe Friskole. »Come over here man,« lyder opfordringen til byggevirksomheder, store og små, på Djursland.

Har Feldballe haft fat i den lange ende med byggeriet af Feldballe Friskoles nye 250 m2 store skolebygning?
Det kunne være en rigtig god virksomhed at få hertil. Vi har halmen, vi har arbejdskraften, og vi ønsker at styrke bæredygtigheden lokalt.
Der er en tilbygning til den eksisterende skolebygning, og nybyggeriet har bogstavelig talt halm i væggene.
Det danske arkitektfirma Henning Larsen har tegnet stregerne til den nye fløj hos Feldballe Friskole.
Henning Gøbel Larsen var en verdensberømt dansk arkitekt - kendt for Udenrigsministeriets bygning i Riyadh og Operaen i København, hvor han og manden, der finansierede byggeriet, Mærsk Mc-Kinney Møller, røg i polemik med hinanden, og Henning Larsen skrev et vredt forsvarsskrift af en bog.
Væggene på tilbygningen til Feldballe Friskole er bygget op af halmelementer fra den lokale virksomhed EcoCocon lavet af sammenpresset halm i trækassetter.
En stor fordel ved halm er, at det kan produceres over stort set hele verden og derfor er det som konstruktionsprincip nemt at skalere op. Det har også nogle åbenlyse fordele for indeklimaet, da det ikke afgasser, forklarer Lars Keller, medejer og forhandler af EcoCocon.
Hvordan kan biomasse som halm, træ og tang i byggeriet være med til at løse klimakrisen? Og hvad skal der til for at få bygherrer og håndværkere på Djursland med på den dagsorden?
To centrale spørgsmål, som Business Djusland tørster efter at få besvaret til det næste netværksmøde i Change Djursland, der netop bliver holdt i den nye tilbygning 24. august.
EcoCocon Danmark
Lars Keller, EcoCocon Danmark, der har base i Feldballe, deltager i mødet som oplægsholder.
Han har på forhånd udtalt, at hvis der kommer tilstrækkelig efterspørgsel i Danmark efter virksomhedens basisprodukter, så er det ikke usandsynligt, at EcoCocons næste produktionssted bliver placeret på Djursland.
»Det kunne være en rigtig god virksomhed at få hertil. Vi har halmen, vi har arbejdskraften, og vi ønsker at styrke bæredygtigheden lokalt. Derfor vil vi gerne sætte fokus på en virksomhed som EcoCocon Danmark og se, hvordan vi kan være med til at skubbe til udviklingen,« udtaler direktør for Business Djursland, Ole Svit.
Kom frit frem
Mødet starter oplægget fra Lars Keller, og derefter bliver der tid til at debattere og reflektere over, hvordan EcoCocon kan få det nødvendige rygstød – og hvordan de lokale byggevirksomheder kan profitere af det.
Ole Svit håber selvfølgelig derfor, at byggevirksomhederne på Djursland vil deltage i mødet og blive klogere på fremtidens klimavenlige byggeri.