Strandbakkehuset: Kronprinsesse Mary klippede den røde tråd

H.K.H. Kronprinsessen indviede Danmarks første nybyggede børne- og ungehospice, Strandbakkehuset i Rønde.

Artiklens øverste billede
Årets livsbekræfter: 16-årige Noa Lindgaard Liljegren og daglig leder af Strandbakkehuset, Lisbeth Refshauge Højer, ventede spændte på Kronprinsesse Mary Fotos: Lars Norman Thomsen

Der er ikke levnet noget til tilfældighederne, når Kongehuset rykker ud.

Kronprinsessen vaklede ikke, da den røde snor skulle klippes over.

Heller ikke i sidste uges ved middagstid i et Rønde i sommersol, hvor H.K.H. Kronprinsesse Mary rullede ind på pladsen foran Strandbakkehuset, det nye børn- og ungehospice, i en veltunet Krone 8 med chauffør i officielle klæder, hofdame og privatsekretær Henriette Ellermann-Kingombe plus topfitte sikkerhedsfolk klokken 11 skarp.

16-årige Noa

Hospiceleder Dorit Simonsen og Regionrådsformand Anders Kühnau i livlig snak med Kronprinsessen

En kulsort firehjulstrækker af en følgevogn med folk fra PET parkerede diskret i baggrunden.

Kronprinsesse Mary var indforskrevet til at skulle indvie det nye børne- og ungehospice, og det klarede hun professionelt, deltagende, vinkende og smilende.

Strandbakkehuset tilbyder lindrende omsorg og behandling til børn og unge med livstruende og livsbegrænsende sygdom samt deres familier. Hospicet har fire pladser og er bygget sammen med Hospice Djursland, der er for voksne.

Beboere, familier, personale m.fl. fulgte levende med i Kronprinsessens besøg.

16-årige Noa Lindgaard Liljegren, der netop er flyttet hjem til sin familie i Svendborg efter et ophold i Strandbakkehuset, overrakte H.K.H. Kronprinsessen en buket blomster, da hun ankom og viste hende senere en af Strandbakkehusets fire familieboliger.

Noa Lindgaard Liljegren har en tumor i hjernen, som han har været i behandling for det meste af sit liv. Senest med protonstråler på Aarhus Universitetshospital i foråret, hvorefter han blev kørestolsbruger og flyttede ind på Strandbakkehuset.

Hans mor og storesøster deltog i indvielsen og begge roste familiens ophold i Strandbakkehuset, som var med til at give dem alle nogle dages afslapning i de smukke omgivelser både inde og ude.

Fem kvarter

Klokken 12.15 efter taler og snoreklip i det til lejligheden opstillede telt foran Strandbakkehuset fyldt med diverse honoratiores og en hastig rundtur i det smukke byggeri var Kronprinsesse Mary og hendes hold klar til at trille videre til et nyt arrangement i Danmark.

En række indbudte gæster, der hver på deres måde har bidraget til Strandbakkehuset, fyldte det til lejligheden opstillede telt.

Solen skinnede, flagene prydede Hovedgaden i Rønde og flere både unge og gamle benyttede en kærkommen lejlighed til at vinke til Kronprinsesse Mary, der for længst har givet sit selvstændige bud på, sammen med sin husbond, hvordan fremtidens moderne Kongehus skal finde sin plads i i Danmark, når de på et tidspunkt selv tager over efter Dronning Margrethe.

Kronprinsesse Mary lignede det hun skulle, en million, og hendes ukunstlede og ligefremme optræden under seancen ved Strandbakkehuset har ikke gjort hendes popularitet mindre i denne del ad Danmark.

Heller ikke hos Lisbeth Nielsen, 75, tidligere bibliotekar ved Rønde og siden Syddjurs Kommune. En af cirka 70 frivillige, som bidrager til, at Hospice Djursland og nu Strandbakkehuset fungerer i hverdagen.

»Det er en dejlig beskæftigelse at være frivillig og løse en række opgaver, der til gavn for patienter, pårørende og personale. Selv sørger jeg for, at der altid er bøger at læse eller jeg skaffer bøger, som beboerne efterspørger. Jeg løser også andre opgaver sammen med andre frivillige i en rigtig god sags tjeneste,« siger Lisbeth Nielsen.

De mange frivillige samles jævnligt under koordinator Christian Søgaard Jensens auspicier, hvor der snakkes fremtidige opgaver og arrangementer.

»Alle bestemmer selv omfang og tid, og hvilke opgaver de vil løse. Vi frivillige er ikke en del af personalenormeringen og udfører ikke lønnet arbejde,« understreger Lisbeth Nielsen.

Opgaverne kan være mangfoldige: værter ved måltiderne og ved arrangementer på Hospice (koncerter, gudstjenester, fejring af højtider osv.), vågekoner m/k, besøgsvenner, spiller kort eller ser tv, vedligholdelse af sansehaven, orangeriet og skovområdet i tilknytning til Hospice Djursland, blomster og udsmykning, bager, klipper og klistrer og bibliotekarfunktionen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.