Laura og Annabel er chokerede over, hvor de er endt

To piger fra Hinnerup-området er kommet ind på gymnasier i Aarhus, de slet ikke har søgt og har over en times transport til hver vej

Artiklens øverste billede
Laura Hokland og Annabel Switzer, der under interviewet var med på en telefon fra Askov Efterskole, er begge kommet ind på gymnasier i Aarhus, der slet ikke havde søgt. Foto: Jeppe Rafn

»Der må være sket en fejl. Det kan ikke være rigtigt.«

Laura Hokland fra Hinnerup var chokeret, da hun for nylig modtog besked om, hvilket gymnasium hun efter sommerferien skal begynde på. Hun er kommet ind på Viby Gymnasium, selvom hun slet ikke havde søgt ind på gymnasiet i Aarhus, som hun ikke kender noget til og har lang transporttid til.

»Jeg får over en times transport hver vej med flere skift undervejs, så i forhold til transport er det meget stressende, og tre år med så megen transport føles lige nu urealistisk,« fortæller Laura.

Hun havde søgt ind på Katedralskolen i Aarhus som 1. prioritet og Favrskov Gymnasium i Hadsten som 2. prioritet.

»Jeg kender så mange, der skal på Favrskov, og jeg ville gerne hen et sted, hvor jeg ikke kender så mange, der har et billede af mig i forvejen. Jeg kender ikke så mange på Katedralskolen, og begge mine forældre har gået på Katedralskolen, så det kunne være hyggeligt.«

Tre år med så megen transport føles lige nu urealistisk.

Laura Hokland, Hinnerup

Nok så vigtigt ville det være supernemt for Laura at tage enten bus eller letbanen til Katedralskolen. Hun havde Favrskov som 2. prioritet i sikker tiltro til, at hvis hun ikke kom ind på ønskegymnasiet i nabokommunen, ville der være en plads til hende på det lokale gymnasium i hjemkommunen.

»Jeg havde fået at vide, at hvis bare jeg havde Favrskov på min prioritetsliste, ville jeg altid kunne komme ind der,« fortæller Laura, der i det seneste år har været på efterskole i Ulstrup.

Annabel

Annabel Switzer fra Søften, der har gået i klasse med Laura på Præstemarkskolen i Søften, er havnet i en tilsvarende situation. Hun havde også søgt ind på Katedralskolen som 1. prioritet og Favrskov som 2. prioritet. Derudover havde hun Egå Gymnasium, hvor hendes far er underviser, som 3. prioritet.

»Katedralskolen har italiensk samt design og arkitektur på A-niveau, som jeg rigtig gerne vil have, og mange af mine venner fra efterskolen skal gå der,« forklarer Annabel, som i det seneste år har gået på Askov Efterskole.

Jeg var meget overrasket over at komme et helt andet sted hen, som jeg slet ikke kender, og hvor jeg ikke kender nogen.

Annabel Switzer, Søften

Annabel havde ligesom Laura fået opfattelsen af, at hun ville være sikker på at komme ind på Favrskov Gymnasium, hvis det skulle glippe med Katedralskolen, men ingen af Annabels ønsker er blevet opfyldt. Hun er i stedet kommet ind på Aarhus Gymnasium i Tilst.

»Jeg var meget overrasket over at komme et helt andet sted hen, som jeg slet ikke kender, og hvor jeg ikke kender nogen,« siger Annabel.

Det er virkelig synd for de unge, at de er brikker i et politisk spil.

Julie Nilsson, mor til Annabel

Der kører ikke busser fra Søften til Tilst, så Annabel skal via Aarhus og kan se frem til en daglig rejsetid på en time og 20 minutter hver vej, fortæller hun:

»Jeg vil gerne på gymnasiet, så jeg begynder nok på grundforløbet i Tilst, men håber at kunne skifte derefter. Hvis det ikke kan lade sig gøre, ved jeg ikke, hvad jeg gør.«

Brikker i et spil

Baggrunden for, at Laura og Annabel og mange andre ikke er kommet ind på deres ønskede gymnasium, er at Region Midtjylland har sat et loft over elevoptag på gymnasierne, fordi der er megen stor forskel på søgningen til gymnasierne i Aarhus. Uden loft ville der på sigt måske ikke være basis for gymnasierne i Tilst og Viby, og politikerne ønsker at bevare lokale uddannelsestilbud i Aarhus.

Man siger, de unge har et valg, men det har de faktisk ikke.

Charlotte Ebbesen, mor til Laura

»Det er virkelig synd for de unge, at de er brikker i et politisk spil. Tilst og Viby er udmærkede steder, men jeg synes ikke, de skal reddes af børn, der bor så langt væk. Det er meget irriterende, at vores børn betaler prisen, og at det bliver gjort så surt for dem, at de måske ikke kommer i gang med gymnasiet eller popper ud,« siger Annabels mor, Julie Nilsson.

Fra venstre ses Charlotte Ebbesen og datteren Laura sammen med Julie Nilsson og Jeremy Switzer, der er forældre til Annabel, som var med på en telefon fra sin efterskole i Sydjylland. Foto: Jeppe Rafn

Lauras mor, Charlotte Ebbesen, er kritisk overfor vejledningen af de unges valg af ungdomsuddannelse.

»Man siger, de unge har et valg, men det har de faktisk ikke. Det ville være bedre at sige det, som det er, og ikke give dem håbet,« siger Charlotte Ebbesen.

Begge familier har uden held klaget til regionen over, at deres børn er kommet ind på et gymnasium med over en times transporttid, selvom regionerne har en regel om, at elever højst må have en times transport til gymnasiet.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.