Syddjurs Kommune får snart et nyt gymnasium

Rønde Gymnasium har længe været GYMNASIET for STX unge i Syddjurs, og nu er tiden moden til at lade det afspejle sig i navnet.

Artiklens øverste billede
Skiltet uden for hovedbygningen skal udskiftes pr. 1. september 2021, når Rønde Gymnasium skifter navn til Syddjurs Gymnasium. Rønde Privatskole bevarer sit. Rektor Sven Gaardbo (tv.) og Uddannelsesleder Morten Ærø ser navneskiftet som en yderligere naturlig understregning af, at det over 100 år gamle gymnasium i Rønde anno 2021 har en erklæret Syddjurs identitet. Foto: Lars Norman Thomsen

Siden 1984 har det smukke gymnasium på Kr. Herskinds Vej 6 heddet Rønde Gymnasium. Nu er der imidlertid enighed om i bestyrelsen, i ledelsen og blandt medarbejderne, at det er tid til at børste støvet af og foretage et navneskifte som mere er i sync med virkeligheden anno 2021.

1. september 2021 skifter Rønde Gymnasium officielt navn til Syddjurs Gymnasium.

»Vi er et moderne gymnasium, der har en central placering i Syddjurs. Det bliver nu afspejlet i vores nye navn,« siger Rektor Sven Gaardbo.

»Med navneskiftet sender vi et naturligt signal om, at vi ikke kun ser os som et Rønde fænomen, men tværtimod kigger bredt ud til alle egne af Syddjurs,« supplerer Uddannelsesleder Morten Ærø.

Navneskiftet bliver markeret på værdig vis på dagen for navneskiftet.

Klokken 12.30 denne dag inviteres venner af skolen, lokalpolitikere og bestyrelsen til reception. En af talerne bliver naturligvis Syddjurs borgmester Ole Bollesen, som har en lang og glorværdig fortid som underviser på Rønde Gymnasium, hvor han bl.a. var med til at sparke gymnasiets Sejlerlinje i gang.

Vi er et moderne gymnasium, der har en central placering i Syddjurs. Det bliver nu afspejlet i vores nye navn

Rektor Sven Gaardbo

Historien

Rønde Gymnasium, lidt endnu, har en lang historie. I 2017 kunne gymnasiet således fejre 100 års jubilæum.

Rektor Svend Gaardbo (forrest) og Uddannelsesleder Morten Ærø på gymnasiets hovedtrappe, hvor i omegnen af 365 unge skal gå op ad i næste skoleår. Foto: Lars Norman Thomsen


I 1917 blev gymnasiet grundlagt som præliminær- og studenterkursus af Kristen Herskind, forstander på Rønde Højskole. De fleste elever var kostelever, og skolen var stærkt forbundet med Indre Mission.

Først i 1978 skiftede Rønde Kursus navn til Rønde Gymnasium og Studenterkursus. Grundskolen med 8.-10. klasse afløste realkurset. Her slap man også tilknytningen til Indre Mission.<AS>I 1984 ændredes navnet til Rønde Gymnasium.

I august 2010 overgik Rønde Gymnasium til at blive et offentligt alment gymnasium, som udbyder uddannelsen til studentereksamen – også kaldet STX.

Det betød samtidig, at Grundskole og Gymnasium ’gik fra hinanden’. Gymnasiet overgik til at blive en offentlig selvejende institution, mens Grundskolen med 7.-10. klasse forblev privat med elevbetaling, egen bestyrelse og skoleinspektør.

Denne konstruktion, som kendes i dag med Rønde Gymnasium og Rønde Privatskole.

Kostskolen blev tilknyttet gymnasiet.<AS>Forklaringen på, at Rønde Gymnasium gik fra privat til offentlig var en dengang meget speciel 30-årig praksis, hvor elever fra et henvisningsområde i Rønde og på Mols gik gratis på gymnasiet, mens de øvrige elever måtte betale skolepenge ved kasse 1.

Det protesterede flere forældre over til Undervisningsministeriet, hvor ministeren i 2010 hed Bertel Geismar Haarder.

Undervisningsministeriet gav forældrene ret i, at der var tale om ulovlig forskelsbehandling, og det var med til at omkalfatre hele Rønde Gymnasiums grundlag.

I god gænge

Det kommende Syddjurs Gymnasium fremtræder lige nu i særdeles god gænge her, hvor årets studenter gør klar til at springe ud og farve sommeren endnu smukkere.

Med navneskiftet sender vi et naturligt signal om, at vi ikke kun ser os som et Rønde fænomen, men tværtimod kigger bredt ud til alle egne af Syddjurs

Uddannelsesleder Morten Ærø

22. juni er sidste eksamensdag, før der tændes op under de højtidelige stunder og de studenterfester i hobetal, som følger med.

I indeværende skoleår er der indskrevet i omegnen af 325 elever fordelt på fem 1.g-klasser og fire klasser i 2.g og 3.g.

Efter sommerferien kommer der yderligere en klasse til, fordi også den kommende 1.g kommer til at rumme 5 klasser.

»Vi lander på cirka 365 elever, og det er lige, hvad vores fysiske kapacitet kan klare,« siger Sven Gaardbo.

»En væsentlig del af vores dna er vores musiklinje, og i næste skoleår får vi faktisk en ren musikklasse blandt de nye 1.g klasser,« noterer Rektor med tilfredshed.

75 unge fylder ligeledes kostafdelingen i det kommende skoleår.

Ugelbølle - Hornslet

Det forestående navneskifte skal være med til gøre det endnu mere synligt for unge i Syddjurs, at gymnasiet i Rønde rækker ud til dem.

»Lige nu går vælger cirka halvdelen af Syddjurs unge, som gerne vil have en STX-studentereksamen, Rønde Gymnasium som 1. prioritet. Dette tal vil vi gerne forsøge at gøre endnu større, så langt flere Syddjurs unge krydser os af først, når de vælger gymnasium,« siger Morten Ærø.

»I områderne Ugelbølle og Hornslet har vi traditionelt svært ved at få fat i de unge, der i stedet kigger mod gymnasierne i det nordlige Aarhus og Aarhus Katedralskole. Her er der et potentiale, som vi gerne vil have til at kigge mod Rønde.,« fortsætter Morten Ærø.

Også unge fra Ebeltoft vælger et Aarhus gymnasium som deres 1. prioritet. Ofte fordi det er en familietradition at få studenterhuen på i Danmarks næststørste by.

»En del af forklaringen i forhold til unge i Hornslet er, at busforbindelserne mellem Hornslet og Rønde ikke er supergode sammenlignet med forbindelserne til det nordlige Aarhus,« påpeger Sven Gaardbo.

Brobygningsforløb, intelligent markedsføring via de sociale medier og det måske stærkeste medie af alle, mund-til-mund-metoden, er platforme, som man på det kommende Syddjurs Gymnasium vil intensivere brugen af.

»Vi vil selvfølgelig gerne have så mange Syddjurs unge som muligt, der vælger os som deres foretrukne gymnasium, selv om det rent faktisk er gået særdeles fint med de unge, der bliver henvist til os i Rønde, fordi der ikke var plads på deres førstevalg,« siger Sven Gaardbo.

Han nævner i forhold til indeværende skoleår, at den nuværende formand for elevrådet ikke havde Rønde som 1. prioritet, og det samme med hovedrolleindehaveren i årets musical på gymnasiet.

»De unge skal selvfølgelig som udgangspunkt vælge det gymnasium, som de nu foretrækker, men vi har også en opgave i at fortælle dem, hvad vi står for og kan. Navneskiftet skal være med til at lade det stå i et endnu klarere lys, at vi er hele Syddjurs Kommunes offentlige STX-gymnasium,« fastslår rektor.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.