Gratis drag og burlesque med Århus Onsdag: Sophie og Stella spreder glimmer, glitter og glæde på Store Torv
Performerne vil provokere og flytte grænser, når de med masser af humor fyrer den af 2. september klokken 16.30. Århus Onsdag præsenterer dem, deres tanker og et par numre - alle er velkommen.

I Aarhus Festuge er vi i år ’In it together’. Det fejrer Århus Onsdag ved at præsentere aarhusianerne for Stella Starlight og Sophie Sioux med en talk og smagsprøver på deres shows.
Drag queen Stella og cabaresque-danseren Sophie performer lige præcis for at sprede budskabet om, at der skal være plads til os alle, og at tolerance og fællesskaber er vigtige. Deres pirrende og provokerende show leveres med et glimt i øjet. Formålet er at vise, hvem de er, og at vi ikke behøver være ens. De tager den helt til grænsen med hjertevarme og humor, når de hver især giver et nummer på Århus Onsdags blokvogn på Store Torv.
Det gælder for dem begge, at de optræder, fordi de ikke kan lade være – de elsker det. Og så har de noget på hjerte.
Jeg var til fastelavnsfest på Pan og mødte to drags, der tog mig under deres falske bryster og lærte mig op. Jeg havde ingen planer om at være drag queen. Jeg havde som nyudsprunget bøsse travlt med at finde den eneste ene og stifte familie, inden jeg fik aids og døde.
Stella i Smilets By
»Stella Starlight giver mig mulighed for at udtrykke nogle af de mange nuancer, jeg har indeni. Samtidig kan jeg bruge hende til at komme med budskaber på en sjov måde. Det kan for eksempel være noget med homorettigheder eller hatecrimes,« siger Stella Starlights alter ego, Peter Rothgardt, der er den ene del af det par, der fik byens første homoseksuelle vielse i 2012 af biskop Keld Holm.
»Jeg er helt sikkert også drag, fordi jeg eeelsker kæmpe kostumer og store armbevægelser. Jeg har det rigtig godt i spotlight, og har siden jeg var en lille dreng drømt om at indtage scenen. Af samme grund har jeg medvirket i et par opsætninger på Aarhus Teater,« uddyber Stella Starlight, der mener, at hun er definitionen på Smilets By, fordi man vil tænke på hende med et smil på læben. Og få sig en oplevelse, man ikke lige havde regnet med.

Pirrer og provokerer
Det samme kan man sige om Sophie Sioux fra danse-ensemblet Cabaresque. Hendes kostumer er også imponerende - ikke fordi de er kæmpestore, men fordi de er ganske små uden at være alt for afslørende.
»Jeg går på scenen, fordi jeg ikke kan lade være. Der er en ustoppelig force i mig, der giver mig lyst til at pirre og provokere. Publikum kan forvente, at de måske får røde kinder, og at de vil opleve noget, de ikke troede muligt, når vi ses på Store Torv,« siger Sophie Ternowitz, der er kvinden inde i figuren Sophie Sioux.
»I går optrådte jeg for et publikum, hvor 90 procent af dem ikke kendte denne her form for act, og de var meget begejstrede. De sagde, at det gav dem noget at tænke over. Måske fordi det var grænseoverskridende for dem,« fortsætter hun, der tager sig tid til at tale med folk efter en performance, og til at høre, hvad de synes.
»De siger ofte, at det er vildt. At de har fået en motivation til selv at afprøve grænser, og at de får mod til at tro på sig selv. Det gør mig virkelig glad, for alle er gode nok. I cabaresque er der plads til alle kropsformer, hudfarver og former for køn, « fastslår hun.
Jeg går på scenen, fordi jeg ikke kan lade være. Der er en ustoppelig force i mig, der giver mig lyst til at pirre og provokere. Publikum kan forvente at de måske får røde kinder og at de vil opleve noget, de ikke troede muligt, når vi ses på Store Torv.

Drag ved et tilfælde
Ingen af de to havde på nogen måde planlagt, at de skulle være performere og indtage landets scener. De er begge blevet inspireret af andre, de tilfældigt har mødt på deres vej.
»Jeg var til fastelavnsfest på Pan og mødte to drags, der tog mig under deres falske bryster og lærte mig op. Jeg havde ingen planer om at være drag queen. Jeg havde som nyudsprunget bøsse travlt med at finde den eneste ene og stifte familie, inden jeg fik aids og døde. Min far var formand for AIDs- sekretariatet og sad i Sundhedsstyrelsen, så jeg var blevet læst og påskrevet. Måske derfor var jeg en evigt ædru eliteidrætsudøver på taekwondolandsholdet ,« siger Stella Starlight, der var klassens store festdanser , men som stod som helt frosset fast op ad en pille med en sodavand i hånden hele den første aften på Pan.
Siden har han smidt alle sine forbehold, opnået et mere nuanceret forhold til aids, og fået den eneste ene plus en søn. Sideløbende har han optrådt som Stella Starlight et hav af steder. Blandt andet har han ..... med drag-banko i Ung K og på Klostertorvet.
Et mord startede Sophie
Sophie Ternowitz så som dramaturgi-studerende et stykke på Svalegangen om en burlesque-danser, der bliver myrdet, ’Hvem myrdede Regitze Rio?’ De var alle dybt imponerede og dykkede ned i genren. Ikke længe efter havde de skabt Cabaresque og Sophie Sioux indtog scenen med sit første nummer.
»Nu er det snart syv år siden. Og efter første gang tænkte jeg, at det absolut ikke var sidste gang. I da er vi cirka 20 performere tilknyttet Cabaresque, og de er både mænd og kvinder. Vi kan sagtens bruge flere mænd, nonbinære og transkønnede i gruppen. De skal bare melde sig,« opfordrer performeren, der i dag også arbejder som producer af shows og underviser.
Gruppen optræder fast med halloween- og juleshow på Radar og Rosenteateret.
»Og selv om vi er i en smal niche, er der altid udsolgt til vores shows. Så interessen er der. Hvis man dukker op på Store Torv, får man syn for sagen,« lover Sophie Sioux.