Kunne ikke gå på toilet som Bamse

Skuespilleren kunne ikke spise, gå på toilet eller bukke sig for at samle noget op, når han var indeni maskeringen som Bamse. Det tog fire timer hver dag at blive forvandlet. Portrætfilmen er til dato en af Anders W Berthelsens største opgaver.

Artiklens øverste billede
Udenlandske sminkører med erfaring fra 'Ringenes Herre' brugte hver morgen fire timer på at forvandle Anders W. Berthelsen til Flemming Bamse Jørgensen og en time på at pakke ham ud igen. Pressefoto: Nimbus, Uppercut + Nordisk Film
Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens østjyske tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Anders W. Berthelsens nerver er på højkant i disse dage, for spillefilmen ’Bamse’ får premiere 25. august. Og den populære skuespiller, som vi kender fra et hav af film og tv-serier, har den altafgørende hovedrolle.

Han skal portrættere den folkekære og legendariske sanger, der har et hav af fans, kolleger og familie for hvem han stadig står lyslevende.

»Man sætter røven i klaskehøjde, når man spiller en mand, som så mange holder af. Det ved jeg godt. Hvis jeg skulle spille en fiktiv person, kunne jeg selv bestemme, men her måtte jeg i dybden med det hele,« siger 52-årige Anders W. Berthelsen, der har mere end 25 års erfaring.

»Flemming har både en enke, børn, børnebørn, fans og kolleger, der har kendt ham bedre end jeg,« siger skuespilleren, der konsekvent taler om Bamse som manden indeni kunstneren: Flemming Jørgensen. De to smeltede med tiden sammen til Flemming Bamse Jørgensen, da han gik solo og sang mere seriøse og følsomme sange.

Han var et børnehjemsbarn fra Randers, der fik sig en direktørfar i Viby. Han blev skuffet over drengens manglende interesse for familiens fabrik, og han ville ikke anerkende sønnens musikalske talent eller succes. Bamse kæmpede med smerten over at føle sig kasseret fra fødslen og ikke god nok til sin adoptivfar. Den historie har rørt Anders W. Berthelsen, der har forberedt sig mere end almindeligt grundigt til rollen.

Bamse gik jævnligt en tur i den tidstypiske pølsevogn og fik sig en pølse og snak med pølsemanden. Her samlet han inspiration til en sang, der blev skrevet på en pølsebakke. Pressefoto: Nimbus, Uppercut + Nordisk Film

En kæmpe opgave

Han er et travlt menneske, som Århus Onsdag fanger på vej til et møde på Nordisk Film, hvor han skal fotograferes i forbindelse med den aktuelle film.

Men lige nu er den rolige, jordbundne jyde fra Kolding fuldstændig nærværende i dette interview.

Han fortæller, at det har været en lang proces at bygge en troværdig version af Bamse op. Anders W. Berthelsen har brugt mere end dobbelt så meget tid på forberedelsen i forhold til, hvad han ellers investerer i en ny rolle

»Jeg kendte ikke Flemming og hans historie på forhånd, så jeg har har hørt mere end 100 timers interviews med ham og har set mange koncertoptagelser for at studere, hvordan han talte, hvordan han sang, og hvordan han gyngede, når han stod på en scene. Jeg skal rundt om det hele,« fastslår skuespilleren.

»Det var en fornøjelse at være med og at få så stor en opgave, og det var fantastisk, da jeg efter fem-seks ugers optagelser fik sminken af, og vi havde gennemført det. Det har været en kæmpe kraftanstrengelse og en af de helt store opgaver, som jeg vil huske tilbage på og tænke ”hold da op”.«

Anders Berthelsen skulle lære at synge som Bamse og brugte ikke færre end fire timer hver morgen i sminkerummet på at komme til at ligne den overvægtige sanger.


Det viste sig, at jeg måtte sidde i et rum for mig selv for at være så stille, at maskeringen ikke begyndte at rynke. Jeg kunne ikke være med på fis og ballade, så det var umuligt at dele med Brian Lykke og Lars Ranthe, der jo pissesjove.

Anders W. Berthelsen, skuespiller

Lars Ranthe spiller den energiske musikmanager, John Madsen, der fylder meget i 'Bamses Venner's og Flemming Bamse Jørgensens karriere. Pressefoto: Nimbus, Uppercut + Nordisk Film


Lykke og Ranthe var for sjove

Den transformation har Anders W. Berthelsen langt fra gjort alene. Han arbejdede med de bedst tænkelige sminkører og havde eget sminkerum - for hans kolleger var for sjove til, at han kunne dele et med dem.

»Det viste sig, at jeg måtte sidde i et rum for mig selv for at være så stille, at maskeringen ikke begyndte at rynke. Jeg kunne ikke være med på fis og ballade, så det var umuligt at dele med Brian Lykke og Lars Ranthe, der jo pissesjove. Vi brugte lang tid på at lyde helt rigtig, når vi talte 1970’erne og 80’erne-aarhusiansk.«

Anders W. Berthelsen måtte holde sig helt afslappet, mens han var i hænderne på to topprofessionelle folk, der kom fra Tyskland og Spanien. De rejser rundt i verden og løser opgaver - blandt andet på ’Ringenes Herre’.

»De var en fornøjelse, selv om fire timer er lang tid at sidde stille, så intet revner eller rynker. De var over mig hele tiden. Ikke bare lige for at duppe lidt makeup, men for at mærke, om det nu også sad ordentligt. Der var ikke meget privat sfære, men det vidste jeg jo godt, så jeg indstillede mig på det, og besluttede mig for at gå i zen.«

Ingen toiletbesøg

Skuespilleren måtte stå utrolig tidligt op - mindst et par timer før, han skulle møde - for at nå at spise og gå på toilet, inden han gik i sminken. Han sammenligner det med dronningens middagsgæster, der spiser banan for at undgå at skulle på toilet under den fine middag. Han kunne ikke på egen hånd komme ud af maskeringen under dagens optagelser. Han kunne heller ikke bevæge sig frit og kunne for eksempel ikke bukke sig og samle noget op fra gulvet.

Før optagelserne gik i gang, blev der gjort mange forskellige forsøg i den fysiske opbygning af hovedrollen. Holdet prøvede med en helparyk og en helmaske, men valgte at bygge ansigtet op fra øjnene og ned, så Anders W. Berthelsen beholdt sin egne næse, øjne og pande.

»Folk ved jo godt, at det er mig, der spiller Flemming, så det er en god løsning. I nogle vinkler ligner jeg ham meget og i andre ligner jeg mere mig. Jeg tog 12-15 kilo på for at få min figur til at matche rollen og var bygget op med vat under tøjet, så faconen blev som hans.«

Bamses vægt svingede gennem tiden mellem 100 og 165 kilo, så der var noget at leve op til.

Her er 'Bamses Venner' til møde på pladselskabet. Til venstre er det Lars Ranthe som manageren, i baggrunden hænger, Brian Lykke, der spiller bandmedlem ligesom aarhusianske Jacob Madsen Kvols yderst til højre. Pressefoto: Nimbus, Uppercut + Nordisk Film

Synger som Bamse

Ud over morgentimerne i sminken, indspilningerne og en times afsminkning skulle Anders W. Berthelsen også nå at øve sig. Blandt andet på at synge som Bamse.

»Det er da godt, at jeg boede i en lejlighed i Aarhus, og at jeg ikke også skulle nå familie, skole og hundeluftning. Ellers havde jeg ikke nået at spise og sove ind imellem forberedelserne til næste dag. Jeg har gået til sangpædagog og har øvet mig i Flemmings fraseringer og vibrator.«

Hovedrolleindehaveren oplever, at folk måske ikke synes, at de har hørt så meget Bamse, men at de alligevel kan synge med, når man sætter det på. Og at der bag de finurlige og sjove tekster om f.eks ”numsen bar” er en melankoli, der bliver sunget fra hjertet. Den har han arbejdet meget bevidst med.

»Flemmings enke, Kate, kom til en koncertoptagelse og gav kæmpe krammere og rosende ord. Hun blev også rørt, da hun mødte mig under en optagelse i stuen i deres hjem og så mig som Flemming. Det er vigtigt, at Kate og ungerne er tilfredse, og at de synes, jeg har lavet et ægte billede af deres mand og far,« siger skuespilleren der er utrolig spændt på publikums reaktion.

»Nu glæder jeg mig til at filmen kommer ud og håber, at folk kan lide den,« ønsker beskedne Anders W. Berthelsen.

Der er premiere i alle landets biografer 25. august. Blandt andre Johanne Louise Schmidt, Lars Ranthe, Brian Lykke og Aarhus Teaters Jacob Madsen Kvols spiller også med.

Der var langt fra altid en særlig god stemning mellem Flemming Bamse Jørgensen og hans adoptivfar, der mente, at sønnen burde være taknemmelig for at være blevet en del af familien. Pressefoto: Nimbus, Uppercut + Nordisk Film

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.