Aarhus Bibliotekerne anbefaler film og bøger til sensommeren
Aftnerne begynder at blive længere - måske er det tid til en god bog. Her finder du inspiration til hvad, du skal kaste dig over.

Sommerferien er forbi, og de lange lyse sommeraftener begynder at blive kortere.
Sofaen og det lune tæpper kalder - og det hører sammen med en god bog. Hverdagen drøner igen afsted, så en lille pause i godt selskab med det helt rigtige læsestof er på sin plads. Aarhus Bibliotekerne har i denne guide samlet fire bøger og en filmklassiker.
Anmeldelserne af bøgerne kan læses i sin fulde længde på www.litteratursiden.dk.

Livligt legetøj
Børnebog: Skyggen af Seung-yeon Chae (2020)
Denne vidunderlige ordløse billedbog viser leg på stranden under den sløvende varme, hvor trælegetøjet, formet som forskellige dyr, bringes til live.
Hvordan en planke forvandler sig til et træ, og tilbyder skygge i den bagende sol. En ømhed overfor dyrene, der ikke vises, men blot antydes.
Bogens udtryk er enkelt, illustrationerne luftige og siderne har store hvide flader. Historiens narrative forløb er styret af dagens lys og scenen skifter til slut mellem de virkelige dyr under træet, og legetøjsdyrene under den grønne paraply.

Moder natur
Digte: Vågent af Mirian Due (2021)
Vågent er en velskrevet og stramt komponeret digtsamling, der sammenvæver to forskellige elementer i jeg’ets tilværelse; hun er netop blevet mor og den omkringliggende natur. Bevægelserne mellem moderskab og natur skaber en god kontrast mellem et nyt familieliv og den natur, vi kender.
Mirian Due forstår at sætte en scene, digtene er små rum fyldt med sanser og handling – og tager sig ud som en art dialog mellem mor, barn og natur. Et væsentligt tema i digtsamlingen er at give slip på sit tidligere jeg.

En familiefortælling
Roman: Et andet billede af Nanna Wendt Sølvsteen (2020)
Vi kender alle de forskellige typer som de 6 søskende i roman beskrives som – enten som familie, venner eller kolleger. Deres historier er meget forskellige på trods af samme forældre og samme opvækst.
Deres forskellige aldre gør, at rigtig mange vil kunne identificere sig med dem og deres indbyrdes forhold – de får hver deres kapitel.
De seks mødes for at fejre jul en sidste gang i barndomshjemmet og der dukker mange ting op i samspillet mellem dem, deres ægtefæller og børn. Hemmeligheder, misforståelser og svære relationer er bogens ærinde. En nutidig familiefortælling om svære relationer.

Et liv efter mor?
Ungdomsroman: Dette er ikke os af Neda Alaei (2020)
Under den flotte forside der skjuler sig et bittersød indhold, hvor man sammen med den 14-årige hovedpersonen Sanna både oplever vrede, sorg og magtesløshed, men også håb og begyndende kærlighed.
For med en død mor og en deprimeret far, der hverken kan overskue hverdagen eller Sanna, handler livet for Sanna bare om at overleve.
Men så begynder Yousef i klassen, og hun får pludselig lyst til at leve, selvom det er overraskende svært.

Gangstere i flødeskum
Film: Bugsy Malone af Alan Parker (1976)
70’er musical med gangstere, hårdkogte chicks og flødeskum.
Alan Parkers musical er en gangsterhistorie fra 1920’ernes New York. Boksepromotoren Bugsy Malone, ender midt i magtkampen mellem Fat Sam og Dandy Dan, selvom han helst vil flygte til Hollywood med sangerinden Blousey.
Filmen har alle de kendte karakterer og historier fra andre gangsterfilm. Men alle roller spilles af skuespillere under 17 år, bilerne kører på pedalkræft og våbnenes kugler er udskiftet med flødeskum.
Dejlig musik af Paul Williams og skønne skuespillere, bl.a. et gensyn med en ung Jodie Forster.