Foredragsforening siger farvel til Sognegården

Kulturhuset Pavillonen bød på bedre vilkår. Menighedsrådsformand forklarer afslag på støtte.

Artiklens øverste billede
Robert Kristensen med en ny og en gammel udgave af Højskolesangbogen, som man gerne ville have Grenaa Menighedsråd til at give et tilskud til, så man kan synge sangene fra den nye udgave fra efteråret 2020. Foto: Søren Andersen

Når Højskoleforeningen Kirkeligt Samfund i Grenaa til september efter en længere coronapause tager hul på en ny sæson med et foredrag, hvor forfatteren Else Knudsen fortæller om den nordlige del af Irak, så sker det ikke i Grenaa Sognegård, hvor foreningen ellers har holdt til siden bygningen blev taget i brug. Før det skete, var det Kirkecentret i Storegade, der lagde lokaler til foredragene - men Højskoleforeningen siger nu farvel til den kirkelige tilknytning og rykker ind i Kulturhuset Pavillonen.

Da jeg sad i menighedsrådet traf vi beslutninger i enighed uden at dele os efter, hvilke lister, vi var valgt på. Vi klarede tingene med humor og en god snak hen over bordet, men vi kan jo se, at sådan foregår det ikke længere i menighedsrådet.

Robert Kristensen, kasserer i Højskoleforeningen K.S. i Grenaa

Foreningen er en af de ældste i Grenaa, og den kan inden for en overskuelig tid markere sit 100 års jubilæum, hvor man de første mange år holdt til i de lokale præstegårde.

Farvellet til Grenaa Sognegård sker efter hvad den mangeårige formand Robert Kristensen kalder en skidt behandling af det nyvalgte Grenaa Menighedsråd.

Søgte om støtte

»Vi har tidligere givet 300 kroner pr. aften i leje af Grenaa Sognegård. Vi holder otte foredrag, så vi ansøgte menighedsrådet om fritagelse af betalingen på 2400 kroner, ligesom vi søgte menighedsrådet om støtte til indkøb af den nyeste udgave af Højskolesangbogen, som vi bruger til alle vore møder, fordi vi synger nogle sange fra bogen. Den gamle udgave af Højskolesangbogen, som har haft sin plads i Sognegården, tilhører Højskoleforeningen,« siger Robert Kristensen.

Det var Højskoleforeningens plan at købe 100 eksemplarer af den nye sangbog, som inklusiv en melodibog med noder til klaverspil, ville koste 27.500 kroner.

Ansøgningen om økonomisk tilskud blev sendt i januar, og kort efter kom der svar tilbage fra sekretæren i menighedsrådet, at man på grund af corona ikke kunne holde møde i februar, men at den umiddelbare holdning hos formand og kasserer var, at Grenaa Menighedsråd ikke kunne imødekomme ansøgningen.

Ingen fritagelse

Den blev så først behandlet på menighedsrådet i april, og referatet herfra viser, at menighedsrådet ikke ønsker at ændre på proceduren omkring betaling for leje af sognegården. Så ingen fritagelse for lokaleleje til Højskoleforeningen.

Og det blev også til et nej til tilskud til køb af den nye Højskolesangbog.

»Anskaffelse af højskolesangbøger er ikke med i budgettet for 2021, men menighedsrådet overvejer at sætte det på i 2022. I givet fald som sognets ejendom,« fremgår det af referatet.

Det udfald skuffer Robert Kristensen, der selv har siddet i Grenaa Menighedsråd, ligesom hans hustru, Nanny i flere perioder har været formand for rådet.

Fået tilskud før

»Vi har fået tilskud før. Både fra menighedsrådet og fra private sponsorer. Vi ønsker ikke at smække med døren, men vi beslutter i foreningen at se os om efter andre lokalemuligheder, og det har så vist sig, at vi kan flytte vores arrangementer til Kulturhuset Pavillonen på bedre vilkår end i Sognegården. Vi skal ikke betale leje og får stillet borde og stole op, ligesom der er et lydanlæg gjort klart. Eneste betingelse er, at vi køber kaffe og brød i Kulturhuset. Jeg må sige, at jeg er skuffet over menighedsrådets behandling af os. Da jeg sad i menighedsrådet traf vi beslutninger i enighed uden at dele os efter, hvilke lister, vi var valgt på. Vi klarede tingene med humor og en god snak hen over bordet, men vi kan jo se, at sådan foregår det ikke længere i menighedsrådet,« siger Robert Kristensen.

Højskoleforeningen er i øjeblikket ved at se, om man kan forhandle et fælles indkøb af den nye sang bog på plads med Ældre Sagen og FOF.

Svar fra formanden

Avisen har tilbudt Åge Dragsted, der er ny formand for Grenaa Menighedsråd, at kommentere artiklen.

Han har stillet som en betingelse, at det bringes uredigeret i sin helhed.

»Det var en enstemmig beslutning, da menighedsrådet i sit møde 20. april sagde nej til Højskoleforeningens ansøgning om fritagelse for huslejebetaling i sognegården og betaling af 100 nye højskolesangbøger med Højskoleforeningens navnetræk i guldtryk.

Menighedsrådet kunne ikke se nogen anledning til, at Højskoleforeningen skulle have andre og bedre vilkår end andre lejere.

Åge Dragsted, formand for Grenaa Menighedsråd

Priserne for leje af lokaler i sognegården har været uændrede siden sognegården blev taget i brug i 2011. De er gældende for alle foreninger, der lejer lokaler.

Ikke bedre vilkår

Menighedsrådet kunne ikke se nogen anledning til, at Højskoleforeningen skulle have andre og bedre vilkår end andre lejere. Der var ingen begrundelse i ansøgningen, og lejepriserne er de samme, som Højskoleforeningen har betalt i de sidste 10 år. De er bevidst sat lavt, og dækker kun direkte omkostninger til rengøring, lys og varme.

Med hensyn til de 100 højskolesangbøger fandt menighedsrådet, at hvis disse skal betales af menighedsrådets kasse, skal de være sognets ejendom og stilles til rådighed for alle, der bruger sognegården, så flest mulig kan få glæde af dem.

Svarbrevet fra menighedsrådets sekretær til Højskoleforeningens kasserer slutter med følgende, som Grenaabladet ikke har medtaget i sin artikel:”Grenaa Menighedsråd ser sig således ikke i stand til at imødekomme jeres ansøgning. Hvis der er spørgsmål elle kommentarer til ovenstående beslutning, kan de rettes til menighedsrådets formand på (mailadresse). Grenaa Menighedsråd ser frem til et fortsat godt samarbejde omkring Sognegården i Grenaa.”

Hvorfor?

Jeg har ikke modtaget nogen henvendelse fra Højskoleforeningen, hverken i forbindelse med ansøgningen eller efter afsendelsen af menighedsrådets svar. Det undrer mig meget, at Højskoleforeningen nu to måneder senere henvender sig til Grenaabladet om sagen, i stedet for at gå direkte til mig.

I mellemtiden har foreningen hentet sine gamle højskolesangbøger og andre af foreningens effekter i Sognegården. Højskoleforeningen er når som helst velkomne tilbage i Sognegården med deres arrangementer. Der vil ligge nye højskolesangbøger parat, som Højskoleforeningen kan bruge ved deres møder, ligesom alle andre brugere af Sognegården.«


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.