Og i midten sad Mek: Nu kommer alle røverhistorierne om Helmig og kronprinsen
Han fik sin debut som fire-årig og var med, da Thomas Helmig, Peter AG, Lis Sørensen og Søs Fenger kom til. Kronprinsen var fast gæst - også backstage. Anekdoterne om Mek Peks musik er blevet til nye fortælle-koncerter.
Mek Pek rimer på Pigen og Trompeten, Åh Abe, Party Band og Aarhus Friskole. Men der gemmer sig et hav af andre historier i musikeren, der har indtaget mange former i de mere end 50 år, han har stået på en scene.
59-årige Mek Falk har blandt andet været med i Lost Kids, der udgav Danmarks første punkplade, har turneret med Kim Larsen, har åbnet Orange Scene med en af landets første rap-sange og har været manager for nogle af landets største standuppere: Viktor Lander, Lasse Madsen, Jakob Tårnhøj og Jonas Mogensen.
Han voksede op i kollektivet på Toustrup Mark, var på Thy-lejr med sine friskole-forældre og er nu blevet voksen. Men han står ikke stille og har aldrig gjort det. Hans næste nye træk er en række fortælle-koncerter, der bygger på mange hits og sjove anekdoter. De har titlen ’Fra punk til Åh Abe’, og den første, som han kalder en test, foregår på Cafe Støj 3. marts.
Jeg fik en kongelig sludder med kronprinsen både backstage, når han jævnligt kiggede forbi Feedback Studiet og når vi spillede til royale fester.
Aarhus ejede musikscenen
»Det gik op for mig, at min livshistorie rummer gode anekdoter fra en herlig tid, da Music City Aarhus bad mig deltage i et live-interview, hvor en journalist spurgte ind til musikscenen i Aarhus gennem tiden. Der kom mange mennesker, og det var hyggeligt,« siger Mek Pek.
Den aarhusianske trompetist, bassist og sanger fik sin debut som fire-årig på det aarhusianske spillested Tagskægget, hvor han var på scenen sammen med sin far. Trompeten nåede ifølge ham selv næsten ned til jorden, og han spillede en melodi med kun to toner - han nynner den for avisens udsendte for at illustrere, hvor enkel den var.
Da han gik i folkeskole, dannede han bandet, De Rå Rødder, og som 15-årig var han med i punkbandet, The Lost Kids. I 1980’erne brugte han masser af tid i Viby, hvor Gnags boede og havde bygget et musikstudie i baghaven.
»Thomas Helmig lejede et værelse hos Jens JG Nielsen, og drak tit kaffe i køkkenet, når vi øvede og indspillede. Det var oplagt, at han skulle være med, da vi dannede Hounddog All Stars sammen med Henning Stærk, Søs Fenger, Lis Sørensen og Peter AG Nielsen. Vi spillede tit - blandt andet i gården ved Vestergade 58. Der var knald på,« husker Mek Pek.
Kronprinsen som fan
Kronprins Frederik læste i Aarhus i de år og var med til handelshøjskolens såkaldte slatfester, hvor barens flasker skulle tømmes. Mek Pek var der også - han stod på scenen.
»Jeg fik en kongelig sludder med kronprinsen både backstage, når han jævnligt kiggede forbi Feedback Studiet, og når vi spillede til royale fester. Han var godt selskab, og det var nogle meget festlige år,« fortæller Mek Pek.
Aarhus Onsdag møder ham i en stor hvid villa i udkanten af Åbyhøj op til kolonihaverne ved Brabrandstien. Huset er en gammel sag med højt til loftet og store rum med plads til både hans instrumenter og et lager, som hans kæreste, Mette Krebs, bruger til sit firma Linen By Krebs.
Parret flyttede ind i januar, så det er nyt, men slet ikke svært at vænne sig til. Det er noget mere uvant for Mek Pek at få bokset fortælle-koncerterne på plads, for der er så utrolig meget at vælge imellem – der skal sorteres og vælges fra.
»Jeg har nu valgt musiknumrene. Ud over de mest kendte spiller vi også et, som Thomas Helmig skrev til mig til gengæld for, at jeg sang en duet med ham på hans første album, fordi han så gerne ville have en kendt med,« siger Mek Pek med et af sine kæmpestore grin ved tanken om en anderledes rollefordeling end i dag.
»Jeg fik også et nummer af Kim Larsen, der sagde: ”Det må du sgu godt få”, efter han havde rystet det ud af ærmet på en af vores lange køreture på de svenske landeveje. Det er ikke specielt godt, men det er et herligt minde,« fortsætter Mek Pek med et varmt smil.
Ud over de mest kendte numre spiller vi også et, som Thomas Helmig skrev til mig til gengæld for at jeg sang en duet med ham på hans første album, fordi han så gerne ville have en kendt med.
TV med Casper Christensen
I det musikalske univers er han fuldstændig på hjemmebane, men det er nyt at stå på en scene og fortælle historier. Det har han haft helt tæt inde på livet i de år, hvor han var manager for de aarhusianske standuppere, der i dag er blevet store navne.
»De var simpelthen så utrolig modige, når de gik på scenen de første gange. Jeg har brugt mange timer i Thorups Kælder og set dem kæmpe sig frem. Også vores roadie fra Party Band-tiden har kastet sig ud i standuppen som 53-årig,« siger en imponeret Mek Pek, der absolut ikke har nogen planer om at være hylende morsom, men som har gode historier at fortælle.
Et eksempel er dengang, hans band fik et hit med sangen, ”Han har jo ikke noget lys på”. Den blev brugt i en video i en trafikkampagne, der blev vist på DR i programmet OBS, Oplysning til Borgerne om Samfundet.
»Lars Christensen, der var kreativ direktør i Rådet for Sikker Trafik, udtænkte indslaget og fik sin søn, Casper Christensen, til at cykle rundt i videoen. Han blev en af vores fans og inviterede mig mange år senere, da han var blevet en kendt komiker, med i et afsnit af Langt fra Las Vegas. Det var virkelig sjovt,« mindes Mek Pek, der kan fortælle, at ”Rapperkonen” kom på b-siden af lys-på-pladen. Rappen blev så populær, at partybandet var i tv-studiet med det live nytårsaften i musikprogrammet, Eldorado.
»”Rapperkonen” var en af Danmarks allerførste rap-sange, og vi fyrede den af på Roskildes Orange Scene i 1983. Dengang var vi banebrydende, fordi ingen andre spillede den genre,« forklarer musikeren.
Den var en af Danmarks allerførste rap-sange, og vi fyrede den af på Orange Scene i 1983. Dengang var vi banebrydende, fordi ingen andre spillede ska-genren.
Det bliver i familien
Det kom ikke bag på nogen, at han tog sendefladen primetime, spillede på landets største festivalscene og var med alle vide vegne, for han er født ind i det musikalske univers af kreative sjæle. Hans farfar hed i familien Onkel Kaj, fordi han drak for meget og blev skilt fra farmor. Han spillede violin og harmonika og solgte juletræer fra to garager på Randers Rutebilstation. Morfar spillede også - på sav - dog ikke særlig godt, men han skulle også passe sit lægejob, og Mek Peks forældre Leif og Ivalo Falk var fremtrædende figurer på den musikalsk funderede Aarhus Friskole.
Og det bliver i familien for en af Mek Peks tre sønner driver en kunstportal, I Do Art, og de to andre er musikere. De var sidste år med til at producere Mek Peks seneste udgivelse, ”En Simpel Mand”, der ligesom i ”gamle” dage er optaget på bånd i et studie, hvor alle var fysisk til stede.
Den oplevelse og mange flere kan man høre meget mere om, når Mek Pek ruller ”Fra punk til Åh Abe” ud i Aarhus, Gladsaxe, Ærø og Sønderjylland.