Mikkel Vuust er optaget på en fornem New York-skole

Mikkel Vuust skal de næste fire år spille på sine trommer i et af verdens førende jazz-miljøer. Inden da hærger han de aarhusianske scener i jazzfestivalen.

Artiklens øverste billede
I musikstudiet i Mikkel Vuusts barndomshjem i Åbyhøj bliver der spillet på daglig basis. Han bruger det flittigt, og det samme gør hans storebror og far, Frederik og Peter Vuust. Foto: Tahmasbi

Mikkel Vuust har opnået en af de få og eftertragtede pladser på Manhattan School of Music. Optagelsesprøven gav ham en af bare to-tre pladser til trommeslagere. Og så har han fået skolens såkaldte ’Presidential Award’, som kun tildeles de færreste.

Det 22-årige aarhusianske talent har det ikke fra fremmede. Han er født ind i jazzmusikken, har lyttet til musikken fra før han kunne gå, og har som barn været med på byens jazzklubber.

Grandfætter Christian spiller saxofon, grandkusine Clara synger, far Peter spiller bas og storebror Frederik klaver. Hele Vuust-banden er gået konservatorievejen, men her stikker trommeslageren nu ud med sin New Yorker-fremtid.

New York er centrum

»Det er min drøm at komme til New York, fordi håndværket er sindssygt vigtigt, og det er i fokus på skolen der. Jeg er inspireret af den amerikanske Keith Jarett Trio og deres trommeslager Jack DeJohnette, som er en af de bedste håndværkere indenfor branchen,« siger en glad Mikkel Vuust, som håber at han en dag får chancen for at møde sit forbillede.

Han har tilbragt de seneste to år på en af Skandinaviens fremmeste skoler for jazzmusik, ’Skurups Folkhögskola’ i Sverige. Opholdet sluttede med en ansøgnings-spurt om en plads på en verdens gode musikskoler.

»Jeg var så stresset i ansøgningsperioden, at jeg måtte ud og løbe i den skånske natur. Det hjalp heldigvis,« siger Mikkel Vuust, der har afsluttet sine svenske studier.

Jeg synes, at Jeff Tain Watts er en af de vigtigste trommeslagere i dag. Jeg mødte ham på et sommerkursus på Krogerup Højskole. Han spillede en solo, der lød som en storm. Det var akustisk og jeg har aldrig hørt noget så stærkt, uden at det var skarpt. Det buldrede. Det var helt vildt at opleve, hvor intenst akustisk musik kan være.

Mikkel Vuust, jazztrommeslager

Århus Onsdag møder ham i barndomshjemmet i Åbyhøj. Løbeturene går nu rundt om Brabrand Søen, og han er glad og afslappet. I den lyse villa med et rummeligt musikstudie ud til haven står hans trommesæt side om side med Frederiks Vuusts klaver og Peter Vuusts bas. De bliver flittigt brugt på daglig basis - her må man spille igennem lige så meget, som man vil. Og det gør de.

Mikkel Vuust glæder sig både over at være hjemme og til at komme ud og spille igen i Aarhus Jazz Festival - hans navn optræder 14 gange i programmet. Han glæder sig dog allermest til at flytte til New York.

»Jeg forventer at få et los i røven på alle fronter,« siger han og smågriner af sig selv.

»New York er bare verdens centrum for jazz. Og da jeg gerne vil dybt ned i rødderne er den by det helt rigtige sted at være. Der hænger gode musikere på træerne, så der er hård kamp om pladserne på scenerne. Jeg må nok lære at lægge den aarhusianske beskedenhed lidt på hylden for at komme frem,« siger Mikkel Vuust og forsvinder et øjeblik ind i den vision.

Så lyser han op ved tanken om alt det, jazz giver ham.

Trommeslageren Mikkel Vuust har fået en fornem plads på Manhattan School of Music i New York. Han skal bo der de næste tre år, men inden da går han som sædvanlig på de aarhusianske scener i jazzfestivalen sammen med sin jazz-musiker-familie.. Foto: Tahmasbi

Hjemme på Bent J

»God musik handler om at være til stede i øjeblikket. Og når det fungerer, er man der sammen med musikerne. Den energi er lidt ubeskrivelig for mig, men det er den, der tiltrækker mig,« forklarer han.

På spørgsmålet om hvornår han har fået det på den måde, svarer han efter et øjebliks betænkningstid:

»Jeg husker, at jeg som cirka otte-årig sad i baren på Bent J sammen med det faste jazz-publikum, som især bestod af voksne mænd. Og selv om jeg bare var en lille dreng, følte jeg, at jeg var sammen med de voksne på en meget naturlig måde i en rigtig jazzklub. Jeg følte mig hjemme,« mindes han.

Mikkel Vuust lytter til mange former for musik og har i perioder spillet både punk og eksperimenterende musik sammen me dsin bror og sine kammerater. Men det er faldet ham helt naturligt at vende tilbage til jazzen. Han har flere gange skullet vælge, om han ville fortsætte. Blandt andet har et møde med en af verdens kendte trommeslagere, Jeff Tain Watts, har fået Mikkel Vuust til at blive bag trommesættet.

»Jeg synes, at Jeff Tain Watts er en af de vigtigste trommeslagere i dag. Jeg mødte ham på et sommerkursus på Krogerup Højskole. Det var fedt bare at mærke hans attitude og power. Han spillede en solo, der lød som en storm. Det var akustisk og jeg har aldrig hørt noget så stærkt, uden at det var skarpt. Det buldrede. Det var helt vildt at opleve, hvor intenst akustisk musik kan være,« fortæller trommeslageren.

»Man skal spille med hele sin sjæl og krop for at gøre musikken til sådan en oplevelse.«

Økonomi

Mikkel Vuust er ikke bare kommet gennem nåleøjet til Manhattan School of Music, han har oven i købet fået et stipendium af skolen, som meget gerne vil have den unge dansker på listen over elever.

Han arbejder dog stadig på at få økonomien til at hænge sammen på studiet, der ikke er SU-berettiget det første år, og som er i en af verdens dyreste byer. Han er derfor travlt optaget af at søge fonde.

»Jeg søger blandt andet støtte til sygesikring, der er en stor post i USA. Der er meget papirarbejde med det og med opholdstilladelsen. Skolen er heldigvis dybt professionel og hjælper mig,« siger Mikkel Vuust.

Inden han flytter til mulighedernes by, vil han runde de aarhusianske jazzscener i Aarhus Jazz Festival 10.-17. juli.

Lørdag 10. juli kan man høre ham første gang klokken 13 på Salling Rooftop i 5 X Vuust, der består af Clara,Christian, Frederik, Peter og Mikkel Vuust.

Siden spiller han i et væld af forskellige konstellationer og flere gange i løbet af en dag blandt andre steder på Tir Na Nog.

Man finder Jazzfestivalens program her: Aarhus Jazz Festival 2021

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.