Jazz-folket glæder sig vildt til årets festival
Aarhus Jazz Festival er tilbage med 290 koncerter på 37 spillesteder - og arrangørerne er nærmest lykkelige over, at jazz igen kan flyde i gaderne

På dagens pressemøde om Aarhus Jazz Festival 2021 valgte samtlige af de cirka 15 fremmødte arrangører at dele deres store glæde over, at der igen bliver festival - næsten som vi kender den.
Deres glæde blev udtrykt på et væld af måder: lige fra Musikhusets kunstneriske chef, Jeppe Uggerhøj, der mener, at ”intet minder om dejlig sol og sommer som jazzfestial”, og til de unge vilde på Radar, der sagde:
»Vi er mega psyched over, at vi nu skal køre jazz. Og vi glæder os helt fantastisk. Dette år har været et mareridt,« sagde Martin Aagaard.
Corona påvirker lidt
Festivalen følger naturligvis alle gældende restriktioner, så publikum skal vise coronapas, og der er færre publikumspladser ved de coronasikre koncertarrangementer.
Det er af samme grund en god idé at forudbestille billetter.
Det betyder for eksempel også, at Aarhus Jazzklub af forskellige grunde ikke kan være i det sædvanlige lyse sommertelt, hvilket de synes er en skam.
»Men vi er glade for at Casa V 58 sprang til, da vi stod og manglede et sted at være. Vi tænker, at folk savner jazz så meget, at de godt vil gå ind til os i det dunkle mørke klokken 15 på en højlys sommerdag. Vi har helt klar med plads til 70 gæster,« sagde jazzklubbens udsendte på pressemødet.
Vi synes, at vi i år har gjort et scoop. Vi får nemlig besøg af den vestafrikanske guitarist, Lionel Loueke, der også spiller i Herbie Hancocks orkester. Til vores held skal det ikke på turné i år, og så fik Lionel Loueke chancen for at komme til Danmark på egen hånd.
Swinger i hele byen
Som altid er der i Aarhus Jazz Festival noget for enhver smag fra den traditionelle til den eksperimenterende jazz, børnekoncerter, verdensmusik og meget mere.
Årets festival når ud i hele byen og rammer både de gammelkendte spillesteder som Musikhuset, Ridehuset og Klostertorvet, men også nye steder som Grimfest, Den Hængende Have i FO-byen og Flemming Bamse Jørgensens Plads.
Der møder man Givisme & Aarhus Jazztømmerflåde. De vil i bedste Givisme-ånd dele to paller gratis øl ud fra Carlsberg, og næsten alt vil være gratis i kraft en støtte fra nogle fonde.
Publikum bliver inddelt i grupper på maks 75, og skal skiftevis opleve musikken fra en tribune, fra en tømmerflåde og fra Den Spanske Trappe.
Rasmus Egede, friskolelærer og skipper på Vandret Jazz Tømmerflåde, lovede masser af herlig energi. Han har fra Smuk Festival gode erfaringer med kombinationen af musik og tømmerflåde
»Jeg har haft en tømmerflåde på Smuk. Den trak mange til, fordi der er ro og rum på sådan en. Man gynger lige så stille og lytter til dejlig jazz,« forklarede han.
Guitar i verdensklasse
Festivalen har generelt et stort fokus på den danske jazzscene, men der er også enkelte udenlandske indslag.
Et af dem er et residency af den franske guitarvirtuos Marc Ducret med koncerter i forskellige konstellationer på Radar og Erlings Jazz- og Ølbar.
Flere arrangører er med til at fylde Sydhavnen med den frie, legende og eksperimenterende jazzmusik på Det 3. Rum og Knud’s Kiosk bl.a. med den europæiske Share Improfest, mens Bazarjazz på Gellerupscenen igen i år præsenterer jazzet verdensmusik.
Camilla Dayyani fortalte på dagens møde og den store succes Bazarjazz oplevede sidste år, hvor den fandt sted for første gang .
»Vi synes, at vi i år har gjort et scoop. Vi får nemlig besøg af den vestafrikanske guitarist, Lionel Loueke, der også spiller i Herbie Hancocks orkester. Til vores held skal det ikke på turné i år, og så fik Lionel Loueke chancen for at komme til Danmark på egen hånd. Han laver også en og en workshop for guitarister,« sagde jazzsangerinden, der selv skal på scenen ved Bazarjazz.
Den Ikoniske saxofon
Aarhus Jazz Festival har valgt at fejre jazzsaxofonen ved dette års festival.
Saxofonen har været en vigtig del af jazzmusikken og har fostret legendariske musikere som Ben Webster, Stan Getz, Yusef Lateef og ikke mindst Charlie Parker. De to sidstnævnte ville i 2020 være blevet 100 år, og 2021 markerer 75-året for indspilningerne ’Jazz At The Philharmonic’ med jazztopmøde mellem saxofonlegenderne Charlie Parker, Lester Young og Ben Webster.
Festivalen hylder de magiske musikalske øjeblikke ved koncertrækken Den Ikoniske Saxofon i Helsingør Theater i Den Gamle By, hvor man kan opleve topsaxofonister som Jonas Kulhammar (SE), Lotte Anker, Christina Dahl og Frederik Lundin.
Lysende Jazzfest
Som et særligt tiltag i år bliver der en lys- og lydinstallationsværket på spillestedet Atlas.
Det hedder Sprængrod og er skabt af kunstneren Alex Mørch. Forgreninger af lys vil brede sig som en elektrisk naturoplevelse inspireret af sagn om den magiske sprængrod og storbyjunglens neonskilte i jazzens urtid.
»Den får sit eget liv under koncerterne med lys. I pauserne vil den lyde som en magisk urskov med lækre klange, og der bliver en installationskoncert med blandt andre sangerinden Carmen,« sagde Alex Mørch, inden han gav en prøve på det.
Værket danner rammen om ’Lysende Jazzfest’, der præsenterer et blandet koncertprogram med både børnejazz, unge talenter og etablerede kunstnere.
Man kan læse mere på: https://jazzfest.dk/