Aarhus Hylder det gode madhåndværk: Stem på din favorit blandt de nominerede
Der er ikke mangel på spændende madsteder i Aarhus – og der skyder hele tiden nye bagerier, slagtere, restauranter og bryggerier op. Men hvilken er den bedste? Stem på din favorit her.
Brød, kød, kager, mejeri, frugt, grønt og meget, meget mere.
Aarhus er en by fyldt med smagsoplevelser, der kan kilde selv den mest kræsne gane – så mange, at det til tider kan være svært at beslutte sig for, hvilken bager morgenbrødet skal hentes hos, og på hvilken restaurant fødselsdagen skal fejres.
Derudover – som for at gnide salt i såret – åbner der hele tiden nye, spændende madsteder, som alle kerer sig om deres fag, håndværk og kunder. Og det er der mange aarhusianere, der sætter pris på.
En af disse er Nana Balle.
Det, jeg synes er fantastisk, er, at der er en symbiose mellem små producenter og de forskellige restauranter.
Hun er, hvad man kan kalde for en østjysk madentusiast. Hun er i gang med at etablere fællesskabet Midtjyske Madhelte og er flittig madskribent og derudover konsulent på den nyligt overståede Food Week i Aarhus.
Og hun mener bestemt, at Aarhus har fat i den lange ende, når det kommer til madindustrien og især de små producenter.
»Aarhus og Østjylland er rigtig dygtige på gastronomifronten. Der er et enormt godt samarbejde producenterne imellem,« starter hun.
Tre centrale områder
Der er særligt tre interessante tendenser, som hun synes, at Aarhus udmærker sig inden for.
Den første er bæredygtighed.
»Det giver sig selv. Det er ikke ret lang tid siden, at der er kommet klimarapport ud, og alle er rystede. Så det her med at snakke om bæredygtighed i fødevareproduktionen er efterhånden en nobrainer. Der skal man være,« siger hun og tilføjer:
»Jeg ser det som en slags hygiejnefaktor for, at du overhovedet har en berettigelse på markedet. Derfor synes jeg, at det er værd at hylde dem, der foretager mere radikale skift.«
Og her synes hun, at Aarhus byder på mange fødevarevirksomheder og initiativer, der formår at udnytte spændende råvarer til netop at opnå bæredygtighed – det kan eksempelvis være tang eller hamp som erstatning for mere klimabelastende råvarer.
Det næste område, Nana Balle synes, at Aarhus er særligt god inden for, er noget så simpelt som drikkevarer.
»I Aarhus og omegn har vi både vin- og spiritusproducenter i topkvalitet, der er lavet på danske råvarer. Flere af dem vinder jo den ene pris efter den anden,« forklarer hun.
Hertil fortæller hun også, at Aarhus efterhånden kan mønstre en lille flok utroligt dygtige kombuchaproducenter til alle dem, der forsøger at skære lidt ned på alkoholen, men gerne vil have lidt lækkert til maden.
Og som rosinen i pølseenden fremhæver Nana Balle også Aarhus’ restauranter.
»Det er helt vildt, hvor højt niveauet er her i Aarhus,« fortæller hun med begejstring i stemmen og tilføjer:
»Det, jeg synes er fantastisk, er, at der er en symbiose mellem små producenter og de forskellige restauranter.«
Stem på din favorit
Man kan altså roligt sige, at Aarhus har lidt at byde på på madfronten – i hvert fald hvis man spørger kenderne. Og tydeligvis også hvis man spørger den gængse aarhusianer selv.
JP Aarhus og Århus Onsdag er gået sammen for at hylde al den lækre mad, som byen har at byde på, som en del af projektet Aarhus Hylder, hvor aarhusianerne siden starten af august har kunnet byde ind med forslag til alle de madhåndværkere, der gør hverdagen lidt lækrere.
Forslagene er væltet ind, og nu har en jury sammensat af velbevandrede Aarhus-personaer udvalgt fem madsteder som finalisterne i Aarhus Hylder 2021.
Fra nu og frem til den 17. september kan der stemmes på favoritten blandt de fem, hvorefter der vil blive kåret en vinder.