Aarhus hylder ildsjælen: Stem på din favorit blandt de nominerede
Aarhus er en by, der emmer af ildsjæle, som hver dag giver alt for at gøre byen til et bedre sted. Disse ildsjæle sætter Århus Onsdag og JP Aarhus fokus på i årets Aarhus Hylder. De fem nominerede ildsjæle er fundet – og nu skal der stemmes om en prisvinder.
»Money makes the world go round.«
Sådan lyder en kendt Liza Minnelli-sang fra 1972.
I Aarhus er det lidt anderledes. Her er det nemlig de frivillige ildsjæle, der får byens vigtige hjul til at dreje.
I hvert fald hvis man spørger Hanne Sanderhoff Degn, der er leder af paraplyorganisationen Frivilligcenter Aarhus.
Ifølge hende er det alfa og omega, at byen har så mange, der er villige til at give deres tid og energi til et godt formål.
Ifølge den seneste frivillighedsrapport fra Center for Socialt Arbejde er 40 pct. af befolkningen i Region Midtjylland involveret i en eller anden form for frivilligt arbejde. Det er det næsthøjeste antal i hele Danmark – kun overgået af Region Nordjylland med 44 pct.
Og den store andel af frivillige gavner Aarhus på mange områder, mener Hanne Sanderhoff Degn.
»Aarhus er en by med et meget stærkt og meget engageret civilsamfund,« siger hun indledningsvist om det frivillige engagement i Aarhus.
Hun tilføjer, at det først og fremmest gør det nemmere for folk at engagere sig og udfolde sig inden for de frivillige fællesskaber – og ikke mindst at finde støtte og hjælp, hvis man har brug for det.
»På den høje klinge er frivillighed jo med til at skabe trivsel, livskvalitet og ikke mindst at forebygge ensomhed,« siger hun.
Nye boller på suppen
Selv om antallet af frivillige i Aarhus ligger rimelig stabilt, er der alligevel nye tendenser at spore inden for frivilligheden – og de gør sig gældende på tværs af alle aldersgrupper, forklarer Hanne Sanderhoff Degn.
(Artiklen fortsætter under afstemningen)
»Nu er man mere interesseret i den lidt mere fleksible og periodiske frivillighed frem for at engagere sig i de traditionelle foreninger, hvor det er over en længere periode og med lidt mere faste opgaver,« forklarer hun og tilføjer:
»Den traditionelle foreningsfrivillighed fylder stadig mest, men det dynamiske, hvor man kan hoppe til og fra, er bestemt på vej frem.«
Drivkraften hos ildsjælene har imidlertid ikke ændret sig.
»Kort fortalt så er det sagen, og det er fællesskabet, der driver folk,« konstaterer Hanne Sanderhoff Degn prompte.
Ifølge hende er det først og fremmest nødvendigt for frivillige at sagen, de støtter, giver mening for dem. Det skal være meningsfuldt at bruge sin fritid og energi på.
»Det kan være alt fra husejeren, der engagerer sig i grundejerforeningen, til datteren af en demensramt far, som bliver frivillig på plejehjemmet – eller forældre, der engagerer sig i forældrerådet. Og ikke mindst de mange tusinder af frivillige, som hver dag gør en kæmpe indsats for byens udsatte grupper. Det centrale er, at de arbejder med områder, der står de frivillige nært, og hvor opgaverne giver mening og udføres i fællesskab med andre,« uddyber hun.
Stem på din favorit
Man behøver nu ikke nødvendigvis at være frivillig for at være en ildsjæl.
Ifølge Den Danske Ordbog er en ildsjæl en person, »der udviser brændende entusiasme eller stor begejstring« – hvad enten det er en halv time som besøgsven hver uge eller som fuldtidsansat på sit arbejde.
Uanset definitionen er JP Aarhus og Aarhus Onsdag gået sammen for at hylde byens ildsjæle som en del af projektet Aarhus Hylder, hvor aarhusianerne siden begyndelsen af august har kunnet byde ind med forslag til alle dem, der gør en forskel for byen.
Forslagene er væltet ind, og nu har en jury sammensat af velbevandrede Aarhus-personaer udvalgt fem personer som finalisterne i Aarhus Hylder 2021.
Fra nu og frem til den 17. september kan der stemmes på favoritten blandt de fem, hvorefter der vil blive kåret en vinder.