Ny viden: Moesgaard skriver Aarhus' historie om

Nye dateringer viser, at kong Godfred er manden bag Danmarks næstældste by: Aarhus. I disse dage dukker nye fund op ved hans flådeværft i Eskelunden.

Artiklens øverste billede
Det viser sig, at vikingebyen Aros blev grundlagt i år 800. På det tidspunkt regerede kong Godfred den gavmilde, som man mener også anlagde et stort skibsværft fem kilometer oppe ad Aarhus Å. Illustration: Moesgaard Museum

Moesgaard Museum har modtaget nye dateringer ud fra de seneste 10 års udgravninger i Aarhus. De viser ret præcist, at byen blev grundlagt omkring år 800, hvor Kong Godfred var regent.

»Det viser sig nu, at Kong Godfred grundlagde Aarhus. Vi ved, at Aros omkring år 770 bestod af en handelsplads . Men i 800 blev pladsen ryddet, og der blev anlagt en rigtig by med parceller og større huse. Det var i hans regeringstid, så det gjorde han,« siger Jette Linaa.

Kong Godfred regerede fra omkring år 800 til 810. Ifølge museumsinspektøren var han sandsynligvis landets regent allerede i 797.

Hun mener, at Aros allerede i udgangspunktet var Danmarks 2. eller 3. største by. Dengang skulle der omkring 1000 indbyggere til at opnå den position.

I sidste uge gik arkæologer fra Moesgaard Museum i gang med udgravninger i Eskelunden, fordi de ved, at der lå en flådehavn og et skibsværft i vikingetiden. Faktisk viser det sig at være lige præcis i Godfreds regeringstid.

»Onsdag 1. september var vores første udgravningsdag, og indtil videre går det rigtig godt. Vi har fundet træ og huggespåner fra flådeværftet, så vi er glade,« siger Jette Linaa, museumsinspektør og ph.d. på Moesgaard.

Jette Linaa forklarer, at arkæologerne regner med, at det skibsværft og den flådehavn, de går og graver ud i disse dage, tilhørte Kong Godfred.

»Og nu vil vi gerne vide så meget som muligt om Kong Godfred og den tid, fordi Aros blev grundlagt der,« fastslår Jette Linaa.

Opdaterede fund

Moesgaard Museum gjorde de første fund på stedet allerede i 2001. Da dukkede skibsdele, værktøj og affald fra skibsreparationer op, og det er typiske fund.

Den aktuelle udgravning skal afdække andre dele af skibsværftet, og formålet med undersøgelsen er at få nyt indblik i værftets levetid og bevaringsforholdene på stedet. De nye udgravninger vil også kunne afdække om, der blev bygget eller repareret skibe på stedet.

»Vi har bedre og andre teknikker end for 20 år siden. Nu leder vi efter flere dateringer og vil undersøge hvor lang tid, værftet var i brug. Blev skibene bygget eller bare repareret på det? Var der få, eller var der mange? Det ser ud som om, det var et stort sted,« mener Jette Linaa.

Det tyder på, at der var aktiviteter på stedet op til 1200-tallet.

I dag kan Eskelunden synes langt fra havet, men man kunne sejle dertil op ad Aarhus Å. Flådehavnen lå fem kilometer op ad åen forbi byen. Her opankrede flåden før togterne ud i verden ved det såkaldte Stolpe Eng. Man kunne sejle videre derfra til Snekke Eng, hvor værftet var. Snekke var vikingetidens ord for krigsskib.

Flådehavnen og skibsværftet blev anlagt samtidig med Aros i Kong Godfreds regeringstid. Han valgte området som base for sin store flåde. Dateringer viser, at værftet blev grundlagt i år 797.

Vi har bedre og andre teknikker end for 20 år siden. Nu leder vi efter flere dateringer og vil undersøge, hvor lang tid værftet var i brug. Blev skibene bygget eller bare repareret på det? Var der få, eller var der mange? Det ser ud, som om det var et stort sted.

Jette Linaa, museumsinspektør, Moesgaard Museum

I disse dage graver Moesgaard Museum i Eskelunden. Det kan i dag synes langt fra havet, men man kunne sejle dertil op ad Aarhus Å. Foto: Moesgaard Museum


En stor erobrer

Kong Godfred var en stor erobrer, der regerede over Sydnorge, Danmark, Skåne og Nordtyskland indtil Slien ved Slesvig. Fra datidens Aros bevogtede kongen den vigtige sejlads fra Jylland til Sjælland og fra Nordtyskland til Norge. Fra byen kunne Sjælland nås på et par timer med de hurtige vikingeskibe.

Kongen grundlagde også Hedeby ved Slesvig og Kaupang syd for Oslo. Hans rige omfattede nemlig også Slesvig og dele af Norge.

»Danmark var et stort kongedømme dengang. Det strakte sig fra Slesvig i syd til Oslo i nord,« siger Jette Linaa.

Godfred døde i 810. Han blev, som et var skik og brug på den tid, dræbt af sin efterfølger, der var hans nevø, Hemming.

Den nye undersøgelse af Snekke Eng er et led i et planlagt forløb, hvor der senere vil komme nye store udgravninger på stedet og i Aarhus by. Udgravningen udføres af Moesgaard Museum til og med 15. september.

Fundene vil, når de er blevet konserverede, indgå i en fire-årig særudstilling om vikingerne i Aarhus.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.