Sådan kan du bruge Aarhus Festuge: Som et tag-selv-bord

Aarhus Festuge er tilbage efter coronaens nådesløse lockdown, og midtbyen summer atter af nysgerrige mennesker, der kan sammensætte deres personlige udvalg af oplevelser. Tag-selv-bordet er klar.

Artiklens øverste billede
Midt i Saanitizing Territories, der er skabt af arkitekterne Jacob Billesbølle og Victor Hauerslev Munch, står en minimalistisk scene og "Rådne Lunger" har lydprøve. Sydhavnens mangfoldige arkitektur lukker sig om det sundhedsdebaterende projekt og byder lige her på en skøn blanding af punk-rock og sprit.

Hvad er festuge-bordet så dækket op med i år?

Der er de genkendelige ingredienser af musik, mad, udstillinger, gadeteater og workshops så langt øjet rækker.

Det gode ved det, at man bestemmer selv tempoet og indholdet. Der er børnefamilier med klapvogne. Venne-slænget, der har savnet det nære fællesskab. Den ensomme ulv, der nyder at blende ind og suge oplevelserne til sig.

Vi skal nok en tur rundt til de mange lysinstallationer og gerne noget med at plante planter i Den Glade Gade. Vi har fundet de mange oplevelser i programmet på nettet.

linedanserne Nynne Just og Gabriel Thrane

Prøv det på egen krop

Festugen indbyder i den grad til at komme ud i virkeligheden og lade onlinelivet stå på stand-by. Man kan slå sig ned og blive overrasket. Finde inspiration.

Måske opdager man noget nyt i et kreativt øjeblik eller man genoplever byen, der har mange retter på serveringsbakken.

De store publikumsmagneter som for eksempel en stor koncert er siet fra for ikke at skabe menneskemængder og smitte. Tilbage står et tilbud om at være i nuet og deltage i de små fællesskaber.

Festugen har altid budt på optog der slanger sig gennem byens gader, og i år er der ingen undtagelse. De tre meter høje dukker danser gennem Strøget, og folk standser op og bliver stående med mobilerne klar. Teater Kosmos i Aarhus fik hjælp af Dunkelfolket fra Aalborg til weekendens Good Life Optog.
Podcaster.dk fyldte i weekenden Kuplen i Byparken til bristepunktet med Alexander Janku og Peter Løhde. De leverede endnu et afsnit af "Vanvittig Verdenshistorie". Folk der ikke fik plads, lånte hørebøffer og sad i lag udenfor, hvor de lyttede med.

Det kan man blandt andet i Byparken, der hver dag har besøg af forskellige aktiviteter, man kan være med i: Mavedans, fægtning, podcasts og meget mere.

Der er også masser af musik og ramasjang i Mølleparken, som har mange gratis koncerter. Og der er fællessang på Pustervig eller Hos Anders på Telefontorvet.

Man kan se på street art i børnehøjde på byens fliser og i stort format på Aarhus Ø. Der er tarteletter i Det Irske Telt, og man kan spise is på en tilfældig bænk, alt imens menneskehavet bølger forbi. Det er netop charmen ved festugen.

Man kommer altid hjem med noget på kulturkontoen. Det har byen i den grad savnet.

Der bliver skabt en mindre orange PVC-have midt på Frederiks Allé. Sarah Delangre og Sandra Schluttenhofer er med til at plante byggeaffald om til byhave i "Den Gladeste Gade". På festugens sidste dag kan man være heldig at få planterne med hjem. Marianne Mikkelsen., der står for projektet, håber, at flere vil se det fornuftige i at anvende byggeaffald til planter
Dansetetet i byparken huser DanseParaplyen, der er et nyt netværk for danseforeninger i Aarhus. Hele festugen er der åbent for både øvede og nybegyndere at prøve mange forskellige stilarter af dans.Det slidte trægulv byder både pålLine dance, rock 'n roll, og ralsa. Her der det workshop i mavedans med Maria. Både børn og voksne danner en halvcirkel rundt om hende, der guider hofterne og armene til orientalsk musik.
Byparken er forvandlet til en levende film eller biografsal, hvor Panoramas popup-biograf drejer 360 grader rundt med publikum på scenen og skuespillere og statister i hælene. Ved dagens forestilling var gæsteskuespillerne den lokale kinesiske dansetrup "Han Fu". De viste smuk kulturdans til stor glæde for de mange folk, der stimlede sammen for at opleve det særprægede gadeteater.
I Det Irske Telt på Banegårdspladsen gøres der klar til en tradition af de helt særlige: Tarteletfestival med fadølstårn og banko. Der må skåles og indtages tarteletter. Næste seance er lørdag 4. september klokken 12. Det kræver billet at deltage.
Kunsthal Aarhus viser udstillingen "Extreme Sports". Den viser alt fra kampsport, triatlon og bodybuilding til E-sport, og giver publikum mulighed for blandt at kæmpe i en Mixed Martial Arts arena, få udskiftet deres egen krop med en avatar i den virtuelle verden og prøve kræfter med ekstremernes fitnesscenter.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.