International kunstmesse i Aarhus

Den internationale kunstmesse "Juxtapose Art Fair" sætter den kompromisløse kunst fri på Godsbanen 20.-22. august.

Artiklens øverste billede
Bestyrelsen bag Juxtapose Art Fair. Fra venstre mod højre: Pamela Grombacher, Sasha Rose Richter og Jacob Juhl. Foto: Daniel Emami Riis.

Ud over de velbesøgte kunstmuseer, kunsthaller og gallerier findes der en frodig underskov af kompromisløse kunstnere, der starter deres egne projekter, udstillingssteder og initiativer; Juxtapose Art Fair er en ny kunstmesse for netop denne type udstillingssteder. De kunstnerdrevne udstillingssteder spiller en meget væsentlig rolle i det kunstneriske økosystem, og man vil kunne dykke ned i denne del af kunstverdenen, når Juxtapose Art Fair debuterer på Godsbanen i Aarhus 20.-22. august. Det fortæller arrangørerne i en pressemeddelelse.

"Floating Gallery" er et projekt af de rumænske udstillere ETAJ, som kan opleves på Juxtapose Art Fair udstillingen på Godsbanen. PR Foto.

Behov for at blive sat fri

»De kunstnerdrevne initiativer er drevet af en helt særlig vilje, og det er tydeligt at mærke, at de har noget på hjerte. De er ikke bange for at eksperimentere med nye formater, temaer eller materialer,« siger kuratoren Sasha Rose Richter, som sammen med kunstneren Jacob Juhl og kuratoren Pamela Grombacher udgør holdet bag Juxtapose Art Fair.

I den brede offentlighed, men faktisk også inden for kunstnerkredse, mener trioen, at de kunstnerdrevne udstillingssteder lader til at befinde sig bag en usynlig barriere. Og den barriere skal brydes – for hvad der skabes her er for vigtigt til stilfærdige skyggetilværelser. De mange værker og projekter skal frem i lyset, og der skal fokus på de unikke kendetegn, som findes inden for netop denne sektor.

Juxtapose Art Fair satser internationalt - blandt de 24 kunstnerdrevne udstillingssteder, som tjekker ind på Godsbanen i slutningen af august, findes således kunstnere fra både Danmark, Sverige, Norge, Holland, Tyskland, England, Irland, Rumænien, Israel, Syrien og Filippinerne. Og de er alle en del af en hastigt voksende trend, som handler om kunstnerisk frisættelse.

Konstitueret direktør for ARoS, Lise Pennington hilser initiativet velkommen:

»De kunstnerdrevne steder fungerer ofte som en mere fri arena end kunsthaller, museer og kommercielle gallerier. Den økonomiske og politiske uafhængighed giver friheden til at eksperimentere, da der ikke er samme krav til eksempelvis besøgstal, eller de samme forventninger om at møde kendte kunstnere, sådan som veletablerede kunstinstitutioner kan møde. Dertil kommer, at mange kunstnere fra studietiden har et anderledes netværk end det, man ofte vil have på gallerier, kunsthaller og museer, så uden de kunstnerdrevne steder ville det samlede billede se meget mere ensartet ud.«

Detalje af tallerkner fra performance-kollektivet Kunsten at Tjene. Foto: Mariana Gil.

Lokalt forankret

Juxtapose Art Fair har fra begyndelsen ønsket at have en stærk lokal forankring, samt en bæredygtig profil. Derfor etablerede de i 2020 et partnerskab med det lokale bryggeri Aarhus Nanobryg, der både er småt og grønt:

»Vi gør os store anstrengelser for at tænke bæredygtighed ind i den måde, vi driver bryggeri på,« siger direktør Jakob Kruse.

»Vi vil helst bruge det, som er fremstillet så tæt på som muligt, lokale råvarer, og når vi har brygget vores øl, giver vi restproduktet fra ølproduktionen til lokale landbrug, der bruger det som foder til køer og får. Vi bruger glasflasker, fremstillet i Danmark, undgår unødig transport og benytter certificerede energikilder. Og øllet afsættes primært til folk på Aarhus-egnen.«

Partneraftalen indebærer, at Aarhus Nanobryg brygger en særlig ’Juxtapose-øl’ med en etiket, der prydes af et foto fra en af udstillerne på den kommende messe. Øllen uddeles gratis ved åbningsfesten fredag 20. august, og når øllen efterfølgende sættes til salg, deles overskuddet mellem bryggeriet og Juxtapose Art Fair. På denne måde kan Juxtapose redde sig lidt startkapital til næste version af kunstmessen.


gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.