Ny venskabsfestival på Godsbanen
En ny festival med livemusik, diskotek, dating-bod og fiskedam indtager Godsbanens Rå Hal 26. august. Venskabsfestivalen er navnet på festivalen, som er for unge og voksne udviklingshæmmede.

Torsdag 26. august fra klokken 11 til 19 fyldes den Rå Hal på Godsbanen af livemusik og sjove aktiviteter, når Venskabsfestivalen spænder af for første gang nogensinde. Festivalen skulle egentlig have haft sin debut i april sidste år, men måtte aflyses grundet corona.
»Venskabsfestivalen er en endags-festival for unge og voksne udviklingshæmmede. Festivalen handler om at bygge relationer og venskaber på tværs,« siger Michael Jensen, der er arrangør af Venskabsfestivalen og ejer af bookingbureauet Noisebooking i Åbyhøj.
Michael Jensen har lavet arrangementer for børn og voksne i Aarhus i flere år.
»For nogle år siden tog jeg initiativ til at lave det, der i dag er Danmarks største SFO Festival. Det var i forbindelse med planlægningen af den, at idéen til Venskabsfestivalen kom op. Ved en fejl kom jeg til at skrive til Lyngå kollegiet, hvor der bor unge og voksne udviklingshæmmede. En af pædagogerne der, Trine Hansen, henvendte sig så til mig og spurgte, om SFO Festivalen også var for unge og voksne udviklingshæmmede. Det måtte jeg med beklagelse sige, at det var den umiddelbart ikke...« forklarer Michael Jensen.
Han havde tidligere leget med tanken om at lave et arrangement for præcis den målgruppe. Så kort tid efter at have talt med Trine Hansen første gang, tog han kontakt til hende igen - denne gang bevidst - for at høre, om hun havde nogle input til, hvad et sådant arrangement kunne byde på. Herfra påbegyndte han arbejdet med at etablere det, der nu har fået titlen Venskabsfestivalen.
»Efter at have talt med Trine, tog jeg kontakt til 30 forskellige bofællesskaber for udviklingshæmmede i Aarhus for at høre, om en mindre festival for unge og voksne i den målgruppe havde interesse, og jeg mødte kun positiv respons. Det gik op for mig, at der ud over Sølund Festivalen ikke findes et event, hvor udviklingshæmmede kan mødes og have noget socialt sammen,« siger Michael Jensen og fortsætter:
»Jeg har ikke arbejdet med den her målgruppe før, men ved at samarbejde med bofællesskaberne, er jeg blevet klogere på den og på, hvad den ønsker sig.«

Borgernes ønskefestival
På ønskelisten fra de 30 bofællesskaber stod blandt andet livemusik, dans, datingbod, fiskedam og loppemarked.
»Aktiviteterne på Venskabsfestivalen er alle sammen nogen, beboerne fra de forskellige bofællesskaber - eller borgerne som de også bliver kaldt - har ønsket sig. På den måde er Venskabsfestivalen 110 procent baseret på borgernes ønsker og etableret på deres præmisser,« fortæller Michael Jensen.
Aktiviteterne på Venskabsfestivalen er alle sammen nogen, beboerne fra de forskellige bofællesskaber - eller borgerne som de også bliver kaldt - har ønsket sig. På den måde er Venskabsfestivalen 110 procent baseret på borgernes ønsker og etableret på deres præmisser.
Han har oplevet stor hjælpsomhed hos de pædagoger og voksne fra bofællesskaberne, som han har været i kontakt med.
»De har et utroligt og meget smittende engagement, som har givet mig blod på tanden i forhold til at få det her til at lykkes,« bedyrer Michael Jensen.
»Ud over bofællesskaberne har jeg sparret en del med Lasse Mortensen, der står i spidsen for Sølund Festivalen i Skanderborg. Sølund er en fantastisk festival, som vi på ingen måde forsøger at konkurrere med. Men noget af det, jeg har fundet ud af ved at tale med bofællesskaberne, er, at nogle udviklingshæmmede kan have svært ved at overskue en festival som Sølund med 30.000 mennesker. Det er her, Venskabsfestivalen kommer ind i billedet. Der er plads til 1000 mennesker i Den Rå Hal, og vores håb er, at der kommer mellem 300 og 500 besøgende,« lyder det fra arrangøren.
Masser af musik
Et andet punkt hvorpå Venskabsfestivalen adskiller sig fra Sølund Festivalen er musikfronten.
»Alle kunstnerne på Sølund er professionelle. På Venskabsfestivalen er det idéen, at det som udgangspunkt er de udviklingshæmmede selv, der får lov til at komme og vise, hvad de går og sysler med derhjemme,« siger Michael Jensen.
Efter at have været undervejs i godt to år, er Venskabsfestivalen nu omsider klar til at blive skudt ud over rampen, og arrangøren håber at se en masse glade mennesker i Den Rå Hal 26. august.
»Vi håber selvfølgelig, at der møder en masse mennesker op, så festivalen kan blive en tilbagevendende begivenhed i Aarhus. Ligesom vi ønsker med tiden at kunne generere et overskud fra festivalen og måske få flere sponsorer, så vi også kan få kendte optrædende på scenen. Hvad end det bliver Burhan G eller Birthe Kjær... Det bliver selvfølgelig borgerne, der skal vælge, hvem de gerne vil høre,« siger Michael Jensen og tilføjer:
»I år er et prøve-år. Så må vi se. Det vigtigste er, at deltagerne får en fed dag med masser af musik og dans. Og nye venskaber.«