Mangfoldighed og diversitet på SPOR festival
Programmet er sammensat, så en kønsmæssig, etnisk og kulturel diversitet er sikret.

Fra 8. -11. september undersøger SPOR festival den diversitet, der karakteriserer dagens samfund. På rejser ført an af lyd – og tonekunst anno 2021 bliver publikum præsenteret for mangfoldige kunstneriske universer, der pirrer nysgerrigheden, udfordrer den gængse opfattelse af verden og skaber en indre refleksion.
Siden 2005 har SPOR festival indtaget både etablerede venues og alternative lokationer i Aarhus med fremtidens store kunstnere og komponister – både de kendte og de nye, og SPOR festival 2021 er ingen undtagelse.
Fra år 2021 til år 2023 har SPOR festival nemlig et skærpet fokus på diversitet og mangfoldighed. Festivalen vil bringe nye stemmer ind i de patriarkalske og topstyrede systemer, som kunstmusikken traditionelt har været præget af. Det afspejler sig i det program, som publikum kommer til at opleve de kommende år.
Bevidste greb
Festivallederne Anne Marquardsen og Anna Berit Asp Christensen fortæller i en pressemeddelelse:
»Det er ikke kun på overfladen, at publikum vil mærke diversiteten og mangfoldigheden. Bag hvert værk står vidt forskellige kunstnere. Kunstnere fra forskellige kulturer, med forskellig livserfaring og med forskellige syn på den verden, vi deler.«
»For at sikre, at diversitet og mangfoldighed gennemsyrer programmet, arbejder vi med nogle meget bevidste greb, når vi programsætter kunstnere og bestiller nye værker. Det gør vi for at sikre, at vi får en kønsmæssig, etnisk og kulturel diversitet i vores program.«
Ved Ringgaden i Aarhus, danner det historiske Amtssygehus ramme om værket ’Breaking the Surface’, der med fire installationer kombinerer musik, film og installationskunst. Musik - og filmoptagelserne er skabt under vand, og kompositionerne er baseret på vandinstrumenter udviklet af ’Between Music.
Komponist Martin Stauning belyser med værket Kiebelmacher´s Quarters menneskets indre. I det diffuse mellem virkelighed og vision, bruger Martin Stauning sig selv og introducerer publikum for det mærkværdige alter ego Kiebelmacher i Ungdomskulturhuset.
Fremmedhed
Forståelse er center for Christian Winther Christensens opera ’Eating a man’, der afsøger begrebet fremmedhed. Sammen med ensemblet SCENATET indtager Christian Winther Christensen Åbne Scene på Godsbanen. Med afsæt i det ti år gamle mockumentary-værk ’The Documentation About Apu Sakar’, hvor Christian Winther Christensen med drømmen om en respektfuld kulturudveksling indgår en aftale med en indisk mand om at spise ham efter hans død, stiller ’Eating a man’ skarpt på den ærefulde kulturelle udveksling. Det ti år gamle projekt var inspireret af den kannibalisme, der eksisterer i visse stammesamfund, hvor man spiser en afdød person for at optage personens visdom. Ritualet har til formål at vise den afdøde en sidste ære ved at lade personens ånd leve videre gennem indtagelsen. Nu – ti år senere – begiver den danske komponist Christian Winther Christensen og iscenesætter Anna Berit Asp Christensen sig ud i en musikalsk og personlig undersøgelse af fænomenet fremmedhed.
Derudover kan publikum også rejse rundt i musikalske værker skabt af blandt andre den brasilianske performancekunstner Marcela Lucatelli, den russiske kunstner Maryana Lysenko, den østrigske komponist Eva Reiter, den norske komponist Trond Reinholdtsen, den danske akkordeonist Andreas Borregaard, den danske komponist Louise Alenius og mange flere.