Jeremys Breadkitchen er genopstået i Åbyhøj

Det populære økologiske bageri, som tidligere lå i Mejlgade, er nu åbnet i nye lokaler I Åbyhøj. Jeremy savnede sine kunder.

Artiklens øverste billede
"Butikken bliver aldrig strømlinet. Der vil altid være et industrielt touch, men det vil forandre sig. Vi må se, hvad vi finder på," siger Mette Bennedsgaard. Foto: Tahmasbi

En sand bølge af små, surbrødsbagerier skyller for tiden ind over Aarhus. Imellem de mange nye og unge entusiaster, der åbner bagerier, finder man også the grand old man, Jeremy David Evans, som har genåbnet sit så tidligere kendte Jeremys Breadkitchen i Åbyhøj.

I det sælger han ikke kun surdejsprodukter. Jeremy David Evans er nemlig uddannet på School of Art and Technology og er pasterychef, der betyder dessertkok. Derfor udvikler og bager han også kager. Netop det gav ham for 30 år siden et job på restauranten Prins Ferdinand, hvor han lavede desserter og udviklede opskrifter. Han blev hentet derfra og til Emmerys i Guldsmedgade, som han var med til at starte op, indtil han åbnede sit eget.

Men jeg kom til at savne den direkte kontakt med mine kunder. Det er simpelthen guld værd selv at aflevere brød og kager til dem, og få direkte respons. Jeg bliver virkelig glad af at stå i min egen butik igen.

Jeremy David Evans, ejer af Jeremys Breadkitchen

Jeremy David Evans havde fra 1998 og 16 år frem en storhedstid som et af byens første økologiske bagerier, der lå i Mejlgade på hjørnet af Graven.

Han valgte at flytte bageriet ind i en baggård og ville lave noget Berlin-agtigt, men det var Aarhus ikke klar til, og han lukkede derfor ned i 2014, hvor han fik tilbudt et job på Ansgar Hotel. Han prøvede siden forskellige jobs, men ville hellere være selvstændig igen.

Derfor indrettede han sammen med sin bedre halvdel, Mette Bennedsgaard, et bageri i deres store bryggers for et par år siden. Og der har han siden bagt til en række caféer og restauranter.

Jeremy David Evans er virkelig glad for at stå i sin egen butik igen. Denne gang på Yrsavej i Åbyhøj. Foto: Tahmasbi

Kunderne er herlige

»Men jeg kom til at savne den direkte kontakt med mine kunder. Det er simpelthen guld værd selv at aflevere brød og kager til dem, og få direkte respons. Jeg bliver virkelig glad af at stå i min egen butik igen,« siger han, da Århus Onsdag møder ham i det nye butikslokale.

Det befinder sig i bunden af Yrsavej i nummer 34, hvor kvarteres store villaer glider over i et industrielt kvarter. Der har parret indrettet et velfungerende og større bageri og en simpel butik, der består af at par borde med masser af bagværk på og en montre til de fotogene lemonmarengs, citronmuffins og trøfler.

Parret har indtil nu valgt kun at have åbent for kunder fredag eftermiddag og lørdag morgen, og der er virkelig travlt.

Mens Århus Onsdag er på besøg, er der konstant kø og utrolig god karma fra trofaste kunder, der er overvældende glade for igen at kunne købe Jeremys kager og brød med hjem.

Kun til fryseren

»Jeremy lavede vores bryllupskage, der var en helt fantastisk chokoladekage. Min kone og jeg har siden købt alt for mange kager hos ham. Og jeg har faktisk foreslået ham at åbne en butik her i Åbyhøj, så jeg er meget glad,« siger en herre i køen.

Han hedder Jes Bak Sørensen og bor i Hasle tæt på Jeremys Breadkitchen.

»Neeej, har I ikke flere citronmuffins? Det er virkelig en skam, for de er bare gode. Så tager jeg lemonmarengs og naturligvis også nogle af de herlige hindbær-elge,« siger Jes Bak Sørensen til Mette Bennedsgaard.

Hun fortæller leende, at kundernes børn kalder elgene for køer. De beder om en hindbær-ko.

»Har I også tea-cake?« spørger den hjemmevante kunde, som kan navnene på alle kagerne, og siger så til avisens udsendte:

»Den er altså til fryseren. Jeg er sundhedsforsker og kan ikke lægge navn til indkøb af mere kage.« Han slår en høj latter op og falder fuldstændigt ind i den muntre stemning denne fredag eftermiddag på kanten af weekenden.

Mette Friis er ikke i tvivl om, hvad hun ønsker sig fra Jeremys brødkurv. Han har mange faste kunder.

Det er optur

Mette Bennedsgaard er vokset op med at sælge økologiske varer fra sin families gård på torvet og har en fortid som sygeplejerske. Det falder hende fuldstændig naturligt at omgås kunderne, og hun holder meget af det.

»Det er totalt optur. Jeg får så meget energi af folk, der kommer ind til os. Vi har indtil nu kun haft positive kunder,« siger hun glad.

Den er altså til fryseren. Jeg er sundhedsforsker og kan ikke lægge navn til indkøb af mere kage.

Jes Bak Sørensen, kunder hos Jeremy

Hun har været meget spændt på, om kunderne kunne og ville finde vej til det industrielle område. Det kan og vil de.

«Vi ligger i et industri-kvarter, så derfor åbner vi klokken 13, når folk begynder at få fri. Første fredag var en prøveballon, og vi var meget spændte. Men der kom mange, og de spurgte om vi ville have åbent fredagen efter? Det skyndte vi os straks at sige ja til,« fortæller Mette Bennedsgaard.

Hun er selv kommet ind i branchen ved at være en flittig kunde hos Jeremy i Mejlgade. Hun boede lige om hjørnet og snakkede tit med Jeremy, der spiller trommer, om musik. Det udviklede sig, og i dag er de et par. De rykker sammen.

»Vi udvikler hele tiden på det, vi laver og står aldrig stille. Butikken bliver aldrig strømlinet. Der vil altid være et industrielt touch, men det vil forandre sig. Vi må se, hvad vi finder på,« smiler hun.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.