Fødselsdagstanker fra en sognepræst: »Vi skal øve os i at stoppe op«

D. 15. juni fyldte Heidi Bisgaard, kirkebogsførende sognepræst i Ebeltoft-Dråby-Handrup Sogn, 50 år. Det gav anledning til en snak om præstegerningen, det særlige ved hendes sogn, og hvorfor kriser kan være nødvendige.

Artiklens øverste billede
I anledning af sin 50-års fødselsdag reflekterer sognepræst Heidi Bisgaard over vejen gennem overgange og at falde til som præst. Foto: Morten Bay-Mortensen.

Heidi Bisgaard blev færdiguddannet fra teologistudiet i 2000. Efter to år med mindre ansættelser, blandt andet som konstitueret hjælpepræst på Horsens Sygehus, ønskede hun noget mere fast i sit arbejdsliv.

Det ledte hende allerede i 2002 til Syddjurs og Ebeltoft, hvor hun har været siden. I dag varetager hun sognepræstegerningen i Ebeltoft-Dråby-Handrup i fællesskab med Maria Louise Sønderby Andersen og Juma Nellemann Kruse.

Heidi Bisgaard fortæller, at det ikke lå i kortene, at hun en dag skulle nærme sig sit 20-års jubilæum i sognet:

»Da jeg kom hertil, tænkte jeg, at efter fem år skulle jeg videre. Så skete der bare det mærkelige, at jeg begyndte at falde til og høre til herude.«

Tag det roligt – det skal nok gå det hele. Og vær flittig overfor det, der interesserer dig. Giv dig tid til at vokse, som du vokser, og vær mere ligeglad med, hvad andre tænker

Heidi Bisgaard

En af årsagerne til denne hjemfølelse, forklarer Heidi Bisgaard, er det levende og engagerede sogneliv, hun oplever i Ebeltoft-Dråby-Handrup:

»Det er et spændende sted at være præst, fordi der kommer nogen i kirken. Der er brug for en, og her er folk, der er interesserede.«

Heidi Bisgaard tilføjer, at områdets mange sommerturister også giver en dynamik i kirkelivet

»Mange af vores arrangementer og eksterne samarbejder ville ikke være mulige at gennemføre, hvis ikke det var for de mange turister og sommerhusejere, vi har her.«

En anden stor motivationskilde for Heidi Bisgaards arbejde i sognet er at blive ved med at lære nyt om præstegerningen og teologien. Derfor tog hun for nogle år tilbage en studieorlov. Omdrejningspunktet for hendes studier blev de reservationer, moderne mennesker kan have i forhold til at tage troen til sig.

Sognepræsten fortæller med stor begejstring i stemmen, at denne lærdom er noget, hun stadig ofte bruger i sine prædikener og i menighedsarbejdet.

Voks, som du vokser

Heidi Bisgaards 50-års fødselsdag falder i en tid, hvor forandringer og overgange er synlige og markeres overalt.

Coronakrisens afslutning forekommer pludselig at være tæt på, og rundt om i landet springer nyslåede studenter og konfirmander i øjnene med deres store smil og hvide tøj. Jeg spørger sognepræsten, hvilket råd hun som 50-årig vil give teenagerne med livet foran sig, og svaret kommer hurtigt:

»Tag det roligt – det skal nok gå det hele. Og vær flittig overfor det, der interesserer dig. Giv dig tid til at vokse, som du vokser, og vær mere ligeglad med, hvad andre tænker.«

Heidi Bisgaard bemærker, at det også er en refleksion, der er relevant for hende i dag, hvor vi står ved udgangen af coronakrisen, og hun er på vej ind i et nyt årti:

»Jeg tror faktisk, jeg vil sige det samme til mig selv nu – ikke hovedløst at løbe efter det, som alle andre gør, men at stoppe op, inden jeg farer afsted, og spørge mig selv, om det nu også er den vej, jeg skal,« forklarer sognepræsten og tilføjer:»Man hører meget om, at folk kommer ind i en krise omkring de 50. Men krise kan jo egentlig være udmærket, fordi det betyder overgang. Man går ind i en ny epoke i sit liv, og det kan jeg mærke, at det er forbundet med for mig,« konkluderer den smilende fødselar.

Menighedsrådet inviterer

I anledning af Heidi Bisgaards 50-års fødselsdag, holder menighedsrådet åbent hus i Ebeltoft Sognegård fredag 25. juni kl. 14.00 - 17.00.

Her vil være opstillet borde både indenfor og udenfor og mulighed for at nyde et let traktement, hvis man kigger forbi i løbet af dagen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.