»Vil spille som om, det er deres sidste koncert«: Kan blive sendt direkte i krig

Walthers Musikcafé i Skanderborg er første stop på en ualmindelig koncertturné, hvor musikere har meget på spil.

Artiklens øverste billede
Nastya Shvydenko i front for Esquizet, et af de seks bands, der 17. maj vil optræde på Walthers Musikcafe. Foto: Privat

»De vil spille et brag af en koncert. Man kan sige, at de vil spille som om, det er deres sidste koncert.«

Turnéarrangør Thomas Poulsens ord er lidt uhyggelige, for det kan faktisk blive musikernes sidste koncertturné. Det vil i så fald ikke skyldes primadonnanykker, stofmisbrug eller en tredje rock’n’roll-kliche, men det faktum, at musikerne er fra Ukraine. 

»De kan blive indkaldt til hæren dagen efter, de kommer hjem. De vil kæmpe for deres land, og hvis de bliver sendt til fronten, er der en reel risiko for, at de kan dø,« siger Thomas Poulsen.

Musikerne er mere præcist 21 ukrainere, fordelt på seks bands, der har fået lov til at forlade deres hjemland i omkring to uger for at spille 12 koncerter på forskellige spillesteder i Danmark. Målet er, udover kulturel udveksling, at skaffe penge, der kan bruges til at hjælpe børnehjem, internt fordrevne samt det ukrainske militær.

”Ukraine Rocks”hedder den atypiske turné, og den sparkes onsdag 17. maj i gang på Walthers Musikcafé i Skanderborg. 

Lille brik, stort puslespil

At koncertturnéen er blevet til noget, skyldes 49-årige Thomas Poulsen, der er ukrainsk gift. Det er første, og måske eneste, gang, han arrangerer en turné. Thomas ejer et rejsefirma i Ukraine, og han har tidligere hjulpet flygtninge ud af landet. 

»Jeg har ikke erfaringer med at arrangere koncerter og turnéer, men jeg har altid godt kunnet lide rockmusik, og jeg følger ukrainske rockbands,« siger han til Uge-Bladet Skanderborg og fortsætter:

»Jeg er i kontakt med ukrainske busselskaber, og jeg tænkte, at jeg kunne bruge mit netværk til at vise noget ukrainsk kultur og livsglæde, så danskerne kan få et indblik i, at Ukraine er andet end krig øg ødelæggelse.« 

Man kan møde nogle mennesker, der måske snart skal til fronten, og nyde, at man lever. 

Sandra Flammild, spillestedsleder, Walthers Musikcafé
Thomas Poulsen debuterer med Ukraine Rocks som turnéarrangør, og det er ikke et nemt job, da situationen i Ukraine forandrer sig fra dag til dag. Foto: Privat

Musikerne, der besøger Danmark, kommer alle fra Kiev, hvor Thomas Poulsen og hans kone også bor. Bands og turnéarrangør mødes med to chauffører i byen Lviv, hvorfra tourbussen kører til Danmark.

Det vil i forbindelse med koncerterne i Danmark være muligt at møde og snakke med de ukrainske musikere. 

»Det er er ikke borgmestre, der kommer, men det er en lille brik i et stort puslespil, der handler om at integrere Ukraine i Europa og bryde helt fri fra Rusland. Ukrainerne er fulde af beundring for det danske samfund, friheden, den flade struktur, foreningslivet og tilliden til myndighederne,« siger Thomas Poulsen. 

Frands Fischer (S) kommer til åbningskoncerten, så én rigtig borgmester vil man kunne spotte på Walthers Musikcafé 17 maj. Frands Fischer vil desuden mødes med musikerne tidligere på dagen for at snakke med dem om livet i Ukraine.

Ifølge Thomas Poulsen vil fem af landets øvrige borgmestre også fremmøde, når Ukraine Rocks svinger forbi den by, borgmestrene er valgt i. 

»Spurgte én gang«

Mens Thomas Poulsen har gjort det store arbejde med at stable en danmarksturné på benene, er det Jens Hvalsøes fortjeneste, at de ukrainske rockmusikere også kommer til Skanderborg. 

Hvalsøe, til daglig lærer på Skanderborg Realskole, fik nys om turnéen via sociale medier og tog kontakt til Thomas Poulsen. Herefter kontaktede Jens Hvalsøe spillestedsleder for Walthers Musikcafé, Sandra Flammild, der fik arrangeret en dato med Thomas Poulsen.

Jens Hvalsøe kan med sindsro tage æren for, at turnéen Ukraine Rocks kommer til Skanderborg. Foto: Sten Brøgger

De ukrainske rockmusikere vil i forbindelse med besøget i Skanderborg overnatte på realskolen, og musikernes ophold i byen er så at sige all inclusive. SuperBrugsen står for morgenmad, Skanderborg Park giver frokost, og REMA 1000 leverer råvarer til det måltid, frivillige fra Smukfest onsdag aften 17. maj tilbereder til gæsterne fra Kiev. 

Igen har Jens Hvalsøe haft en afgørende finger med i spillet. Han har dog »ikke skullet arbejde særlig hårdt« for at få lokale virksomheder til at donere mad og drikke. 

»Jeg spurgte én gang hvert sted. Alle har sagt ja og endda givet mere, end jeg har bedt om. Jeg har mødt utrolig stor velvilje,« siger han og fortsætter:

»Jeg tænkte, at vi kunne sørge for, at vores gæster har det rigtig godt i det døgn, de er hos os. De bliver forkælet, mens de er her, men det trænger de nok også til.«

Spillestedsleder Sandra Flammild håber, mange vil møde op for at høre rock og støtte Ukraine, når Walthers Musikcafé 17. maj præsenterer Ukraine Rocks. Foto: Sten Brøgger

Ubeskåret

Det kan byde på uventede udfordringer at invitere en flok rockmusikere til byen. Tag nu en tourbus. Den er bred og lang og ikke nem at finde en parkeringsplads til. 

»Vi vidste ikke, hvor vi kunne finde plads til den, men det er endt med, at vi har fået lov til at låne Skanderup Kirkes parkeringsplads. De sagde, at de normalt ikke gav lov til den slags, men at de gerne ville gøre en undtagelse,« lyder det fra Jens Hvalsøe.

Ukraine er andet end krig øg ødelæggelse.

Thomas Poulsen, arrangør, Ukraine Rocks

Penge fra billetter solgt i døren på Walthers Musikcafé går ubeskåret til de ukrainske musikere, oplyser spillestedsleder Sandra Flammild. 

»Vi vil gerne vise, at vi støtter så meget, vi kan. Vi betaler dem for at komme og spille, og alle penge, vi laver, går direkte til dem,« siger hun.

Sandra Flammild håber, at folk i Skanderborg har lyst til at komme forbi Walthers Musikcafé 17. maj for at bakke op om at støtte det ukrainske folk. 

»Men også at herboende ukrainere kan komme og høre noget musik fra deres hjemland. Vi vil gerne have dansk og ukrainsk kultur til at mødes. Det kan skabe forståelse for hinanden,« siger hun. 

Det er i skrivende stund muligt at købe billetter til Ukraine Rocks her

Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens østjyske tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.