Når Inge taler, lytter børn: Ultra Nyt fylder 10 år

Som vært på Ultra Nyt kan Inge Thorup noget, forældre ikke altid lykkes med. At få børn til at høre efter.

Artiklens øverste billede
Inge Thorup i et lille studie i DR Aarhus. Hun har siden december 2020 boet på Trøjborg i Aarhus, men er født og opvokset i Ebeltoft. Foto: Sten Brøgger

Inge Thorup er kendt. Altså, sygt kendt.

Hun kan ikke gå i Tivoli Friheden, i biografen eller i svømmehallen uden at blive stoppet af helt unge fans. 

25-årige Inge Thorup er medvært på Ultra Nyt, DRs nyhedsprogram for børn og unge. I denne måned kan Ultra Nyt fejre 10-års jubilæum, og ifølge en ny Epinion-undersøgelse er programmet de 9-14-åriges primære nyhedskilde.

»Ultra Nyt er en god måde for børnene at få indsigt i, hvad der sker i verden omkring dem på en måde, hvor det ikke bliver for skoleagtigt. Det skal formidles på en måde, så de får lyst til at lære om verden. Det skal ikke være lektier, og vi skal ikke kaste nyheder i hovedet af dem,« siger Inge Thorup til Din Avis Aarhus. 

Intet grydelåg

YouTube, TikTok, Snapchat, Instagram. De allestedsnærværende sociale medier gør, at børn nok skal få nys om det, også når der sker noget farligt. I Danmark eller ude i den store verden. 

»Onde tunger vil jo sige, at børn ikke skal høre nyheder, de skal bare være børn, men det er bare ikke virkeligheden. Hvis der sker noget som skyderiet i Field’s i sommer, kan de ikke undgå at registrere det og høre om det,« siger Inge Thorup og fortsætter: 

»I stedet for at lægge et grydelåg på og lade som, at børn ikke skal høre noget om det, kan Ultra Nyt være et redskab til at hjælpe dem forstå den verden, de lever i, i et sprog der passer til dem.«

Nyheder til børn skal anrettes og serveres med omtanke og målgruppe for øje. Det er et ansvar, Inge Thorup og de øvrige på Ultra Nyt-redaktionen er ekstremt bevidste om, lyder det. 

»I forhold til krigen i Ukraine har børn ikke brug for konstante opdateringer om, hvor der bliver kæmpet eller hvilke missiler, der bliver brugt. Vi forsøger at lave en sammenkogt bouillonterning af det vigtigste, og så handler det om ikke at snakke til børnene som om, de er små og ikke ved noget, men tale til dem, ligesom jeg ville tale til mine veninder, men lige overveje mine ord,« siger hun. 

31-årige Jonas Madsen (tv.) og 25-årige Inge Thorup udgør værtsparret i Ultra Nyt. Foto: Sten Brøgger

DR, Aarhus

Ultra Nyt er kendetegnet ved, at dem, der bliver lavet nyheder til, i høj grad også med til at bestemme, hvad nyhederne handler om. 

Når Inge eller medvært Jonas Madsen besøger en skole, stiller de altid spørgsmålet: ”Hvad synes I om det her?” Børn skriver forslag til redaktionen på mail og Instagram. De flere end 1000 børn i Ultrapanelet svarer på spørgsmål, redaktionen sender ud til dem.

»Vi stikker hele tiden en finger i jorden for at få en fornemmelse af, om vi er med. Vi har 10 års-jubilæum, og har Ultra Nyt har siden starten udviklet sig mega meget, og det skal programmet gerne blive ved med,« siger Inge Thorup.

Det kan ikke undgå at smitte af, at Ultra Nyt har hjemme i DR Aarhus på Olof Palmes Allé. Når Inge Thorup eller Jonas Madsen laver et oplæg til et indslag, optages det stort set altid i Aarhus, og værterne besøger ofte aarhusianske skoler. 

»Rigtig mange tror, at al DR-indhold bliver produceret i København. Jeg tror, det er mega vigtigt, at der også bliver produceret noget i provinserne og i Aarhus. Jeg er selv jysk og stolt af det. Men vi gør en stor dyd ud af, at vi skal ramme alle børn i hele Danmark,« siger Inge Thorup. 

Inge Thorup poserer foran billeder af kendte DR-værter som Poul Thomsen, Kim Schumacher og Steen Bostrup. Foto: Sten Brøgger

Er meget på

Inge Thorup har boet i Aarhus siden 2020, hvor hun, blandt omkring 450 ansøgere, landede jobbet som vært på Ultra Nyt. Hun er ikke uddannet journalist, Inge ville oprindeligt være skuespiller, men har i dag »en bachelor i Ultra Nyt.«

»Det bedste ved mit job er at vide, at jeg er med til at bidrage til, at børn ved noget om, hvad der sker i samfundet, og at de har mulighed for at blive hørt. Jeg synes også, det er fedt at komme ud og møde børn. Det er da sjovt nok at snakke med en politiker på Christiansborg, men det giver mig ikke så meget i forhold til at vide, hvad børnene gerne vil høre om,« siger hun.

Der er, som nævnt indledningsvist, også en bagside af medaljen. Det er ikke altid lige sjovt at være kendt tv-vært.

»Det sværeste er, at jeg er rigtig meget på, og jeg er også på, når jeg har fri. Der kan også komme en 10-årig hen og vil have et billede, når jeg står i Føtex og køber toiletpapir og menstruationsbind. Der er en forventning om, at jeg er ambassadør for Ultra Nyt, og det vil jeg også gerne være, men det er enormt svært at være privat, og det synes jeg er det værste,« siger Inge Thorup.

Hun kan måske trøste sig med, at børn altid lytter, når hun siger noget. Det er ikke altid forældre forundt. 

Ultra Nyt vandt i 2019 UNICEF Prisen for »på formidabel vis at formidle og sikre nogle af børns rettigheder.« I 2020 var programmet nomineret til en pris ved International Emmy Kids Awards.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.