Museernes økonomi får løft i budget

Museernes fremtid er med i budgetforliget. Arbejdsgruppe anbefaler desuden forenklet tilskudsstruktur

Artiklens øverste billede
Nivaagaard Malerisamling. Arkivfoto

Markante besparelser på de kommunale tilskud til lokale museer har sat deres tilbud til befolkningen under pres. Efter sammenlægningen af de to kommuner er der desuden sket en øget aktivitet på området, hvor Lokalhistorisk Museum i Avderød er kommet til, og som i indeværende år har modtaget 65.000 kr.


Men samtidig måtte byrådet i 2009 foretage en drastisk beskæring af budgettet. Det er primært gået ud over Ringovnen, der har fået halveret sit tilskud fra 511.000 til 216.000 kr., Nivaagaards Malerisamling fra 1.057.000 kr. til 920.000 kr. og Hørsholm Egnsmuseum fra 132.000 kr. til 95.000 kr. Hertil kommer et tilskud til stenalderbopladsen Mortenstrupgård på 75.000 kr.


"Alt dette har sat den ret beskedne kulturkonto under pres, og derfor håber kulturudvalget, at man i forbindelse med den kommende budgetlægning kan få rettet op på dele af bevillingerne, så museer og samlinger kan leve op til de forventninger, der naturligt stilles til dem. Der er ikke tale om, at vi ønsker at udvide aktiviteterne, men at vi får mulighed for at tilpasse os en allerede eksisterende virkelighed på museumsområdet," siger formanden for kulturudvalget, Ulla Hardy-Hansen (C).

Tilskud på to mio.

Sagen kompliceres yderligere af det forhold, at flere af institutionerne er delfinansieret af staten, men kræver stor, kommunal medfinansiering. En arbejdsgruppe under Kulturministeriet har gennemført et udredningsarbejde om det, og i en rapport fremgår en række anbefalinger til ny museumsstruktur.


Her anbefaler arbejdsgruppen en forenklet tilskudsstruktur, som fremmer en udvikling mod øget bæredygtighed, og den indebærer, at de kommunale og ikke-offentlige tilskud til et statsanerkendt museum samlet skal være minimum to mio. kr. for at udløse statstilskud.


I Fredensborg Kommune kan det kun komme på tale, når det gælder Nivaagaard Malerisamling. Her er det samlede kommunale og ikke-offentlige tilskud i år på 1.827.000 kr., og der skal derfor findes yderligere 173.000 kr. for, at der kan opnås statstilskud. Der vil dog blive tale om en overgangsperiode på tre år for implementering af den nye tilskudsstruktur.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.