Musikalsk fødselshjælper bor i Søften
Thorkild Petersen er ny formand for Kulturelt Samvirke i Favrskov. Han har altid været noget ved musikken
I foråret skiftede Kulturelt Samvirke i Favrskov formand. At den nye blev Thorkild Petersen fra Søften kom ikke som nogen overraskelse. Han havde vist sin interesse for at hjælpe kulturen frem i flere omgange. Bl.a. med viseaftener i kommunens fire hovedbyer og som arrangør af Favrskov Festivalen i efteråret.
Men hvem er denne Thorkild så? Vi kiggede ud på Filippavej i Søften en onsdag morgen tidligt til morgenkaffe.
Ford i reserve
Han har mindst to sider. Den ene handler om biler. "Jeg har altid rodet med Ford-biler siden 1962, og jeg blev reservedelsuddannet. I 1976 kom jeg til Ford, hvor jeg var til 2004," fortæller Thorkild Petersen, som mange vil kunne huske fra Ford i Hammel. Her stod han i øvrigt i spidsen for reservedele en gros, så der på et tidspunkt var hele seks mand på lageret. Thorkild var også medejer af virksomheden. Herfra til musikken ligner det et langt spring.
Mandolin og spansk guitar
Den musikalske side har udviklet sig langsomt. Både hans egne udfoldelser og hans indsats på musikkens område generelt.
"Jeg er født i Sdr. Omme, hvor jeg lånte min fars mandolin og spillede lidt efter gehør. I 1968 flyttede jeg til Århus med en banjo i bagagen. Det blev også til en spansk guitar, og så måtte jeg jo lære at spille på den," fortæller Thorkild.
Det blev i aftenskoleregi, udviklingen fortsatte. En violinist underviste hold på 25 på guitar. Det vigtigste her er nok, at violinisten og nogle af eleverne dannede et lille orkester, der var tilknyttet Rosenteateret. Også Thorkild var med.
I Hammel som banan
"Vi spillede til forestillingen Pantalones Bryllup. Vi rejse også med forestillingen, og omkring 1977 spillede vi faktisk i Hammel. Jeg kendte ikke byen så godt dengang, men jeg mener, at vi spillede og gik i procession fra stadion til centrum. Vi var fuld kostumeret og lignede nærmest en flok bananer," mindes Thorkild, der også kom til sangundervisning gennem en del år. Så var grundlaget for at få gang i flere musikalske aktiviteter på plads.
Det begyndte i 1987, hvor Thorkild var med til at danne musikskolen i Hinnerup. Det var imidlertid kun for deltagere op til 25 år. Derfor blev der skabt nogle meget kreative tiltag for de voksne. Et slutresultat af det er blevet Kreaktiv Koret, som jo findes i dag.
Erik Clausen og bonden
Ved lidt af en tilfældighed kom Thorkild til at spille lidt med Kaj Ove Jensen på harmonika. Et spagt forsøg på at lave et forældreband i forbindelse med fritidsklubben i Søften. Debuten skulle foregå ved en Søften-aften, som biblioteket arrangerede på Præstemarksskolen.
"Vi var jo lidt nervøse, men så kom aftenens hovednavn, Erik Clausen. Han fik hurtigt sendt bud efter tre bajere, og så fik vi det bedre," husker Thorkild Petersen, der fra samværet med Erik Clausen husker, at hans telefon ringede: "Nå det var ham bonden," lød det bagefter fra Clausen. I røret havde været Niels Hausgaard, som Clausen ikke rigtig kendte, men som han skulle komme til at arbejde meget sammen med på tv senere.
Rundt i Midtjylland
Siden blev det til Den Nordiske Visetrio sammen med Jens Bacg og Kaj Ove Højgaard. Det kørte frem til 2007. Her blev det til mange engagementer rundt i Midtjylland med viser, som f.eks. ældrecentrene har nydt godt af. Siden da har Thorkild Petersen mest optrådt solo.
"Jeg har for øvrigt oversat en del af Evert Taubes viser til dansk, og for nylig fået en del af dem godkendt af de svenske rettighedshavere - og så spiller jeg da også en masse go"e danske sange, f.eks. Sigfred Pedersen, Benny Andersen og Svend Gyldmark," siger manden, der altid er klar til at træde til som musikalsk fødselshjælper. Det gælder, hvis der lige mangler et lydanlæg. Han har jo et hjemme i "studiet". Eller hvis der til Sct. Hans Aften i Hinnerup mangler musik. Så er han straks klar til at danne Sct. Hans Kvartetten.