Dem og wos skal blive wos

Formanden for Kulturelt Samvirke i Favrskov, Thorkild Petersen, der blev valgt i foråret, vil gerne arbejde på, at vi ikke går i vejen for hinanden.

Artiklens øverste billede
Thorkild Petersen er ham, der selv gerne giver en vise med guitar-akkompagnement.

"Vi skal ikke gå i vejen for hinanden. Vi skal ikke tænke "dem og wos", men huske på at der er et fælles publikum langt hen ad vejen," lyder det blandt meget andet fra Thorkild Petersen, Søften, der i foråret blev ny formand for Kulturelt Samvirke i Favrskov.
Hans indgang til formandsposten kommer via en annonce i ugeavisen tilbage fra starten af Favrskov Kommune. Her indkaldte man til stiftelse af et Kulturelt Samvirke efter Hammel-modellen: "Det viste sig da også, at der næsten kun kom folk fra Hammel, men som Hinnerup-mand kom jeg med i bestyrelsen og har været med til at bygge det nuværende samvirke op," fortæller Thorkild Petersen, der var klar over, at der skulle sættes noget i gang, som kunne dække hele den nye kommune. Her fik han sin ilddåb ved to tiltag.

Viseaftener

"Vi skulle skabe opmærksomhed om Kulturelt Samvirke. Derfor blev det første et koncept, vi havde prøvet i Hinnerup. Viseaftener, hvor dem, der havde lyst, kunne gå på scenen. Det koncept afprøvede vi med succes i de fire hovedbyer. Alt var gratis. Rygraden var vores mange kor, men der er også mange musikere rundt i kommunen," lyder det fra ham, der gerne selv stemmer guitaren og giver et par viser.

Et af de største svendestykker for Thorkild Petersen var den store kordag i Voldum Hallen i forbindelse med Favrskov Festivalen.

Favrskov Festival

Den helt store svendeprøve fandt sted i efteråret. Titlen blev "Favrskov Festival". "Idéen var at samle alle amatørmusikerne og få dem i sving. Vi lavede 27 arrangementer på 10 dage under parolen: Har I lokalet og et publikum, så kommer vi med musikken," siger Thorkild, der mildest talt var tovholder på foretagendet. Han er godt tilfreds med arrangementerne, der fik idéerne til at sprudle: Gymnasieelever, der tog ud i middagspausen hos Erhvervscentret, og 5. klasser der mødte 3g-musikelever. Det eneste, der måtte aflyses, var et enkelt arrangement: "Vi skylder stadigvæk en rockkoncert," lover formanden,

Formanden for Kulturelt Samvirke har det rigtig godt, når han kan byde velkommen til et nyt kulturelt arrangement.

Pengene er halveret

Kommer der en Favrskov Festival mere?
"Ikke mage til, men vi arbejder lige nu med at gøre noget ud af Spil Dansk 27. oktober."


Hvad skal der ellers ske?
"Kirkerne lægger et stort arbejde i at lave kulturelle arrangementer, det samme gør en lang række foreninger og institutioner. Tænk hvis man lavede fælles arrangementer, så man kunne tiltrække et fælles, større publikum, være flere til at få de gode ideer og bedre kunne få økonomien til at hænge sammen.
Vi har også en idé om at få mere til at ske i forsamlingshusene, ud fra den betragtning at der i Favrskov Kommune findes 37 forsamlingshuse," siger Thorkild Petersen, der også har en anden idé: "Vi kunne godt lave en lokal musikbank. Et sted, som koordinerer. Kobler ønsker og muligheder sammen. Hvad vil vi gerne have af musik? og hvad kan der bydes på? Det kunne være til glæde for både publikum og de udøvende," mener Thorkild.


Økonomien?
"Vi er skåret fra 200.000 til 100.000 kr. Det er en kraftig reduktion, men jeg synes, vi har fået det til at hænge rimeligt sammen. Vi prøver at støtte nye idéer, så pengene kommer flest mulige til gavn - også de udøvende," siger Thorkild Petersen og slutter: "Vi giver selvfølgelig tilskud til specielle formål, men helst en underskudsgaranti, så ansøgerne kan tage en kalkuleret risiko, og hvis et arrangement går galt, dækker KS med underskudsgarantien. På den måde kan vi være heldige at bruge de samme penge flere gange."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.