Whisky-producent opfandt unik øl
Cheferne kunne ikke forstå hvorfor medarbejderne flokkedes om at rense egetræsfade: En frugtig øl var svaret
Whiskydestilleriet William Grant & Sons ønskede at give en af deres whiskyer en lagring, der var i harmoni med whiskyens grundsubstans, byg. Byg er også grundsubstans i langt det meste øl, der produceres.
Grants destilleriet besluttede at lagringen af den nye whisky skulle afsluttes i fade, hvori der havde været øl. Destilleriet købte nogle tønder med en kraftigt maltet ale, fremstillet på det skotske Caledonian Brewery specielt brygget til opgaven af Dougal Gunn Sharp.
Øllet havde alene til formål at 'rense' amerikanske bourbon egetræsfade fra Kentucky, for at give dem et touch af ale, før Grants whiskyen blev hældt på tønden.
Whiskyen Grants Ale Cask Reserve blev en enorm succes. Øllet der havde været brugt, blev skyllet ud. Troede de.
Lækker 'spildvæske'
Øllet, der blev brugt i processen, blev i næsten et år, kun regnet som ren og skær spildvæske fra produktionen.
Efterhånden bemærkede ledelsen hos Grants, at destilleriets arbejdere havde en usædvanlig stor interesse i at rense netop disse fade, og at "spildvæsken" blev tappet på sodavandsflasker og taget med hjem.
Øllet havde nemlig et flot skum, duftede godt, frisk og frugtigt - og det havde ikke mindst en dejlig smag. Ledelsen på Grants fik øllet testet og analyseret samt ansat bryggeren af øllet. Nu skulle der laves øl på egetræsfade.
Det blev begyndelsen på en helt ny produktionslinie for destilleriet. Ved hjælp af brygmester Dougal Innis Sharp, blev øllet der nu brygges på Belhaven Brewery, justeret og fra august 2003 var den første flaske, klar til at blive kørt ud fra bryggeriet.
Brødrene Neil Innis Sharp og Dougal Gunn Sharp har siden 2003 navngivet øllet: Innis & Gunn.
Helt sin egen
Innis & Gunn Oak Aged Beer har en lagringsperiode i på i alt 77 dage. Resultatet er en øl, som er helt sin egen. Farven er som rav og naturligvis Whisky.
En kanonøl - intet mindre. I duften er der vanilje, træ, karamel og anelse appelsin.
Smagen er helt unik - forestil dig en whisky uden den brændende alkohol: eg, karamel, malt, appelsin og vanilje. Strukturen er blød og behagelig og god fyldighed med en sød lækker finale.
Egetræet tilfører øllet de lækre smagsnuancer.
I munden føles øllet blødt, og alkoholprocenten på 6,6 procent virker ikke for stærk, og siden introduktionen på markedet har Innis & Gunn klaret sig rigtig godt.
Senest har de lavet et samarbejde med den skotske stjernekok Gordon Ramsay for at bringe øl i front på de fineste restauranter.
Innis & Gunn har fundet en niche for øl lagret på egetræsfade. I serien er der også øl der er lagret på egetræsfade, der har været brugt til rom. Innis and Gunn Oak Aged Rum Cask.