Hold 'boldgryden' i kog
Der er kommet mere end 300 fodboldbøger siden forrige VM
biblioteksklumme Så sidder vi igen med tomme øjne og kigger på en blank skærm.
Efter en god måned med mere end 60 landskampe, er Fodbold-VM i Rusland 2018 enegyldigt slut. Umiddelbart ikke det mest ophidsende VM, men specielt alligevel.
Tyskland røg ud efter gruppespillet og Italien kvalificerede sig slet ikke. De to landes samlede otte mesterskaber hjalp dem således ikke det mindste. Frankrig blev fortjent mestre, og hvis talentet holder, vil Rusland 2018 blive husket som turneringen, hvor den kun 19-årige Kylian Mbappé for alvor slog igennem.
Resten er historie, og fodboldhistorie er måske det, vi skal kaste os over for at undgå de værste abstinenser i den døde periode, indtil de næste kvalkampe ruller over skærm og grønsvær.
Mængde af fodboldbøger
Og stakken af bøger om fodbold ér stor. Alene siden forrige VM er der udkommet mere end 300 (fag)bøger om fodbold på dansk.
Mange af dem er fanbiografier om sportens stjerner. Få af dem skiller sig ud, som Nadia Nadims 'Nadia Nadim - min historie', der giver os beretningen om turen fra Afghanistan til kvindelandsholdet.
Andre fortæller om en enkelt klub, hvor 'Brøndby forever' er ganske spændende, men også forudsigeligt lever op til det, fansene vil have.
Vil man ruste sig som tilskuer, er 'Fodboldholdet: et taktisk blik på moderne, international fodbold' en oplagt mulighed for at blive bedre til at gennemskue det, der sker på banen. Feinsmeckerne har rig mulighed for at gå yderligere i dybden.
Martin Davidsen nørder smukt videre i sin 'Målmand', der lader en række kendte danske keepere berette om den særlige, synlige post, som var så voldsomt i skudlinjen under sommerens mange straffesparkskonkurrencer.
Mine anbefalinger
Et par enkelte titler skal anbefales for klummeskriverens helt egen regning.
Rob Smyth har samlet den utrolige historie om 'Fodboldsvindleren' Carlos Henrique Raposo, som på trods af, at han ikke kunne spille fodbold, blev ansat i en række topklubber i hjemlandet Brasilien.
¨Hvis det ikke var fordi, man kan følge hans liv og karriere i en hel række spor på nettet og i litteraturen, kunne man tro, at det var opdigt og fake news, men det er det ikke. Det er blot et af mange beviser på, hvor fantastisk livet og mennesket er.
Endelig skal Hans Mortensens et par år gamle 'Sommeren 1960' fremhæves.
Mortensen, der er politisk kommentator på Weekendavisen, skriver historien om dansk fodbolds næststørste bedrift, OL-sølvmedaljerne i 1960.
Mortensen er velskrivende og grundig, og ud over gensyn med spillere som Tommy Troelsen, Henning Enoksen og ikke mindst Harald Nielsen, får vi også genopfrisket, hvordan en stupid DBU-ledelses stædige fastholden af amatørbegrebet og et generelt lavt ambitionsniveau spildte flere generationer af fodboldspilleres talent og muligheder, og – tilføjer jeg for egen regning – gjorde min barn- og ungdoms landskampe til en trøstesløs affære.
Der er således nok at tage af, hvis man vil holde boldgryden i kog til næste gang.
EM er om kun to år, og kvalifikationen begynder, før vi ved af det. Heldigvis.