Nyt i Aarhus: Lån en hjemløs, hiv-smittet eller p-vagt på menneskebiblioteket
Aarhus får et nyt bibliotek - ikke med bøger på hylder, men med levende mennesker, man kan låne og samtale med
Hvordan er den hiv-smittede blevet smittet? Hvorfor tager den niqab-klædte kvinde ikke bare niqaben af? Hvorfor er den overvægtige tyk?
Det kan Menneskebiblioteket give svar på. Der kan man låne en hjemløs, en hiv-smittet og en p-vagt i en halv time. Udvalget er bredt, og man må spørge dem om hvad som helst, hvis man gør det respektfuldt.
Biblioteket låner bøger ud om nogle af de mest udsatte grupper i samfundet. Og man kan spørge dem, hvorfor lever de, som de gør, hvorfor ser de ud, som de gør.
Meningen er, at man kan udfordre sine fordomme og undersøge tabuer. Det er en sikker måde at udfordre det, vi tror, at vi går og ved.
"Samtalerne er fortrolige, og du kan spørge om hvad som helst. Vi oplever, at læserne bliver overvældede, ydmyge og taknemlige over det mod, bøgerne har udvist ved at dele deres liv," Ronni Abergel, der er ophavsmand og som driver Foreningen Menneskebiblioteket sammen med seks kolleger og 200 frivillige. Det udspringer af foreningen Stop Volden.
Mangler 30 bøger
Ronni Abergel mener, at der er brug for Menneskebiblioteket, fordi det virker.
"I det daglige forhindrer vores sociale normer os i at spørge ind til folk. Men bøgerne har meldt sig og er forberedt på den situation. Du må gerne spørge jøden, om alle jøder er nærige," fortsætter Ronni Abergel.
Foreningen Menneskebiblioteket har på fire år fået opbygget et bogdepot i København med over 140 bøger og bibliotekarer. Der er en anorektiker, en bulimiker, en transkønnet, en selvskadende, en seksuelt misbrugt, en ordblind, et mobbeoffer og meget mere.
Nu er turen kommet til Aarhus. Ronni Abergel håber, at han kan finde 50 bøger i region Midtjylland. De første 20 er på plads. De skal tilknyttes Aarhus-depotet og vil blive spurgt fra gang til gang, om de kan være med, når biblioteket er åbnet. Det holder ikke til i faste lokaler men tager ud på skoler, uddannelser og på festivaler. Der er typisk 10-15 bøger med, når biblioteket rykker ud på skoler.
Alle bøgerne er frivillige. De har været på kursus i at lade sig læse, og biblioteket har tjekket, at deres indhold svarer til omslaget. Samtalerne med bøgerne bliver ikke overvåget, men de frivillige bibliotekarer fører tilsyn.
Fakta