Ny film om Afdeling Q: 'Journal 64'

Fjerde bog i Jussi Adler-Olsens krimier om Carl Mørck og Assad er nu filmatiseret

Artiklens øverste billede
Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares spiller igen Carl Mørck og Assad. Foto: Zentropa

UGENS FILM I den danske thriller ’Journal 64’ gør nogle håndværkere et uhyggeligt fund i en ældre københavnsk lejlighed. De finder nemlig tre mumificerede lig siddende omkring et spisebord med en ledig plads klar. Carl Mørck og Assad kommer på sagen, og de store spørgsmål er: Hvem er mumierne? Og hvem er den fjerde plads tiltænkt?

Eftersøgningen sender dem til en berygtet kvindeanstalt på Sprogø, hvor fortidens rædsler dukker op til overfladen, og Afdeling Q-efterforskerne må indlede et kapløb mod tiden for at forhindre nye mord og overgreb.

Carl Mørck i en af filmens mange mørke øjeblikke. Foto: Zentropa

Fjerde kapitel

Filmene om vicekriminalkommissæren Carl Mørck og hans assistent Assad er nået til sit fjerde kapitel med ’Journal 64’, der som forgængerne er baseret på Jussi Adler-Olsens populære bøger.

Biografversionerne har på samme måde taget publikum med storm, og hver af filmene har trukket i omegnen af 700.000 danskere ind i mørket.

Instruktøren af den nye film hedder Christoffer Boe, og den 44-årige filmskaber, der bl.a. står bag ’Spies & Glistrup’ (2013), fortæller her, hvordan han opfatter essensen af filmserien:

”Grund-dna’et i Afdeling Q-filmene er Carl Mørck. Alting udspringer af hans karakter, hans retfærdighedssans, hans mørke og hans lidelse med at være menneske. Der er noget vanvittigt dragende ved at se et menneske, der har det vanskeligt med at være til stede i livet. Og så er der nogle relationer, bl.a. til Assad og til den konkrete sag, der spejler hans egen kamp for at finde et sted at stå i livet.”

Men Christoffer Boe, hvis cv i mange år bestod af kunstnerisk udfordrende og festivalhyldede film, er faktisk fan af den brede krimigenre, og han har en forklaring på, hvorfor den er så appellerende til os danskere:

”Vi kigger ud ad vinduet, og alt ser så fornøjeligt ud, og vi kan selvfølgelig tænde nyhederne og se, at det står forfærdeligt til ude i omverdenen. Men vi lever grundlæggende i en porcelænsbutik, hvor vores største problem er, at vi kommer for sent til børnehaven, og pædagogen kigger lidt nedladende på os, fordi de andre børn er blevet hentet. Vi har brug for at vide, at livet - det store, mangfoldige og grumme - er ude i vores gader og stræder. En måde at se det på er i krimigenren, som jo stadig lukker og slukker, når de to timer er gået. Det er en dejlig fribillet til livets grumhed, som stadig ikke koster dig andet end en biografbillet.”

Ros til Kaas

Christoffer Boes første film ’Reconstruction’ (2003) havde Nikolaj Lie Kaas i hovedrollen. Nu er konstellationen den samme, her 15 år senere, og instruktøren har kun rosende ord til overs for sin stjerneskuespiller.

”Han er fantastisk at arbejde sammen med. Han er både som person og som skuespiller ekstremt generøs og givende. Og så er der også en professionalisme, som jeg forhåbentlig også har oparbejdet, hvor vi jo startede i vores unge, spænde, grænsesøgende begyndelse, har vi nu nogle flere kilometer i benene. Det var meget interessant at mødes med den erfaring.” Læs mere om aktuelle og kommende film på kino.dk.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.