Klumme: Deon Meyer - Sydafrikas thrillerkonge
Klumme Deon Meyer er kendt herhjemme for sine intense politikrimier om Benny Griessel fra Cape Towns kriminalafdeling, men han har også andre facetter.
Født i 1958 under apartheid-tiden fik han en Bachelor i engelsk og historie og arbejdede som journalist i 1980'erne. Men det var i det nye Sydafrika efter 1994, at Deon Meyer fandt sit kald som krimiforfatter.
Efter et par udgivelser som kun udkom på Afrikaans, fik han sit store gennembrud i 2002 med “Proteus”, som udkom på dansk som “Jægerens hjerte” i 2007. “Jægerens hjerte” og den efterfølgende “Jægerens bytte”.
Hovedpersonen er Thobela Mpayipheli, som har en fortid som ANC-soldat og senere som bodyguard for en narkobaron. I “Jægerens hjerte” lever han et tilbagetrukket liv som familiefar, men da en gammel kampfælle får brug for hjælp, må han finde sine gamle færdigheder frem igen.
I “Jægerens bytte” iværksætter han sit eget hævntogt, da Thobela Mpayiphelis 8-årige stedsøn bliver dræbt under et tankrøveri. Den alkoholiserede vicekriminalkommissær Benny Griessel får til opgave at stoppe ham.
Herefter lader Deon Meyer så Benny Griessel være hovedperson i sin nye politiserie, hvor “13 timer” udkom på dansk i 2012. Her oplever Benny Griessel 13 hektiske timer med to drab og en intens eftersøgning på en ung amerikansk kvinde, der er i fare for at blive likvideret af sine forfølgere. I “Syv dage” begynder en snigskytte at nedskyde politifolk, indtil mordet på en ung kvindelig advokat er opklaret.
I “Kobra” kommer Griessel under opklaringen af mordet på en mystisk englænder på sporet af den berygtede lejemorder Kobra.
Trods sin store succes med sine Benny Griessel-bøger prøver Deon Meyer et markant genreskift med sin store postapokalyptiske roman “Fever” fra 2016. Bogen er desværre ikke endnu oversat til dansk, men jeg læste med stor fornøjelse den engelske udgave i sommerferien.
En junglevirus udrydder 95 procent af jordens befolkning, og yderligere to til tre procent omkommer i det efterfølgende kaos. En far og søn, som mirakuløst begge har overlevet, kører igennem et mennesketomt Sydafrika på jagt efter det perfekte sted til at genopbygge samfundet. De finder det i Vanderkloof i Northern Cape, og da folk, opfordret af plakater i de tomme storbyer, begynder at strømme til danner de byen Amanzi. Men kan et nyt skrøbeligt samfund overleve hungersnød og morderiske motorcykelbander? Og er ens medborgere til at stole på?
“Fever” er et brag af en roman, som er svær at lægge fra sig. Udover spændingsmomentet stiller bogen også nogle svære spørgsmål om fremtiden, miljøet og demokrati.