Earthbound forener kunst og videnskab

Klimaet er i fokus, når Earthbound rammer Aarhus og omegn 26.-29. september med koncerter, foredrag, forestillinger og workshops

Klimaet. Et emne, der for alvor er oppe i tiden; i nyhederne, på de sociale medier, i den offentlige debat og i samtalen over hækken ind til naboen. Klimaet er også i fokus, når videns- og forskningssymposiet, Earthbound, udfolder sig på skiftende lokaliteter i og uden for Aarhus fra 26.-29. september.

Over fire dage kombinerer Earthbound videnskabelige foredrag, forestillinger, workshops, debatter og scenekunst med heste, live koncerter, lydkunst, video, morgenyoga, hængende træer og andre formidlingseksperimenter, udført og opført af primært kunstnere og forskere, for alle interesserede borgere. Netop klimaet, samt menneskers relation til omgivelserne og andre væsener, er omdrejningspunktet for Earthbound.

Naturhistorisk Museum vil flytte til Aarhus Ø: Donation kickstarter forundersøgelser

Instruktør og dramaturg Christine Fentz fra Secret Hotel, som skaber publikumsinddragende scenekunst og er en af de bærende kræfter bag konferencen, siger om Earthbound:

”Siden 2013-2014 har vi hos Secret Hotel arbejdet med bl.a. klimaforandringer under titlen ’Landscape Dialogues’, og ud over at emnet er meget oppe i tiden, er vi også nået til et punkt, hvor vi kan definere en tendens. Derfor er ’nu’ det helt rigtige tidspunkt at afvikle Earthbound.”

Om incitamentet bag Earthbound siger Christine Fentz:

”På symposiet vil der være fokus på, hvordan vi mennesker kan flytte os fra udelukkende at betragte jorden som en ressource til også at erkende, at den har sin egen medfødte værdi, og at alt er forbundet – mennesker så vel som andre væsner. Vi prøver at forholde os til en ny biologisk periode og håber, der i fremtiden vil være mere respekt om andre væseners behov for et godt liv.”

Gå frem – tilbage

“Landscape Dialogues” er et udviklingsprojekt, hvor man ser på kunstens mulige rolle i forhold til menneskets relation til sine omgivelser.

”Vi skal finde en måde at gå frem ved at gå tilbage. Sådan at forstå, at vi skal tilbage til nogle af de oprindelige værdier, som tidligere folkeslag havde, men som blev opfattet som forkerte, ubrugelige og gammeldags, og som de derfor blev forhindret i at opretholde. Det er ikke fordi, vi skal tilbage til en eller anden romantisk tid, alting var jo ikke nødvendigvis bedre i gamle dage. Men vi bør gøre os klart, hvad det er for en viden, vi har gjort fejl i at ignorere,” siger Christine Fentz.

Aktiviteterne under Earthbound kommer blandt andet til at foregå på den gamle kaserne i Aarhus Universitetspark, i Botanisk Have, på det gamle Moesgaard og i Mols Bjerge.

”Symposiet henvender sig til forskere og kunstnere, men også til helt almindelige borgere. Og så planlægger vi at lave et endnu mere ’borgerrettet’ Earthbound igen i 2020. For eksempel kunne der blandt deltagerne være nogle haveejere, der har groet den mad, vi spiser på symposiet, og som de kan fortælle os om,” fortæller Christine Fentz.

Hun og de øvrige kræfter bag Earthbound håber, at konferencen kan være med til at give deltagerne nye vinkler på verdens tilstand.

”Vi håber, at Earthbound kan være et sted, hvor folk fra forskellige faggrupper mødes og bliver klogere sammen. Her kommer både forskere, der arbejder med videnskab til dagligt og helt almindelige mennesker med hver deres personlige viden og erfaring,” siger Christine Fentz og tilføjer:

”For os er succeskriteriet for Earthbound, at deltagerne får udvidet deres horisont, får nye mulige tanker og dermed nye handlemuligheder med sig hjem. Og så håber vi selvfølgelig, at folk går herfra med en lyst til at byde ind til Earthbound 2020.”


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.