Brobisser fortæller om broerne i Skanderborg
Foredrag med Obersten og brobyggeren 31. august på Museum Skanderborg.

Vidste du, at Dagmarbroen er en af omkring 30 hvælvede broer, der blev opført i 1800-tallet, da man anlagde nye hovedlandeveje i Danmark?
Hør den spændende historie om Obersten og Brobyggeren, to pionérer, der i 1800-tallet var med til at forbedre vejnettet i Jylland, når Museum Skanderborg Perron1 tager hul på efterårets foredragsrække tirsdag 31. august kl. 16-17, lyder opfordringen fra museet i en pressemeddelelse.
Vedligeholdelse er vejnettet er noget, der altid er aktuelt, og tilbage i 1800-tallet besluttede staten at forbedre den jyske hovedlandevej fra Kolding til Frederikshavn. Det var en gigantisk pioneropgave, der blev ledet af et særligt Vejkorps. Oberst Gottfried Rosenberg var Vejmester, og omkring 1830 valgte han at bosætte sig i Skanderborg, hvor han mødte den unge bygmester Frederik Møller. Det blev til et samarbejde om opførelse af omkring 30 hvælvede broer langs den Østjyske Hovedlandevej.
Løb løbsk
De to Brobisser, Niels Henrik Petersen og Torsten Klein Mikkelsen vil fortælle om broerne i Skanderborg og om Obersten og Brobyggeren – den sidste var også kendt som Den Stridbare Brobygger. Blandt deres andre projekter var også medvirken til at lave kongemonumentet på Slotsbanken i Skanderborg, hvor vognen med forspand på 32 heste løb løbsk, og hjulene brød i brand, da sokkelstenen på 17 tons kørte ned ad Ladegårdsbakken.
Foredraget laves i samarbejde med Dagmars brobisser, som er en græsrodsbevægelse med ca. 300 medlemmer, stiftet den 20. marts 2020. Brobisserne vil genskabe den fredede historiske Dagmarbro i Skanderborg i samarbejde med Skanderborg Kommune, Kulturministeriet, Slots- og Kulturstyren (SLKS), lokale foreninger, enkeltpersoner og sponsorer.
gs