Ejer Bavnehøj fejrer Genforeningen med kongeligt besøg

Prinsesse Benedikte deltager i fejringen 22. august og vil være med til at plante konge-eg til minde om begivenheden.

Artiklens øverste billede
Prinsesse Benedikte deltager i fejringen søndag 22. august. Billedet er fra et tidligere besøg i Skanderborg, hvor Museum Skanderborg havde en udstilling med tøjdesigner Holger Blom. Pressefoto

Med et års forsinkelse grundet corona og forsamlingsforbud byder Grænseforeningen prinsesse Benedikte velkommen til Ejer Bavnehøj for at fejre 100-året for Genforeningen sammen med folkemødets øvrige gæster og deltagere.

Folkemødet indledes søndag 22. august kl. 11 med en friluftsgudstjeneste varetaget af biskop og kongelig konfessionarius Henrik Wigh-Poulsen. Her deltager også Folketingets formand Henrik Dam Kristensen, som senere på dagen er en af hovedtalerne.

Efter gudstjenesten er der frokostkoncert med Hjemmeværnets Musikkorps, hvor de besøgende også kan spise deres medbragte mad, lyder det i en pressemeddelelse fra Grænseforeningen for Skanderborg og Omegn.

Træ plantes og sten afsløres

Prinsesse Benedikte modtages kl. 12.15 og er inviteret til frokost sammen med talere, Skanderborg kommunes borgmester, Frands Fischer og formanden for Grænseforeningen, biskop Peter Skov-Jakobsen.

Herefter begyndes folkemødet med velkomst ved Grænseforeningens formand og plantning af et lille træ, der er efterkommer af den næsten 2000 år gamle Kongeeg. Plantningen foretages af prinsesse Benedikte, borgmester Frands Fischer og formanden Grænseforeningen for Skanderborg og Omegn, Anna Margrethe Andersen. Forinden plantningen vil skovrider og direktør i Kong Frederik den Syvendes Stiftelse, Nils Sættem kort fortælle om træets og Kongeegens historie.

Yderligere en historisk begivenhed finder sted. En lille sten til markering af 100-året for Genforeningen er som gave givet til Grænseforeningen for Skanderborg og omegn. Oprindelig er stenen udført som en kongesten i anledning af Kong Christian X’s 70-års fødselsdag. Stenen afsløres af giveren, Flemming Filt.

Taler og musik

Herefter er det talernes tur. Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen vil som repræsentant for det offentlige Danmark holde den første tale.

Inden næste taler, formanden for Sydslesvigs vælgerforening (SSW) og tidligere landsdagsmand Flemming Meyer fra Sydslesvig kommer til, synges den første fællessang.

Flemming Meyer har gæstet folkemødet på Ejer Bavnehøj flere gange med store og insisterende taler om det danske mindretals vilkår i Sydslesvig. I øvrigt var det Flemming Meyers far, legendariske Karl Otto Meyer, der indledte talerrækken sammen med statsminister Poul Schlüter ved folkemøderne i nyere tid, dvs. ved tårnets 60-års jubilæum, hvor også dronning Margrethe II og prins Henrik deltog.

Folkemøderne er også kendetegnet ved musikalske indslag på højt niveau. I år bliver det virtuosen Kim Sjøgren, der sørger for den professionelle underholdning. Kim Sjøgreen er kendt af de fleste i Danmark og nok ganske særligt på Ejer Bavnehøjegnen. Det var her, han trådte sine barnesko og leverede musik til danseskoler og festlige lejligheder med sin første violin.

Efter en fællessang mere er det det folkelige Danmarks tur. Gymnastik og folkedans har været med på programmet siden 1984, det samme gælder for Skanderborg Folkedansere og sydslesvigske folkedansere, der i deres smukke egnsdragter vil give en flot opvisning i historiske danse. Herefter er det unge gymnaster fra Hedensted, der sætter punktum for Folkemødet 2021. Gymnasterne har tidligere givet opvisning både ved Ejer Bavnehøj og i Sydslesvig.

Der er gratis adgang til Folkemødet. Medbring frokosten og nyd den til middagskoncerten, eller kom, når det kan lade sig gøre, og vær med til at fejre Genforeningen ved tårnet på den jyske højderyg, Ejer Bavnehøj. Der stilles nogle stole til rådighed; men der er næppe nok, så tag derfor gerne en stol og en paraply med.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.