Folkeuniversitetet: Masser af muligheder for at hente ny viden

Syddjurs Folkeuniversitet blænder den kommende vinter op for forelæsningsrækker om bl.a. Grønland, Silkevejen og astronomi.

Artiklens øverste billede
6 forelæsninger om Grønland er på Syddjurs Folkeuniversitets efterårsplan.

Der er som altid meget at glæde sig til, hvis man er en hun efter ny viden og gerne vil følge forelæsningsrækkerne, som Syddjurs Folkeuniversitet udbyder, når sommeren går på hæld.

GRØNLAND er i fokus gennem 6 forelæsninger. Her udbredes Grønlands historie fra de første mennesker over kolonitiden og frem til i dag.

Andre temaer er Knud Rasmussens ekspeditioner og magtspillet om Grønland og Arktis. Der gives desuden et overblik over de menneskeskabte klimaforandringer fra et grønlandske perspektiv samt nyere litteratur om og fra Grønland.

I 3 forelæsninger er der mulighed for at blive klogere på SILKEVEJEN.

Silkevejen eller silkeruten var en historisk handelsvej fra Kina gennem det centrale Asien til Indien og Tyrkiet.

Handelsruten var frem til år 1500 den vigtigste trafikåre for Kinas eksport af varer, herunder silke, til Sydasien og Europa.

På trods af, at regionen har spillet en nøglerolle i verdens- og religionshistorien, har den længe næsten været glemt. Men med Kinas planer om en ny silkevej, »Bælt og Vej Initiativet«, har regionen fået ny storpolitisk opmærksomhed.

Det 21. århundredes silkevej er en samling af transportruter både på land og til vands, der skal forbinde Kina med resten af verden og gøre det muligt hurtigt at afsætte kinesiske varer. Det kaldes »Belt and Road Initiative.«

Liv i det ydre rum?

Et nyt tiltag i Syddjurs Folkeuniversitet er et dobbeltarrangement, der strækker sig over 3½ time inkl. pauser. Under overskriften ASTRONOMI stilles det provokerende spørgsmål: Tror vi på et liv i det ydre rum? Astronomerne regner med at finde spor af liv inden for de næste fem år – hvis det ellers eksisterer. Ud over den videnskabelige betydning i at finde liv derude, tages emner som UFO’er, aliens og guder oppe i himlen under behandling.

En forelæsning om Randers billedkunstneren, dadaisten og digteren Sven Dalsgaard er også på programmet.

»Her i Midt- og Østjylland er flere aktive, aktuelle og spændende kunstmuseer. Udstillinger på disse museer har tidligere dannet baggrund for foredragsrækker i Syddjurs Folkeuniversitet. I efteråret 2021 er det så heldigt, at tre af vore »nabomuseer« har udstillinger, som i den grad er en køretur værd,« fremhæver Inge Hove, Syddjurs Folkeuniversitet.

Syddjurs Folkeuniversitet præsenterer disse udstillinger ved 3 forelæsninger i KUNST – FORMIDDAG. En af dem er om billedkunstneren, dadaisten og digteren Sven Dalsgaard (1914-1999), som vises på Randers Kunstmuseum i udstillingen Efterskrift.

Dalsgaard var en usædvanligt produktiv og alsidigt arbejdende kunstner, der gennem sit liv eksperimenterede med kunstens udtryksformer og en række symboler.

Det har sat sig spor i Randers midtby i form af skulpturer og udsmykninger -Pigen i Gudenåen, den store nøgle ved Værket. Ofte var reaktionerne fra offentligheden særdeles blandede, og Dalsgaard så sig til tider som »Kristus fra Randers«, en misforstået profet

I Syddjurs Folkeuniversitet bydes der desuden på inspirerende forelæsninger om musik, litteratur, historie, sprog og natur.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.