Nordvestjysk lune, nærvær og hjemmelavet med et tvist

Restauratørerne Daniel Wulff Justesen og Anne Bach Mortensen er rykket fra Glyngøre i Nordvestjylland for at åbne den nye Restaurant Havnær på Aarhus Ø. Her er fokus på frisk fisk, skaldyr og godt kød, på hjemmelavet og på nærvær og nærhed.

Artiklens øverste billede
Daniel Wulff Justesen og Anne Bach Mortensen er indehavere af Restaurant Havnær på Aarhus Ø. Foto: Søren Vendelbo

I den nyopførte Ship bygning på det yderste af Aarhus Ø med udsigt til vandet ligger den nye Restaurant Havnær. Bag den står Daniel Wulff Justesen og Anne Bach Mortensen. De to har tidligere drevet Limfjordens Hus i Glyngøre i Nordvestjylland. Nu er de gået sammen om at skabe Restaurant Havnær, som de begge står som ejere af.

»Vi havde lyst til at prøve noget, der var vildere – og gerne i større rammer. Vi havde lyst til at prøve kræfter med storbyen. Og da vi jo er jyder med stort J, blev det Aarhus og ikke København,« siger Anne, der er restaurantchef på Restaurant Havnær.

»Vi har været vant til hav og udsigt til Limfjorden, der hvor vi kommer fra. Første gang vi så stedet her, var her kun en P-kælder, men fordi det lå lige ned til vandet, var vi solgt øjeblikkeligt,« siger hun og gør et nik ud mod det blå vand små 50 meter væk.

Havnær for alle

Med den smukke havudsigt gav navnet på restauranten næsten sig selv.

»Navnet Havnær kommer selvfølgelig af vores placering tæt ved havet. Og så at vi vægter nærvær og nærhed højt. Vi gør meget ud af at være til stede sammen med vores gæster. Og så er vi et sted med både højt til himlen og højt til loftet,« forklarer Anne.

På Restaurant Havnær er fokus på fisk og skaldyr - med et kreativt touch.

»Vi tilbyder fisk og skaldyr friskfanget fra Vesterhavet tilberedt med et kreativt touch uden at gå på kompromis med smagen. Eksempelvis har vi kulmule med friske ærter og ærtejuice, syltede stikkelsbær og østersis på menuen. På den måde kan man smage fisken, som man kender den, men parret med noget nyt og spændende,« siger Daniel, der er kok på restauranten.

Navnet Havnær kommer selvfølgelig af vores placering tæt ved havet. Og så at vi vægter nærvær og nærhed højt. Vi gør meget ud af at være til stede sammen med vores gæster. Og så er vi et sted med både højt til himlen og højt til loftet.

Anne Bach Mortensen, ejer af og restaurantchef på Restaurant Havnær på Aarhus Ø.

Er man ikke til hverken fisk eller skaldyr, har Restaurant Havnær også bøf på menuen.

»Vi har store rammer her, så vi vil gerne have flest muligt gæster ind. Derfor skal der også være noget for alle. Både smags- og prismæssigt. Vi har, synes vi selv, et fornuftigt prisleje, hvor man eksempelvis kan få syv retter for 600 kroner. Og det er vel at mærke retter med de bedste råvarer, og hvor alt er lavet fra bunden. Vi vil gerne, at vores gæster føler, de får høj værdi for de penge, de lægger,« siger Daniel og uddyber:

»Vi tilbyder vores Næroplevelse i tre versioner; en tre-, fem- eller syvretters menu med snacks og vinmenu. Men vi tilbyder også en god solid ret en tirsdag aften. Vores Næroplevelse-menu regner vi med at skifte ud hver anden måned. Fordi vi gerne vil, at vores gæster kommer igen, og når de gør det, så kan få en ny, nær oplevelse.«

Borde af overskudsmaterialer

Anne og Daniel viser rundt i restauranten, som tæller 660 kvadratmeter i stueetagen og 220 kvadratmeter kælder, som bliver brugt til lager.

»Det her er restaurantens hjerte: Køkkenet. Fra restauranten kan man se ud i køkkenet og følge med i kokkenes arbejde,« fortæller Daniel og gør en armbevægelse ud mod det åbne køkken bag baren.

De fortsætter længere ind i restauranten.

»Her er loungen. Eller i daglig tale: Annes kontor.« Anne ler.

»Her kan gæster sidde inden eller efter middagen og nyde en cocktail, en cognac eller en hjemmelavet Baileys,« siger hun så.

Daniel stopper op ved et af restaurantens mange caféborde.

»Hvad synes I om bordene?« spørger han så og lader sin håndflade glide hen over bordpladen.

Restaurantens 100 caféborde er lavet af overskudssten fra byggeriet, mens de lidt højere barborde er lavet af overskudstræ fra de trægulve, der er lagt i lejlighederne i Ship bygningen.

»Vi har haft designer og indretningsarkitekt Søren Vester med på råd i forhold til interiør og indretning af restauranten. Han kom med den idé, at vi kunne lave bordene af overskudsmaterialer fra byggeriet. Den idé greb vi. Oprindeligt havde vi ikke tænkt, vi selv skulle lave dem, men da alt lukkede ned grundet corona, og der ikke var så meget for os at lave som restauratører, gik vi selv i gang. Jeg tror, vi har brugt omkring 700 timer på at lave borde i en gammel grisestald,« siger Daniel og puster luft op over ansigtet.

Samlingspunkt på Ø

Daniel og Anne overtog lokalerne i Ship bygningen 1. juli og havde første prøvemiddag 13. juli. 15. juli åbnede de for gæster.

»Vi har haft en stram tidsplan. Men heldigvis har vi nogle rigtig dygtige ansatte. Heraf otte som er rykket med os til Restaurant Havnær fra Limfjordens Hus. Det er vi både ekstremt glade for og meget beærede over,« lyder det oprigtigt fra Daniel.

Anne nikker.

»På Havnær spiller vi på et stort hold. Det betyder også, at vores tjenere indimellem er med i køkkenet, så de ved, hvad kokkene laver, og at kokkene indimellem er med tjenerne på gulvet, så de ved, hvad de laver. Vi arbejder bedst som et team, og det er helt tydeligt, at vores ansatte gør sig umage, og vi derved rammer et rigtig højt serviceniveau,« siger hun.

Daniel og Anne har oplevet stor interesse for Restaurant Havnær og har siden åbningen kunnet melde fuldt hus flere aftener.

»Vi har haft fuldt hus rigtig mange aftener indtil videre. Og ud af de gæster, vi havde den første uge, har otte allerede lavet en ny booking,« siger Daniel med underspillet nordvestjysk stolthed i stemmen.

De to restauratører planlægger med jævne mellemrum at indbyde til en række gastronomiske events på restauranten.

»Vi håber at kunne favne mangfoldigheden og skabe et samlingssted her på Aarhus Ø. Det kan vores events forhåbentlig hjælpe til med. I midt august afviklede vi en stor Skaldyrsfestival, hvor alt var udsolgt. De næste events, vi har i kalenderen, er Italien på Havnær’sk og tapas aften,« fortæller Anne.

»Ud over at blive et samlingspunkt er vores drøm, at det gerne skal blive ved med at være sjovt at drive restaurant. Indtil videre ser det meget lovende ud,« siger hun så og smiler. Stort.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.