Hvis Farvergårdens vægge kunne tale…
Hør om gårdens omskiftelige historie befolket af farverige mennesker, der hver især har sat deres aftryk på den og på Ebeltoft.

Mange af væggene i Farvergården er mere end 300 år gamle og sikke historier, de kunne fortælle, hvis de havde tunger. Tag med på opdagelse i Farvergården og hør om dens omskiftelige historie befolket af farverige mennesker, der hver især har sat deres aftryk på Farvergården og på Ebeltoft.
Det er Museum Østjylland, der tirsdag 24. august kl. 13-14 inviterer til gratis omvisning i den historiske farvergård.
Selvom Farvergårdens vægge ikke kan tale direkte til os, kan bygningerne fortælle historikerne en masse.
»Bygningerne ’sladrer’ nemlig om forgangne tider. Fortidens mennesker har efterladt sig masser af spor, dels i skrift og dels på bygningerne selv,« fortæller museumsinspektør Lea Glerup Møller i en pressemeddelelse.
Fra krambod til Farvergård
I dag er Farvergården mest kendt for at være købstadsfarveri og museum.
»Men for indbyggerne i Ebeltoft i slutningen af 1600-tallet var stedet her noget så eksotisk som en åben krambod. Det vil sige, at det dengang var en butik, hvor folk kunne gå ind fra gaden, handle over disken og købe for eksempel krydderier, kniplinger og krudt,« fortæller Lea Glerup Møller.
Byens første dampmaskine
I 1824 blev Farvergården købt af Johannes Kragh, der gav den det udseende, som den i det store hele har i dag. Kragh var farver og drev sin virksomhed fra Farvergården til sin død godt 40 år senere.
»Det var farver Kragh, der fik bygget den nuværende farveribygning – et for sin tid meget moderne farveri, der bl.a. blev drevet med byens første dampmaskine!« forklarer Lea Glerup Møller.
Denne tirsdag samt de to følgende dage kan man også opleve den gamle trykketeknik, blåtryk, udført af blåtrykker Georg Stark fra Tyskland. Dagene byder på både demonstration og foredrag, og det er gratis at være med – man skal blot huske at tilmelde sig.
Blåtryk blev i 2018 optaget på Unescos liste over immateriel verdensarv.
gs