Folk og skæbner i Vistoft får liv i lyd, musik og fortællinger

Artiklens øverste billede
Lydkunstner-duoen Mayaya Schubert og Gert Bach. Chris Nunan

»I min barndom tog min far og faster på en fast årlig udflugt til mine bedsteforældres gravsted på Rørbæk Kirkegård i Himmerland. Jeg så misundeligt til, hver gang de drog af sted med kranse, kaffe og blødt brød. Da jeg var 9-10 år tog jeg mod til mig og spurgte, om jeg måtte komme med. Nej, blev der, uden yderligere forklaring svaret. Lige der blev min interesse for kirkegårde vakt.«

Det fortalte Klaus Bertelsen til Kristeligt Dagblad, da han sidste år udgav bogen »Tavs som graven - Udvalgte gravmæler fra 2. verdenskrig på Aarhus Nordre og Vestre Kirkegård«, udgivet af Aarhus Byhistoriske Fond. Han er cand.mag. i dramaturgi og historie, og har gennem mange år vist rundt på kirkegårde i Aarhus og på Mols, hvor han torsdag den 12. august 19.30 går i spidsen for en kulturhistorisk vandring på Vistoft kirkegård.

Når Klaus Bertelsens trækker personer og skæbner frem af de mange tankevækkende eftermæler og inskriptioner på kirkegårdens gamle gravsten, er det sidste omgang i kirkestafetten, som tidligere på sommeren er gået til Egens, Vrinners og Rolsø under overskriften »Eftermæler og efterklange«.

Også i Vistoft får hans fortællinger musikalsk opbakning fra lydkunstner-duoen Mayaya Schubert og Gert Bach, der går på jagt efter »lyden af Vistoft« og skaber klangfulde stemningsbilleder mellem gravene.

Klaus Bertelsen. Chris Nunan

Fælles historie er gemt på kirkegården

»Kirkegården er også de levendes have,« siger Klaus Bertelsen, der ser det som en vigtig opgave at holde historien om tidligere generationer ved lige. Molssognet Vistoft, som i dag tæller 541 beboere, gemmer på mange personlige fortællinger om familier og personer, som også er en del af beboernes fælles historie.

De senere år er der blevet øget opmærksomhed på at værne om både historiske gravsteder, og fastholde den enestående lokalhistoriske betydning, som tidligere slægter og personer har haft. Og som også i nutiden opleves som en værdifuld fælles historie for et lokalområde.

Elof Westergaard, biskop over Ribe Stift og formand for Foreningen for Kirkegårdskultur, der arbejder for at bevare kirkegårdenes historiske betydning siger:

»Jeg vil påstå, at vi som mennesker bliver til i kraft af, at vi deler dagen sammen. Vores liv formes af hinanden, og det gælder ikke kun de nære relationer, men også de fællesskaber, vi indgår i lokalt og nationalt. Den forankring finder man på kirkegårdene.«

Arrangementet »Lyden af Vistoft, eftermæler og efterklange« varer ca. en time og alle er velkomne.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.