'Teater for sjov' som sammenskudsgilde

Lokale sponsorer skaffede økonomi til sommer-teaterskole arrangeret af HATS.

Artiklens øverste billede
Dronningen kom på uventet besøg og både børnene, og H.C. Andersen kom naturligvis i audiens. Privatfoto

»Fire sommerdage med teaterskole – »Teater for Sjov« – er afviklet med elever fra nær og fjern. Fra Gjerrild i vest til Alpelandet Østrig i syd,« fortæller Knud Christensen fra arrangørerne HATS og under skoleforløbet kunne opleves i rollen som eventyrdigteren H.C. Andersen.

Kim fra TeaterSildene har taget plads i himmelsengen. Privatfoto

»Vi skylder mere end en halv snes lokale sponsorer stor tak, fordi det gjorde det muligt igen i år at gøre sommerskolen til virkelighed og til en stor oplevelse for både teaterbørn og gruppen af TeaterSild – udviklingshæmmede fra Stadionparken i Allingåbro - , der deltog under hele forløbet.«

Da HATS måtte ud og søge alternative midler, da der ikke var kommunale støttekroner til rådighed for projektet som sidste år, så var opbakningen bare helt enorm.

Organisationer, dagligvarebutikker og spisesteder i nærområdet trådte til med kontanter til at betale de tre professionelle undervisere og levere gratis frugt og lækker frokost til teaterskolen hele ugen igennem.

Finalen fandt sted på Gammel Estrup, Danmarks Herregårdsmuseum, hvor teaterholdet opførte deres version af ”prinsessen på ærten” i et telt i haven ved Orangerierne.

Det har været hjerteligt og berigende på den måde, at de udviklingshæmmede været meget ivrige efter at været med så godt de kunne. De har anstrengt sig på alle måder. Og så har det været helt vidunderligt at se hvordan børnene – især pigerne – har taget sig af dem.

Lisbeth Weitemeyer

»Gode børn«

Lisbeth Weitemeyer, Grønfeld, en af de professionelle lærere, fortæller, at hun ellers havde sluppet det at undervise i forskellige dramaskoler for flere år siden, men tog mod invitationen fra HATS, som hun tidligere har haft et nært samarbejde med gennem flere år blandt andet ved H.C. Andersen-fejringen i 2005.

»Jeg har længe ønsket mig at vende tilbage til noget med teater for børn. Hvis jeg kunne få nogle »gode« børn. Og det fik jeg. Det var dejlige børn. Det har været positive børn, der har været dejlige at arbejde sammen med. De har været ivrige , gerne villet lære noget og hørt efter. Jeg synes det er utroligt så meget kan nå på kort tid med børn, der vil og kan noget.«

»Det er muligt når der også er opbakning fra forældrene og har et amatørteater som HATS i ryggen, der også ved, hvad det er som de vil.«

De tre første skoledage fandt sted i Blåhvalen i Hevring med musikeren Lars Erik Qvortrup og teatermanden Jens Jødal som to andre  af underviserne. Privatfoto

Smuk oplevelse

Lisbeth Weitemeyer, der er uddannet dramaturg, fik på teaterskolen i HATS i Blåhvalen i Hevring også lejlighed til for første gang at arbejde med udviklingshæmmede.

»Kejserens nye klæder« var også på repertoiret. Privatfoto.


Og det blev en oplevelse ud over det sædvanlige.

»Det har været hjerteligt og berigende på den måde, at de udviklingshæmmede været meget ivrige efter at været med så godt de kunne. De har anstrengt sig på alle måder. Og så har det været helt vidunderligt at se hvordan børnene – især pigerne – har taget sig af dem. Hjulpet dem, hentet til dem og gået med dem i hånden og passet på dem på alle måder.«

Lisbeth Weitemeyer understreger, at det ganske enkelt har været en så smuk oplevelse.

»Det er jo det, som teater kan. Der skal være rummelighed og plads til os alle sammen, uanset hvem vi er. Bare vi vil det samme, lave teater. Det er sundt for alle, at vi arbejder på tværs. Det drejer sig ikke om hvad du laver på dit arbejde, hvor gammel du er, om du er udviklingshæmmet eller ikke. Det drejer sig om, du vil det her med at lave teater sammen i et stort fællesskab. Og det var teaterskolen – »Teater for Sjov« et levende eksempel på,« konstaterer Lisbeth Weitemeyer, der også nød mødet med H.C. Andersen, som hun havde skrevet en helt ny sang til på melodien »Hist hvor vejen slår en bugt«, som Andersen jo skrev den originale tekst til.

Lisbeth Weitemeyer præsenterede sin version Prinsessen på Æret for elevernes gæster. Privatfoto.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.