Østjyllands største frivillige loppemarked åbner igen

Der er høstmarked på Lynghoved i Ry lørdag 14. august kl. 10-15 og søndag kl. 10-13.

Artiklens øverste billede
Der bliver igen aktivitet i loppeteltet til Høstmarkedet i Ry, der dog i år er blevet rykket en uge frem på grund af konfirmationerne i byen. Pressefoto

Efter de seneste lempelser i Corona restriktionerne genoptager Ry Spejderne den årlige tradition med i Spejdernes Høstmarked, som i år afholdes for 42. gang i weekenden 14-15. august på Spejdergården Lynghoved, Skanderborgvej 86.

Ikke 3. søndag i august

Som konsekvens af, at kirkerne har flyttet konfirmationerne til den sidste halvdel af august, har spejderne i 1. Ry Gruppe været nødsaget til at gøre op med den årelange tradition med, at det årlige Høstmarked altid ligger på den 3. lørdag i august.

»Vejret har også altid været med os den 3. lørdag i august og vi er nu spændte på, om heldet flytter med os weekenden inden eller om vi ender i det store regnvejr, som i den grad kan spolere markedet og mindske overskuddet, som spejderarbejdet i 1. Ry Gruppe er helt afhængig af. Selvom vi i de sidste mange år har investeret i telte til at overdække loppperne, er det alligevel rarest at være ude i det fri,« siger markedsformand Niels Peter Dalsgaard Jensen i den tilsendte pressemeddelelse.

Lageret skal tømmes

Corona restriktionerne i det seneste halvandet år har gjort at lageret af lopper ved SuperBrugsen bugner, og det er planen, at alt skal sælges så lageret kan blive tømt.

Den store lagerplads har givet mulighed for at lave en grundig sortering i de indkomne lopper. Fem gamle venner af spejdergruppen bruger hver eneste mandag året rundt på at sortere alle de indkomne lopper, fra flotte cykler til møbler, bøger, LP’er, elektronik og legetøj, så spejdernes marked får de bedste lopper.

»Hvad der for nogle, er til storskrald, kan være en guldgrube for en andre,« siger Jørgen Wedel med et smil.

Han er en af de fem gamle venner, der hver uge hygger sig med at sortere lopperne.

Et af Danmarks bedste

For at lave hvad TV2’s Loppe De Luxe kalder »et af Danmarks bedste loppemarkeder« kræver det en kæmpeindsats af over 100 frivillige. Allerede søndag 8. august bliver den store indgangsportal bygget af de store tropsspejdere, og mandag aften går forældre og gruppens venner i gang med at sætte telte og boder op.

»Det tager mindst fire aftener alene at få kørt de sorterede lopper ind på pladsen til de rigtige boder,« fortæller Niels Peter Dalsgaard Jensen.

Det er endnu alt for tidligt at løfte sløret for alle de flotte lopper, der er kommet ind – publikum skal komme ned på markedspladsen og se det hele an.

Hvad enten man er på udkig efter en flot sofa, nye lamper til det nye sofabord, et trommesæt til garagebandet eller en stor kasse tøjbamser, så er der store chancer for at finde det på årets Høstmarked.

Linda Thomsen, en kunstner fra Sæby i Nordjylland, har skænket spejderne en hel del støbte dyrefigurer. Her kan man finde både høns, ræve og pindsvin. Nogle er malet i flotte farver, og andre er mal-selv figurer, så den kreative sans kan udfordres.

Corona mærker lidt

Gruppeassistent Jan Løvheim beklager, at der er boder, som ikke kan gennemføres i år.

»På grund af uvisheden om corona-restriktioner og afstandskrav er det ikke muligt for os at gennemføre alle de ting, vi plejer at have på Høstmarkedet. Vi har været nødt til at skære de aktiviteter væk, hvor der traditionelt er stimlet for mange mennesker sammen. For eksempel kan vi ikke servere vores helstegte pattegris i år, og også auktionen må vi undvære. Selvom mange restriktioner er ophævet er der stadig et pladskrav på to kvadratmeter per person inde i teltene, og det sætter naturligvis nogle begrænsninger.«

Men ellers ligner Høstmarkedet sig selv med masser af lopper, spejderaktiviteter og det traditionelle optog gennem byen med fuld musik lørdag morgen.

Overskuddet varmer

Pengene fra Høstmarkedet går til flere og bedre spejder aktiviteter, som sommerlejre og kurser, der udvikler de unge mennesker. Det giver råd til flere udfordringer og oplevelser for spejderne i alle aldersgrupper.

»Det er en glæde at kunne sende flere af vores unge spejdere på kurser,« siger gruppeleder Leon Sindberg, og fortsætter:

»1. Ry Gruppe er en meget aktiv spejdergruppe med mange medlemmer, der hvert år udvikles og udfordres igennem aktiviteter og leg. Med pengene kan vi holde medlemskontingentet lavt, så alle har råd til at være med, også på de store ture. For eksempel skal vi til næste år deltage på Spejdernes Lejr 2022, og der har gruppen besluttet at give et meget stort tilskud, så deltagerprisen for den enkelte spejder bliver så lav som muligt.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.