Tag en sidste tur tilbage til besættelsens Grenaa
Museum Østjylland og Grenaa Egnsarkiv arrangerer byvandring og omvisning 15. august.

Ingen, der kan huske besættelsestiden 1940-45, drømmer sig tilbage til dengang. Alligevel er der den dag i dag stor interesse for at høre fortællingerne om de fem forbandede år.
På Museum Østjylland har mange gæster det sidste års tid besøgt særudstillingen ’Under Krigen – Besættelsestiden på Djursland’, og nu kan man for allersidste gang komme på en kombineret byvandring og omvisning i udstillingen. Museet og Grenaa Egnsarkiv inviterer nemlig på en tankevækkende tur, hvor man blandt andet kan se de steder i byen, hvor krigen satte sine eftertrykkelige spor.
Det sker søndag 15. august kl. 10-12.30 på Museum Østjylland, Søndergade 1 i Grenaa.
Omvisningen og byvandringen begynder kaffe og kage. Når alle er vel tanket op, vil byguide Pernille Juul fra Grenaa Egnsarkiv begynde gåturen rundt i byen og fortælle om begivenheder på de lokaliteter, hvor de fandt sted i krigsårene.
Byvandringen går blandt andet forbi Nytorv og Anlægget.
I dækning, alle mand!
I Danmark var der mangel på beskyttelsesrum, der kunne sikre lokalbefolkningen dækning mod luftangreb. Derfor blev der efter den 9. april 1940 indrettet både private og offentlige beskyttelsesrum over hele landet. Også i Grenaa blev der på offentlige steder som på Nytorv og i Anlægget etableret beskyttelsesrum. De beskyttelsesrum kan man stadig se sporene af i dag.
»Danmark blev dog kun sjældent ramt af bombninger fra luften, og derfor blev luftalarmerne oftere og oftere ignoreret af befolkningen. Det kunne dog være livsfarligt, hvis et angreb var en realitet,« fortæller Pernille Juul.
Et udvalg af fortællinger
Efter turen rundt om i byen overtager museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning stafetten og viser rundt i særudstillingen Under Krigen. Her kan man høre historien om livet på Djursland i de fem år, Danmark var besat.
I udstillingen får man fortalt historien om selve besættelsesdagen, og hvordan den første tid derefter forløb. Hør også fortællinger om djurslændingenes hverdagsliv, som var præget af restriktioner, vareknaphed og mørklægning.
»Der findes næsten uendeligt mange historier fra den tid. Derfor er det naturligvis et udvalg af fortællinger, du vil møde i vores udstilling. Nogle af de stærkeste historier knytter sig naturligt nok til den modstandskamp, der kostede flere unge djurslændinge livet,« fortæller Rikke Alsbjerg Schøning.
Kongen forenede danskerne
I forbindelse med Museum Østjyllands udstilling Under krigen har museet af flere omgange modtaget nye, fine genstande til samlingen.
»Efter vi åbnede ’Under Krigen’ sidste sommer, var vi så heldige at få to særlige kongeemblemer, som efter befrielsen blev båret som et sæt flotte manchetknapper. Kongeemblemerne har tilhørt en mand fra den lokale modstandsgruppe PE2,« fortæller Rikke Alsbjerg Schøning.
Emblemerne blev fremstillet i forbindelse med Kong Christian X’s 70-års fødselsdag den 26. september 1940 – kun fem måneder efter den tyske besættelse af Danmark.
Kongen forenede danskerne i den mørke tid, og mere end hver fjerde dansker købte det flotte kongeemblem og bar det som en stille protest mod besættelsesmagten.
gs