En by af glas
Fra flydende til hårdt på få sekunder. Skrøbeligt og alligevel så massivt. Glas fås i alle former og farver. Ikke mindst i Ebeltoft, som har Nordens største samling af glaspustere.

Varmen vælder ud i rummet og er af den slags, der nærmest svier i øjnene. Leif Møller Nielsen stikker en jernstang ind i det 1120 grader ikke røde, men ildhvide dyb og fanger på spidsen en klump flydende glas. Rutineret og i konstante bølgende bevægelse svinger han den ud og over til bænken, hvor han med rullende håndled fremtryller en figur af glas. Han har ingen brændmærker op og ned ad armene, fordi, som han siger, man hurtigt lærer, hvad man ikke skal røre ved.
Sammen med sin kæreste, Christina Hellevik, har de glasværkstedet PUST midt i Ebeltoft. Her skaber de farvestrålende brugskunst hver dag året rundt, og i løbet af en almindelig sommerdag lægger flere hundred mennesker vejen forbi butikken.
Vores branche er en niche, men niveauet her i byen er tårnhøjt. Ebeltoft har nogle af de største verdensstjerner i glaspusteri.
Stjerner i glaskunst
Ebeltoft er den by i Danmark, der har flest glaspustere og ditto værksteder samlet et sted. Ja faktisk i hele Norden, hvis man skal tro Christina Hellevik og Leif Møller Nielsen. Seks værksteder, 16 glaspustere og næsten lige så mange assistenter.
»Vores branche er en niche, men niveauet her i byen er tårnhøjt. Vi rocker branchen og har nogle af de største verdensstjerner i glaspusteri,« siger Christina Hellevik om sine kolleger. Hun står i midten af butikken, som på én gang er elegant og delikat på grund af mængden af glas og samtidig så tilpas rustik og hjemlig, at man ikke sænker stemmen eller bliver bange for at ødelægge noget, når man træder ind. På bordet foran hende står rækker af G&T-glas, en af PUSTs signaturvarer. På alle hylder er der farverige vaser, fade, glasperler og øreringe. Fra loftet hænger kugler, som man kan lave en byg-selv-lampe ud af. Hvert værksted i Ebeltoft har sin egen stil, så der er næsten ingen indbyrdes konkurrence. Tværtimod er der et stort fællesskab med julefrokoster, glaspusteryoga og fyraftensøl.
BLÆS byens profil op!
Christina Hellevik, 40, og Leif Møller Nielsen, 50, fra henholdsvis Norge og København mødte hinanden ved lidt af en tilfældighed i Ebeltoft for 15 år siden, og efter afstikkere til blandt andet Island valgte de at bosætte sig i byen med de smukkeste solnedgange. Leif var i flere år hyttemester, det vil sige chef på glaspustersprog, for Ebeltoft Glasmuseums værksted. Et af byens vigtigste vartegn, synes de. Et museum af international karakter, ja faktisk et af verdens bedste glasmuseer. De har store forhåbninger til, at den nye direktør får trukket museets linjer endnu skarpere op internationalt, end de er nu. I det hele taget efterlyser de, at Ebeltoft og Syddjurs Kommune i højere grad profilerer sig på den guldgrube af talent og glaskunst, den sidder på.
»Byen kan sagtens bære at puste sig meget mere op, end den gør. Vi er Nordens største glaspusterby. Måske ved kommunen ikke, hvor ekstremt højt niveau af glaspusteri, den råder over. De mange værksteder er åbne året rundt, også i vinterhalvåret, hvor meget andet er lukket ned, og der er altid noget at se på - også for børnefamilierne,« insisterer Leif. Han understreger, at han og Christinas værksted PUST har rigeligt at lave, så ønsket om at skrue op for byens identitet som glasby skal ske til gavn for hele området.
Har du lyst til at gå mere på opdagelse i Ebeltoft som glasby, så har Glasmuseets Venner lavet en fin folder: »GLASRUTEN – en guide til moderne glas i Ebeltoft« med oversigt over alle glasværkstederne i både by og omegn.