Spring op - tag med på skinnecykel
Man kan starte i Allingåbro eller i Romalt.

Et samarbejde mellem Museum Østjylland og Djursland for fuld Damp giver tirsdag 17. august mulighed for en tur på skinnecykel enten med start fra Stationen i Allingåbro, Hovedgaden 4 eller Stationen i Romalt, Kristrup Engvej. Begge steder med start kl. 18.
Vi kører gennem den smukke natur og fornemmer, hvordan det var at køre med tog på samme strækning fra 1876 til 1971 gennem de grønne enge og med udsigt til Fjorden.
»Vi kører gennem den smukke natur og fornemmer, hvordan det var at køre med tog på samme strækning fra 1876 til 1971 gennem de grønne enge og med udsigt til Fjorden,« fortæller Torben Jensen, formand for Djursland for fuld Damp.
Der bliver et stop hos Randers Fjord Feriecenter, hvor museumsinspektør Jesper Nørskov Pedersen, Museum Østjylland og Torben Jensen vil fortælle om, hvorfor linjeføringen blev som den er og om banens betydning for området.
Lidt af beretningen går på, at efter 1862, hvor banen Århus-Randers-Ålborg blev etableret, var en række betydelige handelsfolk i Randers og på Djursland bange for, at Djursland helt skulle blive koblet af den effektive togtransport.
Der blev derfor nedsat en komite, der skulle se på muligheden for etablering af en bane fra Randers til Grenaa.
I 1870 kom komiteen med en rapport, der pegede på to mulige ruter, hvor der var mulighed for personbefordring.
Tre store aktionærer
På et aktionærmøde i 1874 foreslog tre af de store aktionærer, konseilspresident J.B.S. Estrup, Skaføgaard, lensgreve Jørgen Scheel, Gl. Estrup og godsejer A. T. M. Mourier-Petersen, Holbækgaard, den nuværende linjeføring.
Det er lidt af baggrunden for, at det var omkring Allingåbro, Auning, Pindstrup til Ryomgaard udviklingen skete og ikke i Ø. Alling, Ring og andre steder.
Den største udvikling skete nok i Allingåbro, hvor der i 1870 kun var fem-seks ejendomme med 22 indbyggere, men med banens ankomst i 1876 udviklede Allingåbro sig hurtig til en driftig handelsby.
Stationen i Floes var også en afgørende faktor i det store beskæftigelsesprojekt under krigen, der skulle afvande Hollandsbjerg Enge og gøre dem til frugtbart landbrugsjord.
»Der kan fortælles meget mere om banen og dens betydning for vores område, men kom og hør og oplev en tur på banen,«, lokker Torben Jensen.
Der betales på ved tilmelding til Djursland for fuld Damp-
Man skal huske at oplyse, om man vil cykle fra Allingåbro eller Romalt.
Man er to personer på hver skinnecykel.