Aarhus Festuges gallakoncert skal ledes af ung, fremadstormende komponist
Årets gallaåbning under Aarhus Festuge giver i år mulighed for komponisten Lil Lacy kan vise sin kunst. Hun debuterede fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus i 2020.

Hvert år er Aarhus Festuge platform for nye, spirende kunstnere, når de indtager byens scener, pladser og teatre. Og i år er den platform vigtigere end nogensinde, skriver Aarhus Festuge i en pressemeddelelse.
Det kommer derfor som en fantastisk nyhed, at det bliver den unge komponist Lil Lacy, der skal stå bag koncerten til Aarhus Festuges gallaåbning 27. august. Øvrige interesserede kan opleve koncerten i Musikhuset dagen efter.
Hun debuterede fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus i 2020. Til gallaåbningen præsenterer hun værket ’you’re somehow connected - a dream play’. Det gør hun med accordeon solist Bjarke Mogensen, et ensemble bestående af 14 musikere, en dirigent, en elektronisk musiker og lyskunstnere fra Vertigo.
Menneskelige forbindelser
Med værket ’you’re somehow connected - a dream play’ hylder Lil Lacy de synlige og usynlige forbindelser, der er mellem mennesker.
Det gør hun blandt andet ved at undersøge nogle af de måder, vi som mennesker er forbundet på tværs af generationer, lokationer, tid og drømme. Og netop det fokus er vigtigt for hende både personligt og professionelt.
»Som både amerikansk og dansk statsborger har jeg altid oplevet, at mit hjerte og hjem strakte sig henover kloden med rod forskellige steder, som hver har deres særegne klima, tradition og kultur. I de tider, vi lever i, kan den indre oplevelse af forbindelse og det at mærke det nære i mennesker på tværs være yderst udfordrende,« siger Lil Lacy.
’Somehow connected’
I forbindelse med kompositionen af værket har Lil Lacy interviewet fem forskellige mennesker fra forskellige generationer og lokationer.
En 14-årig klimaforkæmper i Bergen, en hviderussisk kunststuderende i Skt. Petersborg, en brasiliansk komponist i New York, en sydafrikansk kunstner og den danske poet, debattør og forfatter Suzanne Brøgger.
De fem personer er ’somehow connected’ gennem deres fremtidsdrømme for menneskeheden og dem selv. Deres lokationer indgår samtidig som en aktiv og tilbagevendende del af værkets lydunivers.
Glad direktør
For Aarhus Festuge er det fantastisk at kunne skabe en platform for unge kunstnere, fortæller Festugedirektør Rikke Øxner:
»Kulturlivet har lidt forfærdeligt under den lange nedlukning, men for alle de nye kunstnere, der netop skulle til at tage hul på karrieren og berige os andre med kunsten og lyden af i morgen, er den opbremsning kommet på et af de værst tænkelige tidspunkter. Så meget desto mere er vi super stolte og glade over, at det er muligt at lægge vores gallaåbning i hænderne på Lil Lacy og hendes drømmende univers.«
Værket er en fortolkning af August Strindbergs skuespil ’Et drømmespil’, som forbinder drøm og virkelighed igennem gudedatteren Agnes’ møde med menneskene på jorden.
jg