KomBi: Platonisk kærlighedshistorie som levende billeder

Bille Augusts film om venskabet mellem den aldrende Karen Blixen og den unge lyriker Thorkild Bjørnvig kan ses i Kom-Bi fra 5. august.

Artiklens øverste billede
Birthe Neumann gestalter rollen som Karen Blixen, mens unge Simon Bennebjerg giver liv til Thorkild Bjørnvig.

I »Pagten. Mit venskab med Karen Blixen« fra 1974 fortæller digteren Thorkild Bjørnvig om sit venskab med Karen Blixen. En besættende historie, som man kan læse igen og igen og supplere den med bøger, der fortæller sidehistorierne om Bjørnvig og Blixens tete-a-tete og Heretica-generationen, som Bjørnvig blev indrulleret i og som var årsagen til, at han også mødte Blixen.

Karen Blixen(1885-1962) og Thorkild Bjørnvig (1918-2004) mødtes første gang ved en sammenkomst hos forfatteren og den senere direktør på Forlaget Gyldendal, Ole Wivel omkring 1. december 1947.

Karen Blixen var på det tidspunkt 62 år og allerede en internationalt berømt forfatter. Thorkild Bjørnvig var 29 år, magister i litteratur og havde samme år fået digtsamlingen »Stjærnen bag Gavlen« udgivet.

Da han nogle år forinden havde læst hendes »Syv fantastiske Fortællinger« og »Vinter-Eventyr« ,havde han troet, at Karen Blixen for længst var død; men nu stod det klart for ham, at hun i allerhøjeste grad var i live

Mødet blev skelsættende for den modne forfatter og den unge digter. Sammen indgik de en særegen pagt: hun lovede at gøre ham til en stor kunstner, mod at han adlød hende ubetinget - uanset prisen.

Det udviklede sig til et meget nært forhold, og på et tidspunkt flyttede Bjørnvig fra sin kone Grete Bjørnvig og lille søn Bo og ind hos Blixen i hendes barndomshjem Rungstedlund i Nordsjælland.

Kærlighedshistorie

»For mig at se lignede det et lærer/elev-forhold eller et mor/barn. Et forhold, der også rummede et erotisk aspekt. Min udlægning af forholdet er, at Bjørnvig var fascineret af hendes modenhed og erfaring, og sugede inspiration fra hende. Han havde brug for autoritet; en læremester, mens hun var direkte personlig engageret - hun var forelsket i ham,« har forfatteren og filminstruktøren Christian Braad Thomsen udlagt venskabet.

Braad Thomsen har interesseret sig for »Pagten», Karen Blixens liv og forfatterskab i en årrække. Han var manden bag den smukke portræt-/dokumentarfilm »Karen Blixen - storyteller,« fra 1995.

I filmen beskæftiger Braad Thomsen sig med kunstneren og mennesket Karen Blixen og relationen til de unge mandlige forfattere og litterater som Thorkild Bjørnvig og Aage Henriksen. Ligeledes hendes forhold til faderen Wilhelm Dinesen (Boganis), der tog sit liv, da Karen Blixen var knap 10 år gammel, og hvordan det prægede hende og hendes kunst resten af livet.

August kom først

Pagten fik store konsekvenser for Bjørnvig og Blixen.

Under et ophold i den tyske universitetsby Bonn indledte Thorkild Bjørnvig en affære, som Blixen siden indvies hemmeligt i – og hun brød parrets tillid og fortalte hemmeligheden videre. Det tillidsbrud, samt flere andre, skabte krise i venskabet, og i 1954 var det slut De så ikke hinanden igen siden.

Forholdet mellem den unge digter og den aldrende forfatter portrætterer Bjørnvig indgående i Pagten. Bogen har siden da fascineret en lang række litterater, læsere og filmmagere.

Flere filminstruktører har således haft en filmatisering på tegnebrættet.

Bille August (f. 1948), som to gange har vundet De Gyldne Palmer i Cannes for filmene »Pelle Erobreren» (1987) og »Den gode vilje« (1991) og for førstnævnte tillige en Oscar, kom først.

Torsdag 5. august får hans levende billeder af »Pagten» Danmarkspremiere. Filmen får samme aften premiere i Kom-Bi i Hornslet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.