"Snake it easy": Organisk slange-skulptur er ny beboer i Mindeparken
Over fem dage har tre unge kunstnere bygget skulpturen “Snake it easy” i Mindeparken. Den store, organiske slange-skulptur er lavet af træ, blade og mos og kan opleves i parken frem til 19. august.

Lige midt i Mindeparken i Aarhus, ikke mange stenkast fra Dronning Margrethes sommerresidens, har de tre unge kunstnere Bjørg Dyg Nielsen, Maja Helene Vestergaard og Lea Emilie Hansen brugt seks dage på at skabe skulpturen “Snake it easy”. En midlertidig, stor og cyklisk skulptur lavet af træ, blade, mos og net.
»Vi har valgt at kalde skulpturen “Snake it easy”. Fordi den i formen minder meget om en slange. Og så fordi vi syntes, det var sjovt,« siger Maja.
»Der må gerne komme lidt humor ind i kunsten,« indskyder Lea.
Da Århus Onsdags journalist tropper op i den solbeskinnede Mindepark, er de tre kunstnere i fuld gang med værket. Og indtil videre holder deres – efter eget udsagn – optimistiske tidsplan.
»Vi er vist alle tre ret optimistisk anlagt generelt. Så det har vi også været med hensyn til vores tidsplan. Og indtil videre holder vi tiden. Ellers er vi vant til at arbejde ud på de sene nattetimer,« siger Bjørg. Hun smider arbejdshandskerne og lader sig dumpe ned i græsset med et glas juice. Det samme gør Maja og Lea.
»Vi har da haft flere 11-12 timers arbejdsdage. Men det gør ingenting. Vi har været heldige med vejrforholdene, som er helt ideelle at arbejde i. Og vi har et godt samarbejde og har det sjovt sammen,« siger Lea. Hun går hen til den parkerede bil, hvor bagagerummet står åbent og afslører en solid beholdning af kaffe, juice, frugt og slik.
Skulpturen bygger de over en model lavet af ståltråd, skum og tekstil.
»Modellen er en, jeg har lavet,« siger Maja. Hun fisker sin smartphone op af lommen og viser modellen i 3D.
»Det er fedt at opleve, at det rent teknisk kan lade sig gøre at overføre modellen til en stor skulptur af træ, blade og net. For det var vores drøm: at bygge stort,« fortsætter hun og lægger mobilen tilbage i lommen.

Lang, men god proces
Bjørg, Maja og Lea kender hinanden på kryds og tværs - primært gennem det aarhusianske kunstnermiljø.
»Lea og jeg har gået på Aarhus Kunstakademi sammen, og Lea og Bjørg har gået på Byhøjskolen sammen. Og så har Bjørg og jeg gået i gymnasiet sammen,« ridser Maja op.
I 2020 lavede de tre kunstnere en pop-up udstilling sammen på Skovkollegiets tagterrasse i Aarhus V.
»Vi syntes, det var virkelig fedt at lave rooftop-udstillingen sidste år og havde lyst til at lave noget mere sammen. Så vi blev enige om selv at arrangere et projekt, vi kunne lave sammen hen over sommeren. Gerne udendørs og gerne noget stort, som Maja siger,« lyder det fra Bjørg.
Efter nytår gik kunstnertrioen i gang med at planlægge “Snake it easy”-projektet.
»Siden nytår har vi holdt ugentlige onlinemøder. Fordi jeg studerer kunst på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam, Maja går på keramikafdelingen på Kunsthøjskolen i Oslo, og Lea studerer kunsthistorie ved Aarhus Universitet, var det ikke muligt at mødes fysisk,« forklarer Bjørg.
»Fordi vi alle sammen har været isoleret så længe, har det også været ekstra skønt at have et fælles projekt hen over sommeren at se frem til,« siger Maja og tilføjer:
»Første gang, vi mødtes fysisk, var i slutningen af juni. Det var helt rart at ses rigtigt! Men det viser jo bare, at det kan lade sig gøre at stable selv større projekter på benene online.«

Med hjælp fra nær og fjern
De fleste vil vide, at man ikke bare stiller en skulptur op i Mindeparken uden videre. Det kræver tilladelse flere steder fra.
»Det var Bjørg, der fik idéen til, at skulpturen skulle stå i Mindeparken. Så vi søgte tilladelse hos Brug Aarhus under Aarhus Kommune. Den slags tager tid, og det har taget hele foråret at få alt på plads.« Maja trækker på skuldrene.
I forhold til konstruktionen af og materialerne til skulpturen har Bjørg, Maja og Lea fået megen brugbar rådgivning fra både familie, venner og fagfolk.
»Vi lagde ud med at søge midler fra Puljen til Ung Kunst og Kultur (PUKK), som også støttede vores rooftop-projekt, og var heldige at få del i puljen igen i år. Og så har Blåkläder sponsoreret vores arbejdstøj, -sko og -handsker,« fortæller Bjørg og peger på et af to blafrende sejl med Blåkläders logo på ved siden af skulpturen.
»Og så har vi brugt vores netværk. Maja har kontakter hos tømrerfirmaet Jens K. Mikkelsen A/S, som har doneret overskudstræ, og min fars anlægsgartnerfirma Gardenworks har vi fået haveaffald og vejledning fra. De øvrige materialer har vi købt for PUKK-midlerne,« siger Lea.
Arbejdet med “Snake it easy” har været en helt enorm lærerig proces med at skulle søge tilladelser, støtte og rådgivning. Og så har det været fedt at få en idé og finde ud af, at den kan lade sig gøre og dernæst realisere den.
I yderste lag skal skulpturen beklædes med Sedum-måtter. En mos-type Bjørg, Maja og Lea har fået anbefalet af både Leas far og kunstneren Marianne Jørgensen.
»Vi vidste, at Marianne arbejder meget med mos, så vi tog kontakt til hende for at høre, om hun kunne rådgive os om, hvilken type mos, der ville være bedst at bruge til skulpturen. Hun anbefalede os Sedum-måtterne, som er lavet af en type mos, der er ret hårdfør, og som kan købes i metermål i Danmark.« Bjørg gør en armbevægelse mod traileren bag på bilen, hvor de omtalte Sedum-måtter ligger rullet sammen i et mindre bjerg.
»Arbejdet med “Snake it easy” har været en helt enorm lærerig proces med at skulle søge tilladelser, støtte og rådgivning. Og så har det været fedt at få en idé og finde ud af, at den kan lade sig gøre og dernæst realisere den,« siger Bjørg så. De to andre nikker.

Fra ingeniør til dyrepasser
En ting er at lave en bordmodel i ståltråd, skum og tekstil. En anden er at lave den i mandshøjde ud af træ, blade, net og mos.
»Vi har taget udgangspunkt i Majas model, men har måttet ændre lidt på formen, alt efter hvad der har kunnet lade sig gøre. Bladene, nettet og særligt mosset er tungt, så trækonstruktionen skal kunne bære. På den måde er vi stadig eksperimenterende i vores udformning af skulpturen,« siger Lea.
Maja nikker og tager ordet:
»Skulpturen er bygget op af lag. Først træet, der udgør slangens skelet. Så blade og net, som, vi forestiller os, er slangens muskler, og til sidst mosset, som er dens ham. Det er en fed proces at se, hvordan slangen ligesom vokser frem, i takt med at vi tilføjer de forskellige lag,« siger hun.
»De første mange måneder har vi brugt på administrative opgaver. Nu er vi så gået videre til byggefasen, hvor vi både er ingeniører og tømrere. Og når vi lægger mosset på, er vi nået til gartnerstadiet.« Bjørg tager en tår af sin juice.
»Når skulpturen er færdig, skal den vandes, så mosset ikke visner og dør. Så bliver vi også dyrepassere!« griner Maja.
Når skulpturen står færdig, vil den kunne holde til sol, regn og rusk. Men ikke til at gæster i Mindeparken hverken hænger i eller klatrer på den. Derfor har Bjørg, Maja og Lea kreeret skilte i træ, hvorpå der står “Skulpturen tåler ikke klatring.”
Bjørg rejer sig, hiver et af skiltene frem fra bilens bagagerum og holder det op.
»”Tåler ikke...” det lyder som, om den er allergisk!« griner Maja.
En af Bjørgs medstuderende på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam, César Guiraud, har stået for at lave en digital animation af snake-skulpturen, samt plakater og klistermærker.
»César er vildt dygtig. Han har lavet en fed animation af “Snake it easy”, som blev vist til Output Festival på Aros i sidste uge. Og så har han lavet klistermærker og plakater med skulpturen og med nogle af de slogans, vi har fundet på i vores brainstorm på ordet slange,« fortæller Bjørg. Endnu engang graver hun i bilens bagagerum og finder en stak plakater frem med en animation af “Snake it easy” og humoristiske slogans på dansk, engelsk og fransk.

Tilbud til dronningen
Både Lea, Maja og Bjørg er vant til at arbejde individuelt med kunstprojekter til dagligt, så for dem har det været en god oplevelse at være fælles om at skabe en skulptur.
»Det er på mange måder sjovere at skabe noget sammen, og det er fedt hele tiden at have sparringspartnere,« lyder det fra Lea.
»Tit er det at skabe kunst jo en ret ensom proces, så det er dejligt at være flere om det. Samtidig er vi tre til at komme med gode idéer og løsningsforslag, og vi har alle tre et netværk, vi har kunnet trække på,« uddyber Bjørg.
Snake-skulpturen bliver stående i Mindeparken frem til 19. august. Herefter håber de tre kunstnere at finde et nyt sted, værket kan stå.
»Udgangspunktet er, at skulpturen er midlertidig. Vilkårene er nogle gange, at noget, man har lavet, skal rykkes ned igen. Men vi håber da, den kan få lov til at bestå, og planlægger at dokumentere værket og skrive ansøgninger til forskellige steder, som kunne tænkes gerne at ville have skulpturen stående,« siger Bjørg.
»Vi har fået fortalt, at Dronning Margrethe kommer til Marselisborg Slot 2. august, så vi har talt om at sende hende en invitation til ferniseringen. Kommer hun, kan vi jo spørge, om hun har lyst til at få den op at stå i slotshaven,« ler Maja.
»Glipper alt andet, sætter vi den i Den Blå Avis med et “OBS: Køber skal selv stå for afmontering og afhentning”,« siger Bjørg med et glimt i øjet. De tre kunstneres latter ruller ud over Mindeparken. Et vindpust får bladene på slange-skulpturen til at sitre. Næsten som om den ler med.