Præsteklumme: Efterårets valg er også dit valg

Artiklens øverste billede
Kjeld B. Nielsen, sognepræst ved Kirken i Hinnerup. Foto: Presse

Til efteråret er der valg til kommunalbestyrelse og regionsråd. Men til efteråret er der også valg til provstiudvalget.

Det fleste har hørt om menighedsrådene. Men i Folkekirken ligger der en stor kompetence i provstiudvalgene. Her ligger blandt andet fordelingen til menighedsrådene af kirkeskatten, som i Favrskov kommune (Favrskov provsti) er på omkring 70 millioner kr.

Provsten er nok ”borgmester”. Men provstiudvalget er ”kommunalbestyrelse”, der skal godkende menighedsrådenes driftsbudgetter og anlægsprojekter. Og det gør medlemmerne af provstiudvalget selvfølgeligt ud fra grundlæggende holdning til, hvordan man skal være kirke i 2020’erne.

I billedet på kommunen er de enkelte sogne – og menighedsråd – at sammenligne med f.eks. kommunens skoler (eller plejehjem). De enkelte sogne har selvfølgeligt selvstændige budgetter og vide beføjelser til at udføre deres opgaver, men driften sker for fællesskabets penge (kirkeskatten). Hvis den ene kirke skal have et nyt orgel, så skal en anden kirke i samme situation selvfølgeligt også.

Sognene og menighedsrådenes opgaver både som arbejdsgivere og administratorer er mangedoblet de sidste årtier. Der er 34 sogne i Favrskov kommune, hvoraf flere drives i fællesskab på flere områder (pastorater).

De fleste organisationer – herunder også menighedsråd - vil som udgangspunkt gerne selv klare de fleste opgaver. Det er også en god holdning, særligt når det handler om opgaver, som bedst løses lokalt.

Men der er også opgaver, som det ikke er hensigtsmæssigt at løse lokalt.

De gamles dages landsbyskoler, der bestod af en eller to skolestuer og blev drevet af en eller to skolelærere, kunne sagtens ligge tæt spredt ud over hele landet.

Men på det tidspunkt, hvor kravene til undervisningen steg (flere fag, flere skoledage og dækning af særlige behov) måtte man oprette centralskoler med flere faglokaler og flere lærere med forskellige kompetencer.

I folkekirken nedlægger vi ikke de gamle kirker i de små samfund, som man gjorde med landsbyskolerne. Det er der mange og gode grunde til.

Men Folkekirkens store udfordring er at samarbejde på tværs af sognene med alle de opgaver, som man hver især er for små til udføre på en organisatorisk og økonomisk hensigtsmæssig måde. Det glæder både inden for kirkegårdsdrift, vedligeholdelse af bygninger, personaleledelse samt ikke mindst: kirkelige aktiviteter, såsom gudstjenester, undervisning, musik og sang, diakoni, møder og kommunikation.

Den naturlige initiativtager og facilitator i denne udvikling er provstiudvalget.

Og det nuværende provstiudvalg har allerede taget og iværksat væsentlige initiativer som præstekadet-uddannelsen, klimarapport samt diverse udviklingspuljer.

Alle medlemmer af folkekirken kan stille op til provstiudvalget, hvis man har et menighedsrådsmedlem som stiller. Til gengæld er det kun de ca. 200 menighedsrådsmedlemmer i provstiet, der har stemmeret.

Derfor: Hvis du kender visionære, handlekraftige og robuste menighedsrådsmedlemmer, som du deler kirkesyn med, så opfordr dem til at stille op til valget til provstiudvalget.

Og under alle omstændigheder: Husk at spørge dit menighedsrådsmedlem om, hvem han eller hun stemmer på til valget.

Både menighedsråd og provstiudvalg er vigtige fora at give kirken en lokal og folkelig forankring, og en sikring mod, at præster løber med det hele. Ikke for Guds skyld. Men for os alles skyld.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Favrskov direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Favrskovs nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Favrskov på listen og tryk tilmeld.
d

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.