Hække hænger ud over fortovet: Nu griber kommunerne ind

Hækken ud til vejen skal klippes, inden den hænger ud over fortovet. Ellers er det til gene for alle forbipasserende og kan være farligt for trafiksikkerheden. Det får flere kommuner til at tage affære. De klipper hækken og sender regningen til grundejeren.

Artiklens øverste billede
Hækken skal holde sig inde på egen grund. Men er den plantet lige i skel, som oftest ligger lidt inde bag fortovets kant, så kan det være svært med mindre, hækkeklipperen er fremme flere gange årligt. Foto: Kasper Jørgensen

De fleste kender til problematikken; hække, træer eller anden beplantning, der hænger ud over fortovet og forhindrer, at man kan komme forbi uden at træde ud på vejen eller cykelstien. Selvom det nok er de færreste husejere, der lader hækken bliver ekstra langgrenet for at irritere andre, så kan generne bliver italesat af kommunen.

Her i juni er de fleste hække vokset så meget, at en klipning er nødvendig. Men ikke alle får den studset i tide. Nogle kommuner sender derfor et brev ud til borgere, hvor de påpeger, at hækkens beskaffenhed er til gene for trafikken på fortov, cykelsti eller vej.

Kommunerne tager fat i grundejerne, fordi det ifølge loven er grundejerens pligt at holde sin beplantning inden for skellinjen, og når de grønne blade og grene bliver så forvoksede, som tilfældet er nogle steder, så tager de affære.

»Når vi bliver opmærksomme på steder, hvor beplantningen er vokset langt ud over fortovet eller vejen, har vi som kommune pligt til at reagere på det. Som udgangspunkt er det grundejerens ansvar at sørge for, at beplantningen ikke vokser ud over vejarealet, men som kommune skal vi træde til, hvis det ikke sker,« forklarer Mette Hartmann Jacobsen, administrativ medarbejder i Teknik og Miljø i Herlev Kommune.

Handler om trafiksikkerhed

Årsagen til, at kommunerne interesserer sig for, om ligusterhækken er klippet eller ej, handler om sikkerhed, forklarer Mette Hartmann Jacobsen.

»Det handler om at sikre fremkommeligheden for alle, så både børn, voksne, svagtseende og funktionsnedsatte borgere kan færdes sikkert på kommunens veje og stier.«

Ender hækkeproblematikken med, at kommunale folk må finde hækkeklipperen frem, så betyder det ikke, at der lander en bøde og regning for arbejde til overpris i postkassen.

Det er meget normalt at placere hækken meget tæt på fortovet og dermed skellinjen. Men i løbet af sommermånederne, inden hækken klippes første gang, er det svært at undgå, at beplantningen rager ud over fortovsfliserne.

Derfor lyder rådet fra Berit Rørbøl, haveekspert i Videncentret Bolius, at du tænker dig godt om, før du sætter nye hækplanter i jorden og holder god afstand til skel.

»En typisk hæk er 70-80 cm bred, når den er nyklippet. Du skal derfor regne med at plante minimum 35-40 cm fra skel, hvis du skal holde hækken på egen grund,« siger hun og fortsætter:

»Hække gror og skyder livligt hvert år. I løbet af juni kan en liguster fx have lagt yderligere 30-40 cm på i nye skud på hver side. Du skal derfor være opmærksom på, hvor tæt skel er på fx fortovskanten. Går skelet lige ved fortovskanten, skal du altså lægge yderligere 30-40 cm til planteafstanden, hvilket vil sige, du skal plante ca. 70 cm fra skel.«

»Sørg for at klippe hækken helt ind hvert år, ellers risikerer du at lægge et par centimeter til hvert år, og så kan det på sigt være svært at holde hækken på egen grund.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.