Pak strandtasken med sjove spil og lege
Læs eksperternes bud på aktive strandlege og spil, som ikke kræver forberedelse, kan bo permanent i strandtasken og holde hele familien beskæftiget.

Der er de geniale stranddage, hvor vejret spiller, og børnene plasker i vandkanten og bygger sandslotte i timevis.
Og så er der de lunkne stranddage, hvor vejret er overskyet, og ungerne keder sig og bliver rastløse.
- Men her er det, man skal have pakket tasken på forhånd og trække de aktive familielege frem, foreslår Liselotte Byrnak, der er udviklingskonsulent i Dansk Idrætsforbund med speciale i børn, skole- og familiemotion.
Her har stranden utallige fordele:
Pulsen kommer hurtigt op, når man løber i sand, og man slår sig ikke så meget.
Samtidig er terrænet uforudsigeligt, tilføjer Dieter Toftkjær, der er aktivitets- og naturvejleder i Det Danske Spejderkorps og medforfatter til bogen ”Vi vil ud” om udendørs familielege.
- Der er altid nogle, som har en fordel, fordi de eksempelvis har spillet vildt meget bold eller hockey. Men i naturen driller underlaget, hvilket udjævner forudsætningerne, så vinderne ikke er givet på forhånd, siger han.
Et taknemmeligt sted at starte er med en frisbee, foreslår Liselotte Byrnak.
- Man kan eksempelvis tegne en kæmpe dartskive i sandet og forsøge at komme tættest på midten. Man kan også lege frisbee-golf, hvor man skal ramme forskellige mål i terrænet, siger hun.
”Hullerne” på den hjemmelavede frisbee-golfbane kan være alt fra spande til træstubbe eller cirkler, I har tegnet i sandet.
På den måde går der også en sport i at konstruere banen sammen.
- Når man skal have børn til at bevæge sig, er det afgørende, at lysten driver værket. Derfor er ejerskab og medbestemmelse godt, siger Liselotte Byrnak.
Et andet bud er fangelegen det gyldne skind, foreslår Dieter Toftkjær.
Del jer op i to hold, og slå to parallelle streger med ti meters mellemrum.
I midten lægger I et ”gyldent skind” - eksempelvis et lille håndklæde.
Herefter skal I to og to løbe om kap mod midten, snuppe det gyldne skind og nå i sikkerhed bag egen linje uden at blive fanget.
- I kan eventuelt aftale, at de voksne skal løbe op ad bakke, mens de mindste løber ned ad bakke - eller omvendt - så I udjævner det fysiske udgangspunkt, foreslår Dieter Toftkjær.
Et tredje bud er strandpetanque eller boccia med de kulørte kugler.
Begge er udbredte som senior- og handicapsport, fordi de rent fysisk kan spilles af næsten alle, men teknisk kræver koordination og præcision.
- Det oplagte er en klassisk familieturnering. Men man kan også modificere spillet ved eksempelvis at lade grisen - altså målet - være noget større såsom en fodbold eller en omvendt frisbee, man skal ramme, siger Liselotte Byrnak.
Et sidste bud er legen, der hedder gå til Island efter sild.
Her skal et hold deltagere komme fra A til B, mens sandet er giftigt.
Med sig har de tre klodser - eksempelvis fra et kongespil - som gradvis flyttes, så de danner en trædesti foran deltagerne.
Hvis I ikke har træklodser, bruger I bare noget andet som ”trædesten” i sandet.
- Man kan også sagtens lege på tværs af alder, så skal de voksne bare placeres forrest, så de kan agere gangbro for de mindste, siger Dieter Toftkjær.
/ritzau/