Terma lader plænen stå til og gør plads til planter og insekter

Terma Aerostuctures A/S i Grenaa har erstattet den fintklippede græsplæne med vilde planter. Virksomheden tager dermed et af de første spadestik i konkurrencen om at gøre Norddjurs til Danmarks Vildeste Kommune ved at give plads til planter og insekter, så biodiversiteten kan få lov til at blomstre.

Artiklens øverste billede
Biodiversitetskoordinator Annette Limborg Madsen, tekniker Carsten Rasmussen, kemiingeniør Lotte Hansen, produktionschef Kim Egsmark Hovesen og Frank Erichsen - også kendt som Bonderøven har taget plads på det vilde areal foran Terma Aerostuctures A/S i Grenaa. Pressefoto

På Fabrikvej i udkanten af Grenaa ligger flyproducenten Terma Aerostructures A/S, der holder til i industriområdet nær Fuglsang. Her emmer der efterhånden også af fuglesang, duftende blomster og summende insekter.

Efter flere år med udsigt ud på en veltrimmet græsplæne, besluttede virksomheden sig for, at der skulle skabes mere liv. Derfor mødtes virksomheden med Frank Erichsen og Norddjurs Kommunes biodiversitetskoordinator, Annette Limborg Madsen, for at se på Termas indsats og for at støtte op om det gode tiltag.

Danmarks vildeste kommune

Terma bidrager dermed til Norddjurs Kommunes forsøg på at vinde den nationale konkurrence om at blive Danmarks Vildeste Kommune. Et projekt, som skal sikre biodiversitet og skabe plads til liv. Her spiller alle dele af kommunen en rolle, og private, foreninger og virksomheder kan deltage og bidrage til at løse opgaven i fællesskab.

Frank Erichsen, bestyrelsesmedlem i Den Danske Naturfond og kendt fra programmet ’Bonderøven’, har gode erfaringer fra Hjørring Kommune, hvor han har medvirket til at få ellers uberørte græsarealer til at summe af liv. Frank Erichsen fortæller, at de fleste virksomheder ofte har overskydende grønne arealer på 1/3 af deres jord, der egentlig ikke spiller en rolle og ofte blot huser lidt græs. De kan i stedet komme naturen til gode.

Det var også det, Terma var kommet frem til.

»Det er også muligt for os, at bidrage til bedre biodiversitet indenfor de rammer vi har,« fortæller Lotte Hansen fra Terma.

Kim Egsmark Hovesen er helt enig og siger supplerende:

»I Terma støtter vi naturligvis op omkring biodiversitet, i det omfang vi kan, og arealet her er et godt eksempel på det. Arealet ligger rigtig fint i forhold til skoven, der ligger tæt på fabrikken samtidig med, at der er et godt samspil med vores nyanlagte kantines træfacade. Arealet bidrager selvfølgelig også til nedbringelse af vores CO2-emission, da vi ikke skal bruge strøm til græsslåning. Det primære formål har dog været at skabe et område, der er godt for vores fauna i forhold til bestøvning og lignende, samtidig med at dyrene får nogle naturlige gemmesteder.« fortæller Kim Egsmark Hovesen.

Slip kontrollen

Det gik egentlig ikke helt som Carsten Rasmussen, Kim Egsmark Hovesen og Lotte Hansen troede, efter de valgte at udså de 1,5 tønde land med en frøblanding på de åbne arealer ved Terma. Faktisk kom kun få af de udsåede planter op. I stedet ses der nu mange vilde planter, for eksempel arter af kløver, slangehoved, oksetunge og gule kurvblomster, som insekterne er glade for at besøge.

Ifølge Frank Erichsen og Annette Limborg Madsen, så illustrerer processen hos Terma nogle vigtige pointer. Udsåning kan være et udtryk for et ønske om at se hurtige resultater og for at kunne styre udviklingen af det vilde. Som med så meget andet i naturen, er effekten af udsåning imidlertid ofte uforudsigelig, og derfor er man nødt til at slippe kontrollen. Udsåning af frøblandinger er faktisk ikke det bedste og det eneste, man kan gøre for at fremme natur. Desuden er de hjemmehørende arter, der kommer af sig selv, navnlig på næringsfattige jorde som Termas, i mange tilfælde bedre for biodiversiteten end arter i frøblandingen.

Selvom Terma ikke fik det, som de forventede, så udtrykker både Carsten, Kim og Lotte stor tilfredshed med, hvordan resultatet er blevet, og hvordan det vilde og ukontrollerede har fået lov til at tage fat.

»Det bliver den nye normal, at vi kan gå forbi og værdsætte sådan et område – og hilse på haren hver morgen,« fortæller Carsten Rasmussen.

Mening med vildskaben

Men Lotte Hansen tilføjer også, at de får mange kunder på besøg, og de derfor glæder sig til at få Norddjurs Kommunes’ logo ’Giv plads til liv’ til at stå på et skilt på plænen:

»Det skal ikke se ud som om, at vi er gået nedenom og hjem,« fortæller hun med et smil og tilføjer, at man af den grund klipper de yderste kanter, så det ”det vilde” ikke ser helt tilfældigt ud.

Frank Erichsen har i sit arbejde også lagt mærke til, at folk er begyndt at ændre mentalitet. Han håber, at der i de kommende år udvikler sig et nyt syn på drift af grønne områder, der indebærer, at det hele ikke skal være så pænt og træne øjet til at give plads til det vilde.

»Hvorfor løber vi alle sammen ud med den plæneklipper og insisterer på, at vi skal slå græsset?« spørger han grinende.

Her kan det logo fra Norddjurs Kommune hjælpe med at signalere, at der er en mening med vildskaben, hvor græs og planter får lov til at vokse vildt. Samtidig kan et skilt med logoet være med til at inspirere andre i kommunen til at være med til at give plads til naturen. For som biodiversitetskoordinator Annette Limborg Madsen siger, så kan indsatsen kun løses i fællesskab.

Mange bække små

Teamet bag Norddjurs kommunes indsats for at vinde konkurrencen har sammensat 7 indsatsområder på tværs af kommunen, der blandt andet indebærer at få engageret så mange som muligt, at få lavet netværk og at få mere og bedre naturpleje.

Det er også derfor, at mødet mellem Terma, Frank Erichsen og biodiversitetskoordinatoren er første skridt mod et større samarbejde for biodiversiteten i Norddjurs Kommune.

»Vi er alle sammen nødt til at bidrage med en lille bæk i det store hele, hvis vi skal have stoppet faldet i antallet af arter,« fortæller Lotte Hansen, der også håber, at Termas små ændringer kan virke som inspiration for andre virksomheder i kommunen.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.