Dyk dybt ned i herremandens og kirkernes gåder

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har udviklet en række spændende og lærerige oplevelser målrettet unge til brug i sognekirkerne.

Artiklens øverste billede
Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum står bag oplevelser for børn og unge, der kan benyttes af præster og undervisere omkring de lokale sognekirker. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum

Under titlen ”Gud blandt godtfolk og grever” har Gammel Estrup igennem det seneste halvandet år udviklet særlige oplevelser med kirken som omdrejningspunkt.

»Vi har blandt andet udviklet et forløb, der hedder ’Herremandens gåder’, som er et slags ’escape room’, man kan lave i kirken. Derudover har vi lavet lydvandringer under titlen ’fortællinger fra kirkegærdet’, hvor man på sin mobiltelefon kan lytte til dramatiserede kirkehistorier, mens man går rundt om kirkens stengærde. Alt det materiale, vi har udviklet, er gjort gratis tilgængeligt og kan frit tilgås og anvendes af præster, undervisere eller formidlere, der ønsker at skabe nye formidlingsoplevelser i eller ved deres lokale kirker,« fortæller Anders Sinding, der er museumsinspektør ved Gammel Estrup og projektleder på projektet ”Gud blandt godtfolk og grever”.

Sognekirkerne er omdrejningspunkt for forskellige aktiviteter i projektet ”Gud blandt godtfolk og grever”, som netop er afsluttet. Blandt andet et såkaldt ”escape room”, hvor man skal løse en gåde. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Herremandens kirker

Kirkerne er historisk tæt forbundet med de danske herregårde, og det er derfor naturligt for Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum at beskæftige sig med kirkerne og relationen mellem kirke og godsejer, uddyber Anders Sinding.

»For eksempel var Auning kirke igennem århundreder ejet af Scheel-slægten på Gammel Estrup. Det begyndte med Christen Skeel den rige, der tilbage i 1600-tallet købte såkaldte patronatsrettigheder til ti sognekirker på Djursland - herunder kirkerne tættest på Gammel Estrup:Øster Alling og Vester Alling samt Fausing og Auning kirke. Og siden da havde godsejerne på Gammel Estrup et tæt forhold til kirkerne og deres virke. I Auning kirke findes Scheelernes gravkapel og en række andre elementer skænket af godsejerne på Gammel Estrup. Ligesom der findes et mindre hospital - fattighus - tæt ved kirken, som også var finansieret af godset,« forklarer Anders Sinding.

Lydvandringerne, læringsforløbene og den digitale værktøjskasse stilles gratis til rådighed for præster og undervisere takket være støtte fra Den Folkekirkelige Udviklingsfond.

SC

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.